Router路由器 集中討論區(11)

1001 回覆
14 Like 1 Dislike
唔會嘅
多謝你為巴打解難
我86U係電腦開機連線之後,電腦RUN緊 LAN線PORT位閃一閃,之後就正常
唔知係電腦問題定ROUTER問題
Linksys velop 都係美國野黎
點會,好多謝你添,好多人都因為你而買orbi
btw 我都想試velop 但我屋企無咁大
想問下有冇啲好似隻Razer Sila 咁隱藏天線 又四四方方咁design 既router?
幾鍾意佢個樣 但好驚有伏
單隻router 無天線好似得asus blue cave
上個post有隻圓碌碌既router
Portal 巴打睇睇
之前聽ching講買左個linksys velop 0303返黎, 但係擺係最頂樓嗰個node成日黃燈, 係咪擺得太遠?
係啊,你睇下可唔可以放近啲,放近樓梯位/窗邊應該會好啲

我會買兩隻 請問第二隻應該放1房定2房好
先試2,但你主router暖好放係近走廊位,因為有主力牆,會減弱信號
明晒 真係唔該晒
咁我都係買orbi rbk40始終美國嘢
希望用到4 5年啦
都要留意下你屋企主力牆位置,另外如果你買rbk40係發現有啲位網速唔理想,可以買多隻rbs20/30/40加上去。

我會買兩隻 請問第二隻應該放1房定2房好
先試2,但你主router最好放係近走廊位,因為有主力牆,會減弱信號
Velop ac 1300 dual brand
一個499
詳情
我個lan線座係正X個位 如果唔拉線 放門口位對住走廊得唔得呢
其實都應該得。
佈局好似行去鬼門關

其他房門親人企係度招手

不安
得1個lan port,要加switch
oic
香港地大把屋企都係咁既樣pk長走廊
Thanks
velop dualband 用左幾日唔錯。以前個廳放一個 66u , 一入主人房就咩都收唔到。因為有走廊同主力牆。

而家 velop, 一個放廳,一個放主人房。基本上全屋收到晒。係廳對正 router 行到 500Mbps 左右,房就 keep 到100Mbps 以上。
兩隻夠都幾好,唔使咁麻煩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞