Router路由器 集中討論區(11)

1001 回覆
14 Like 1 Dislike
其實應該係router 駁switch
之後由switch 駁電腦 同Velop 再分Wi-Fi

定係router 駁 Velop 再駁switch 比電腦

邊個好點?

隻R8500都係搞唔掂
成日斷
用舊firmware會好一段時間
之後又斷過
都唔知佢幾時正常幾時罷工
真係救唔到啦

而家係咪AC86U最好?
Model->velop->switch
R7000 2.4G WIFI點樣可以set死20MHz?
淨係見到20/40MHz個SETTING
得共享果項揀咋
用得r8500 級數一係轉linksys ea9300 最抵玩 $2000內
Broadcom 1.8GHz 4核 cpu 三頻ac4000
dns server 問題?
tick左就係? 其實共享20/40MHz係咩意思
毒男巴讀咩科?cs?
用同一部電腦或者Iphone 測試
無set DNS server
唔同駁法就唔有上到同上唔到既分別
淨係Case 1 上唔到
Mech eng
點解唔將router轉做velop?
我決定聽日試下拆開佢自己換散熱膏
估唔到router都要咁做
我打錯左 唔係router 係modem出先岩
Netgear本身好抵死
你唔剔果項 佢會預設40mhz
所以無得揀
要剔20/40共存
Modem->velop->switch
點解唔將router轉做velop?
我打錯左 唔係router 係modem出先岩

我都打錯
所以係

Modem > switch 分比velop 同電腦

還是

Modem velop switch 再分電腦其他野
Model去velop (router)再去switch,switch只係分線器派唔到ip
唔該晒巴打
了解 感謝
巴打,我刷返去stock之後,發覺wifi接收都好似一般
Channel又冇同人撞到,仲可以點改善?
之前用asus rt n14uhp
早輪去黃金見到Asus Ac2900 rt Ac86u 2pack
依啲係咪好過Velop, obri?定velop依啲千幾已經夠做
大家瞓覺有無閂wifi?
我就用asus嗰個parental control嘅time schedule set咗瞓覺嗰時唔share wifi出嚟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞