Router路由器 集中討論區(11)

1001 回覆
14 Like 1 Dislike

樓下 電腦鋪 多貨
同埋以前 冇咁多devices 依賴 穩定+高速嘅wifi, 使用習慣都唔同左
依家 load 多一陣 都屌啦, 以前邊會
電話電腦同位置底下
電腦長期2格,電話一時2格一時3格

用PCIE好似麻煩d 又要搵多條線上台面
如果卡買pce-ac68 手指都係買asus usb ac68?
定netgear手指好
咁多位巴打追咗少少po想請教下:

屋企900尺內 3房 長方型 Lan線係廳

想買Orbi Micro-RBK20 好唔好

https://netgear.anlander.com/collections/new-year-deals/products/orbi-rbk20
有無人係官網買過 真唔真?

主機買完一插lan線set app就用得 次機只係需要配對同電源插座 我有無理解錯?
另外見到出面啲人講Linksys點睇
velop tri band whw0302 相對於rbk20 會好啲,因為ram 同flash 都多啲,同規格就rbk40
orbi 同velop 最大分別就在於orbi 限死左主副機而velop 就無分主副機
你屋企既間格正常2隻機搞掂1主放廳 1副放中間房/走廊,試左2機唔夠先尾房加多隻
你想追求快既實係買卡,usb 個速度受限於usb既極限速度,一定唔會快過落底板
手指其實就差唔多 只要唔係支那牌子就ok
thanks!!
咁佢個Velop Dual Band Mesh Wi-Fi 點睇1200有兩個
mesh wifi 始終建議行三頻,因為一條5Ghz wifi 頻係主副機backhaul communication, dual band 因為無個條5Ghz 頻 所以用原本既頻寬做溝通會影響你既可用頻寬,變相你多機用就唔夠用,當然要睇你幾多裝置用同睇budget 做人,三頻始終2k 價位,budget 所限先建議考慮
明晒 真係唔該晒
咁我都係買orbi rbk40始終美國嘢
希望用到4 5年啦
用緊 R7000
電腦插LAN 開電腦一定會 斷一陣再連返
今日 WIFI 無左SIGNAL
係咪換得?
我新買咗隻R7800
我舊嗰隻R7000可以有咩用?
利申:新手
Yes
//電話電腦同位置底下
電腦長期2格,電話一時2格一時3格//
係 wifi 信號差,唔關 usb receiver 事
原來 WIFI 無事 有人多手禁錯個開關, 但係直插無事, 經ROUTER會斷
[請教] 屋企用廳個wifi router 部電腦無wifi卡 我用homeplug駁咗上網 本來成功 用用下網絡錯誤 我嘗試重開router失敗 /用手機連wifi則成功

router用wpa2加密連線 我嘗試轉open system係上到網
請問我應該點解決呢個問題?
返尸火返緊工 係呢個款
依個po有我張floor plan,用緊rbk23,你可以參考下,我都係anlander到買,可以放心
解答得好單眼佬巴
都要留意下你屋企主力牆位置,另外如果你買rbk40係發現有啲位網速唔理想,可以買多隻rbs20/30/40加上去。
x2 都有呢個問題
係老化, 定係我一拖十幾 唔係力? 平均一日斷兩次
速度 wifi orbi rbk40略勝
不過 firmware 就 velop好啲
到現時為止都無人po velop用後感出來 我都想知速度點。btw, velop黑色好好j 但好似美國限定
我都好想知
其實會唔會係得我一個咁傻仔做啲無謂野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞