Router路由器 集中討論區(11)

1001 回覆
14 Like 1 Dislike

呢個係分機速度呢個係分機速度
orbi app有更新都改左唔少
用咩device接收
新手發問
如果係Desktop機底板支援wifi
(Intel Wireless AC 9560 Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac)
用三頻mesh WiFi嘅話 速度同穩定性係咪都唔夠傳統拉LAN線插router咁好?
iPhone X Max
Linksys Velop 3頻Mesh WiFi 配合1G網上行!
主機及分機實際嘅Wi-Fi速度應該係幾多
2x2天線有500mb左近都好好
有線is 無敵
岩岩想講幾靚仔
其實都要睇下你分機同主機個位置距離。好難講。我用orbi主機有4-500mb 但啲衛星就大約2-3xxmb ,我都當收貨 因爲我知道自己屋企個啲汁9位置好難攪
拉lan線點都穩陣啲,但實際環境比唔比你拉咁長既lan 線
全職打手
我有個難題google左好耐
都唔知應該用咩keyword先搵到解決方法

講少少背景
我屋企就用netvigator 1000mb
linksys router 電腦插lan線

平時玩poe連singapore server
個ping有時會30ms 有時會200ms
咁我本身都冇乜點理佢
再連過連到低ping為止
以為係poe問題

呢排同女朋友個呀哥玩另一隻槍game(
同一間屋 同一個network 都係插lan)
insurgency sandstorm (當好似CS咁 有得睇ping)
我地雙排都係連asia server
但係就會出現以下情況
- 兩個人都30ms
- 兩個人都200ms
- 一個人30ms另一個人200ms

請問會有可能係咩問題
如果係google我應該用咩字眼
新手一問,睇完置頂,

自己本身新屋諗住買小米隻Router(廳)同個cam(房),

有冇巴打用過,有冇伏?
同埋佢好似仲有個細細舊,俾你放係房再射出黎,信號強啲咁
線嘅長度會影響速度? 而家應該係用緊10米線
準備轉BB1000 係咪用CAT6線會比較好
你冇重新拉過線 應該 最多keep 100?
你搞個制板應該冇乜用

好難會 裝得衰 裝到錯
你跟返上網 8芯 針法 都唔得就冇計了
好睇你分機位置同主機之間多唔多阻隔干擾
你試下放近啲睇下會唔會好啲,其實分機有1xxMbps 唔算太差
Linksys 邊隻router? 打機同時有冇其他裝置連緊線?另外你兩部電腦係同一個spec 同config?
要希望中間冇駁口位
你睇完置頂都仲問屌米有冇伏,你閱讀理解有問題定係你想比人屌
我拆開面板睇

全部本身淨係接左1236芯

藍/藍白接左去電話(圖度另一個socket)

啡/啡白無接 跟住我自己接返晒圖入面咁

我諗會唔會呢款hkbn個面板淨係支援100mbps

間屋係2012年入伙 我諗牆身既lan都有cat5e掛
收到 咁Orbi呢 400尺買邊款好? 最平個個就得?
係咪指牆身入面?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞