Router路由器 集中討論區(11)

1001 回覆
14 Like 1 Dislike
係,因為mesh係一隻隻用2.4/5g hz連繫住,如果隔太遠or個牆身好厚,連接相對無咁好,網速就都無咁好啦.
當然,有啲model就比啲屋企大/別墅既用,但相對來講就貴啲... 小弟屋企得單層,做唔到實驗 除非我問樓上樓下收唔收到我屋企orbi既wifi signal 不過放窗口邊好似會易啲連接到。

Btw 可以睇下review.不過外國別墅好多都係唔係石屎,易啲穿透。
唔該哂
我都知好難

想買隻netgear試下
又驚你買完一樣

打俾isp又淨係會推三推四唔聽人講清楚問題

唔該哂
其實我估計有幾個情況會影響到
1. 隻game server (如果2隻game 都係咁應該就唔關事)
2. isp
3. 同一個network 同一粒ip 影響
4. router 可能真係有問題(可以試reset)
當然層與層之間收唔好就廢左無用啦,所以mesh wifi 放幾層單位要放樓梯間/窗邊空曠啲位置,理論上就應該無問題
細佬我屋企4百幾尺3房,依加用梗HGC,成日打傳說無啦啦有1,2下收唔到斷線(Router已經係我身邊都咁樣)
所以諗住轉寬頻同router唔洗煩
依加諗住join網上行個1000M x2 plan咁我應該1條駁電腦 1條駁router 定係
買2部新router,2條都駁哂落router到好(屋企4部手機1部ipad同1部電腦)
同埋ac68u同86u係咪都差好遠謝解答
其實想問一樣野,玩下手機game使唔使兩條1000mb 入屋 你屋企係咪做server or 日日bt
我屋企都係1條1000mb 入屋,最小連10個device,都無斷過線,仲要簡唔中bt 不如你check下income個到modern係咪有問題? Btw你之前用咩router
其實我都諗過每層放窗口邊應該會接到大家,其實可能真係work
而且屋企唔大
擺啱router 位就夠
我屋企用梗D-Link DIR-818LW
不過其實join 2000m個plan係因為貪佢送部switch
btw我有打過上去hgc問,佢叫我係電腦同手機down apps試過講番結果佢知都話網速正常話我router問題wor,其實我都唔知.
所以2樣一齊換好似就最好
on9 寬頻佬係咪都屈9你router 問題架啦
btw 2000Mbps 你最好就一條直入電腦加一個router 放wifi
我想問switch係遊戲機個個定連router個個switch

Dlink好似同tplink一樣會load空氣.....雖然未用過,但好似聽過下...
我係個router隔離到用都間唔中斷
你個router太辣殺
xxlink backlist forever
on9一問,咁樣2000m 1條電腦同1條入router,係咪快過正係一條1000m電腦+wifi好多?
係遊戲機戈隻
dlink係之前寬頻佬介紹
應該都係,4百幾蚊都係差d架啦
係咪叫親link戈d都係唔掂
好人好者推啲咁既router
其實以前都無咁明顯有差距,到依家好似差到離晒譜
我都依加諗梗換68定係7000p好
定有無需要去到86u/7800
睇你部電腦流量大唔大姐 不過你依家有2條無謂曬就咁樣分
Linksys 唔係
幾時有推過7000p
伏嚟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞