Router路由器 集中討論區(11)

1001 回覆
14 Like 1 Dislike
如果有暗黑orbi就不得了
唔係正宗 丁屋

其實我想買幾百數Tp-Link , 穿牆 勁個d 算
如果你買tp link,你不如將個舊錢捐左佢都無咁嬲
啱錯正片
三層一定要mesh la
3 層村屋
每層200 幾尺
得100mb, netvigator

AC68U 係咪夠晒
題外話,咩每層咁細既咩唔係每層7-800
68u穿唔穿到兩層石屎我都有啲懷疑
唔係正宗 丁屋

其實我想買幾百數Tp-Link , 穿牆 勁個d 算
啱錯正
三層一定要mesh la
3隻Linksys velop dual band 每層一隻夠晒
咁如果我想搵過個WIFI都係揀66U B1?
定都係68U會好D?
BUDGET大概千零蚊都OK
我鍾意白色啵多apple野
66u b1刷 merlin= ac68u
唔想煩就68u
我66U 都刷左MERLIN
但好似幫助都不大
咁我買多部66U B1試下先
66u b1 cpu: Broadcom BCM4708C0 1Ghz
比68u a1好 cpu: Broadcom BCM4708A0 800Ghz
而家賣嘅係68u c1: Broadcom BCM4709A0 1Ghz
而 Broadcom BCM4708C0 1Ghz = Broadcom BCM4709A0 1Ghz
咁就直入66U B1刷MERLIN
不過問多句先
如果86U會唔會好好多?
係COVERAGE方面既話
我試過income差不多900MB!其實買咗未夠一年!18年打過去Linksys 佢話可以安排換機!不過我之前冇換到!我睇都要打多次去cs換過部返嚟試吓!
我試過income差不多900MB!其實買咗未夠一年!18年打過去Linksys 佢話可以安排換機!不過我之前冇換到!我睇都要打多次去cs換過部返嚟試吓!
但係我之前用apple time capsule 一隻都差不多有200MB
會唔會佢firmware有事 btw 使唔使re 咁多次
屋企一千呎多啲
買過兩款Router,去到最尾間主人屋都係收唔到。咁係咪mesh wifi好啲?budget二千,最好千幾啦
同埋點解唔見你地推介Google wifi,係咪太舊?

我唔肯定86u 3+1(隱藏)天線
會唔會比 68u 3天線好
不過86u spec一定好啲
Google wifi行雙頻,咁既價錢不如買velop dual band好過啦
一般想快就買3頻(orbi , velop tri band,etc....)
詳細可以睇我之前po過既floor plan了解下屋企個則係咪咁上下
如果層與層之間都收得唔好
mesh 係咪癈架?
冇錯!!都係長型flat,lan線位係廳

同埋有時我係房明明收滿格/差一格滿既Wifi但睇youtube 會斷/淨係得240p。咁係關邊部分事?

感謝
你之前用咩router? 其實一般2.4g hz穿牆勁,但網速就慢,都好睇你之前用咩router...我以前就一般尾房收唔到wifi
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞