Router路由器 集中討論區(11)

1001 回覆
14 Like 1 Dislike
用velop個客戶呢到都唔多
入房都keep 到百幾Mbps 都真係唔錯雙頻黎講
屋企唔大
一個三天線5Ghz rouer夠晒
我一隻dualband velop換舊router咋未試買多隻放入房
夠用就
mesh 唔一定多就好,主副機太近反而會內部係咁跳訊號仲慢左,所以夠就好
所以一隻用住先,無走廊放廳中間夠洗
依樣真 所以我係屋企親自試過,第一間房有衛星同無衛星既分別好大無衛星得2-40mb . 有衛星就2xx-3xx
Smartone其實都正正常常,唔太差
不過velop 混合wifi,用iphone 成日落返2.4
smt衰在無isp email 其他無嘢
Isp email無唔太緊要
Hkbn 同smartone係用同一條線
但真係完全無分別?
線一樣
未用過hkbn ,之前用icable, 講起icable ,真係要分享下,屋企人用左好多年,我都無攪個上網啲野,直至前年,因為個陣icable用天線入屋再分比cable tv,modern同家居電話, 我屌佢老味,得電視睇到,上網一個月有2/3時間上唔到網,係連入moderm都有問題,整個幾次都係咁,到好地地用到,之後打風落雨有無經常斷線 迫我屋企唔使上網。 家居電話就長奇用唔到,好多親戚打嚟都成日以為冇人喺度 但好奇怪得cable tv睇到,冇病冇痛,真係超奇怪個半年簡直煉獄係咁屌佢老母 到最後轉smartone ,行光纖真係同天線無得比,就算佢無足1000mb 有5/6xx mb都已經滿足,因為我之前係直情上唔到網 嬲到爆,至於cut佢就唔講啦,都係激氣,打上台屌完一輪之後叫我上官網填form 。
終於講完。
Dual band 定tri? Dual band 連2.4 唔出奇。因為佢5g 做node傳輸
最慘係T字位同2號位無插頭
藍點 router 又無得郁向廚房
拉個拖板得唔得啊?無插頭真係有啲難搞
係呀,暫時收晒貨
我都係i雞寶苦主 廢到爆 手起刀落拆左modem棄係門市
果時仲有門市 頭也不回申請pccw
諗起都嬲,嬲自己點解可以忍左咁耐
忍咁耐 某情況係佢以前sell寬頻深入民心
雙老申請落用緊又怕煩唔想舖線(舊樓)一直都唔轉
果時層樓pccw未有500m得8m 都照轉
你話icable幾咁廢
大個左就cut佢雞寶老母
其實佢唔用天線就咩事都無,諗番起個陣咩7網都上唔到,個個月爆手機data,真係頂唔順先開佢拖同換新router
雞寶係全大廈開心share
請教一下,一個大房有24部電腦要駁上網
有2x1000mb 光纖
打算買部router 筆直under $2000
再加部24port 既switch $1000左右
要求24小時穩定同不太需要wifi勁
有無巴打可以推介一下?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞