Router路由器 集中討論區(11)

1001 回覆
14 Like 1 Dislike
好流*
我隻R7000之前都係咁,跟呢個方法整返好
https://bbs.expreview.com/thread-127421-1-1.html
巴打個網上唔到 有冇摘要
3個月都可以唔交
https://blog.gspirits.org/wp/2697

試下呢個,同一個方法
要拆開router直接用條usb ttl線駁電腦行tftp
重點係要先clear本身個firmware,即係link入面講既”nvram erase”
又係人為因素
要另外買多粒USB??
R7000刷咩版本好
要買果條特別的 usb 線
淘寶買條線,幾蚊
好過換router要一千幾百
wrt32x係for gaming,連去D歐美sever會降低FPS
如果巴打有打歐美game既需求,咁就緊係揀wrt32x喇
否則的話R7800 / AC86U / EA8300都好夠用
終於更換咗新Velop 但係唔記得點樣set!
我用網上行1000M
如果R7800 / AC86U / EA8300巴打你會點簡
今日整完,2.4個wifi成日斷,5GHz嗰個最多去到下載 236 (手機HTC u11)

係咪要係佢個website㩒reboot
終於完左fyp presentation依幾年好辛苦
有無多部機試?
Dhcp
好簡單,有錢揀隻貴 冇錢揀隻平
好有錢就velop/orbi
我個人黎講就ea8300,貪佢細細隻
On9我個部時得時唔得,宜家download有31mb
屋企人部Note 8可以去到96.9mb download
Btw啱啱set咗2.4 GHz嘅bandwidth係20MHz
使唔使set埋5 GHz變固定bandwidth?
5g請固定80mhz
Thank you
想請教一下,前兩日買左隻RT2600AC
駁完網上行 發現有啲網上唔到
屋入面有另一條係HKBN既,拎黎試又上到
同一部電腦/iphone 測試
情況如下:
1. 網上行 > RT2600AC > 上唔到
2. 網上行 > TPLINK ROUTER > 上到
3. HKBN > RT2600AC > 上到
4. HKBN > TPLINK ROUTER > 上到

最唔明係rt2600插hkbn 又上到個網(大陸既)
網上行插返tplink 又上到個網
就係網上行插rt2600 就上唔到
(試過重機/reset/ cmd ipconfig release)
有無巴打知道點解決?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞