Router路由器 集中討論區(11)

1001 回覆
14 Like 1 Dislike
我兩個都有,我就係ac68u轉orbi rbk23 .
係廳到主router速度差唔多快,但其他房就因為有衛星就速度都過200+,但68u 就好多位都收唔到。 當然都要depend ur home 大小
咁一係velop雙頻加switch,聽聞幾抵屌
巴打點解要3隻 因為第一話主機遇到主力牆
主力牆對5G訊號消減好致命
第一站
感激
最主要係第一間房同尾房都要行lan線,第一衛星同主router岩岩有主力牆,但都用到5g hz 互相連接到。 而我係用star network,姐係一部主router分比兩個衛星,而唔係用daisy chain(主router去衛星1再去衛星2 )咁樣。
Btw,我曾經試過用daisy chain就發現係主router去衛星2先去衛星1,好那奇怪 姐係證明我主機放係接近走廊位射比衛星2係好過衛星1,仲要網速唔快 諗起好那on9 . 最後用番star network 算。
見有特價4折買左隻totolink AC2600既router, 係咪真係唔建議用
除左比BIG BROTHER睇之外, 速度其實會唔會都比較差??
另外我試過剩係放頭同尾,第一間房同第二間房wifi接收都係好差,同ac68u個陣得2-40mb無咩分別。但依家有2-3xxmb ,差幾遠
無錯既頭先解答前巴打
點解乖乖巴會用3隻 因為中左隻 工字型 主力牆陣
廚房位都有主力牆 又係收得好差,btw 我個到走廊門一關(其實都幾重身),啲衛星即克轉哂燈 跟住會橙色同藍色跳來跳去 網速都會慢左小小,好那on9ar 屌
我希望orbi可以比我揀係第一次setup完熄左個燈佢
totolink好似係泡菜品牌喺鬼國設廠 泡菜+支拿牌子
一定唔掂㗎啦,無論software 定hardware 都
xxlink都係
有主力牆基本上乜都死
我呀媽用塊布蓋住佢
我知,但都無辦法
反而係果時主力牆後舖lan先係解決方案
要大裝修先得 重舖lan 又要搵個野射wifi出來先得
會啊 衛星既接收一定好過你電腦接收,衛星接收出返lan基本就出足衛星既速度
我個到試過係衛星1行lan有300mb (用macbook pro2011)
跟住電話( iphone7plus) 行wifi就大約25x-28xmb)左右
因為個極限在於衛星個接收到,所以出lan都係得300Mbps
其實好慘,我用orbi自家app check網速都係download 得5xx-6xxmb ,upload就8xx-9xx.
Smartone jj
Download永遠都係唔高so sad
R7800 真係好正

用緊Intel 9260 ac wifi card @ 5Ghz 160mhz
download 得5xx Mbps 有啲唔正常喎 打電話去屌屌佢啦
唔出奇1000m寬頻冇8成速度保證 我問過只保證>500m
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞