Router路由器 集中討論區(11)

1001 回覆
14 Like 1 Dislike
終於搵到個理想位置啦?
通常啲人失蹤左一係解決晒啲問題,一係死左
未搵呀,因為我老婆話好用係廳睇電視同Netflix, 佢阿媽幫陪月湊仔都用電話
我搵驚又搞2-3粒鐘佢地冇得用就廢事啦,反正用到就唔搵最佳地方住,等佢阿媽走左先
冇失蹤呀,係度睇但冇幫到手既地方
幫到人就好但就變左排解疑難區咁
吹下其他野都得既
咁又係,番到屋企大佬話事 最緊要滿足佢地,姐係好似滿足我老媽子要求(router無外露天線,唔要見到3,4支香,全屋都收到wifi, 唔要成座塔,要靚靚仔仔) 諗都諗左好耐 最後自己出錢算
B1
如果400幾mb 姐係岩岩理論值一半
咁姐係無得搞?
我見啲台仔裝其他framework
又轉地區
其實有無用?
我都係呀,真係多謝你,雖然我都諗左好耐,唔係話洗唔起,不過買ROUTER2千幾真係冇咩諗過
老婆都話好好,以前係廳真係完全冇用WIFI,到依家有需用係廳湊仔真係好有用
突然諗起個陣轉smartone,話夜晚8點上來拉線,之後等,一等等到12點先到之後仲要兩條友,好似新手咁,攪到零晨1:15分先試速度...最後試個陣話smartone 試網速server 壞左,用普通ofca speedtest試。最後得5-6xx mb...我話咁樣算唔算1000mb,佢話1000mb無話一定行足,唔會小過500mb就okay,我當堂,加上零晨1:30到,好那7攰。又加上算係自己公司,放左佢一馬
到過幾日裝nowtv,又要拉條光纖線入屋,今次得一條友,攪左20mins 就攪掂,我睇到眼都突,快smartone 兩條友咁多...都無聲出,裝完now就睇波無理到。 攪到覺得smartone 伏伏地
毒男巴真係付出唔少架
咁你依家都係房係主機,跟住放隻衛星係客廳? 仲有無燈跳來跳去?
其實唔使咁客氣,我都係分享解決困擾左我好多年嘅冇問題。好野當然要分享
framework
想在快應該冇可能,上面佢哋咪答曬你囉
好野當然分享益大家
點解要追求full 1000m
都唔關router事 係你手上device收唔足
有冇得放到係走廊位?V字型擺法避過主力牆
係呀,因為我modem係房,冇得唔放
冇但我見過佢好間中著藍燈,唔知係咪connect唔好再連過
然後老婆話都有斷過,不過都好用,反正佢wifi iphone 同laptop 睇劇斷一次唔會點
請各位幫幫手
因為之前一直用DLINK 最近換左ASUS RT-AC58U
一開始都好地地
之後5G WIFI 就會不定時話密碼不正確
但我明明無改任何SETTING
要我入SETTING改個密碼就會變番正常
想問下其實係咪我SETTING 有任何問題?
利申: 當初無改任何SETTING 只係更新個FIRMWARE
hkbn線最好用ofca speedtest ,佢哋用呢個作準嘅
其實講真嗰句基本家庭500mbps 或以上以足夠
除非你有裝nas,足800mbs就緊要少少
nows我就冇用 hkbn 1000mbps係跟辣殺avsuper
不過it狗20鐘裝個盒仔有幾難,插線 tune吓有野啫
唔出奇1000m寬頻冇8成速度保證 我問過只保證>500m
突然諗起個陣轉smartone,話夜晚8點上來拉線,之後等,一等等到12點先到之後仲要兩條友,好似新手咁,攪到零晨1:15分先試速度...最後試個陣話smartone 試網速server 壞左,用普通ofca speedtest試。最後得5-6xx mb...我話咁樣算唔算1000mb,佢話1000mb無話一定行足,唔會小過500mb就okay,我當堂,加上零晨1:30到,好那7攰。又加上算係自己公司,放左佢一馬
到過幾日裝nowtv,又要拉條光纖線入屋,今次得一條友,攪左20mins 就攪掂,我睇到眼都突,快smartone 兩條友咁多...都無聲出,裝完now就睇波無理到。 攪到覺得smartone 伏伏地
hkbn線最好用ofca speedtest ,佢哋用呢個作準嘅
其實講真嗰句基本家庭500mbps 或以上以足夠
除非你有裝nas,足800mbs就緊要少少
nows我就冇用 hkbn 1000mbps係跟辣殺avsuper
不過it狗20鐘裝個盒仔有幾難,插線 tune吓有野啫

i mean 20分鐘唔出奇
Now 條友又係出面拉線,可能之前拉定左先入屋,pccw手工快好多
應該係掛
R7100G 係Cat6 LTE+ 300Mbps
電話新款旗艦已經行到Cat16 4.5G 1Gbps
所以電話快過router好正常
你想行盡4.5G 就買netgear m1
如果你本身有光纖寬頻就當然最好啦 最穩定
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞