Router路由器 集中討論區(11)

1001 回覆
14 Like 1 Dislike
召喚乖乖小毒男巴打
你orbi有冇software update?
我官網睇出左2.3.0.28
但我app web gui check都話冇update
2.4G N router黎啵
想問下村屋得100M上網應該買咩router
ASUS AC68U
我部ac86u試過幾次個led燈按下去無反應,應該算係hand機狀態,要reboot先正常返,有冇人試過咁?
我用電腦update,用左1,2星期都無咩特別。
初頭都係用app睇下有無update,都係無,要download用人手update

Btw, 依個星期忙緊pt degree既fyp好想死

仲要依幾日發埋燒
Linksys EA8300,依家999好抵玩
其實村屋100mb係咪貴過公/居/私樓啲500/1000mb plan?

Ac68u都夠玩
66u b1 甚至58u 都夠
頭先試咗off都係無反應,再boot機就可以開關,連續幾次on/off都得,隔一個鐘都得,再睇多幾日
相信好多用戶都唔知會咁
加油
btw你係咪都係電腦都冇顯示update?
同埋係咪要updtae完satellite 再update router?
168一個月
岩岩搬出來住先學整上網野
平時阿哥搞
$168都唔算特別貴
我係手機app無顯示,再用電腦down firmware手動update
ok
見到樓上推介村屋100mb上網係用AC66UB1 同AC68U
如果買有冇話買邊個好用啲?

利申:呢排屋企用TP-link成日斷,想買個好啲嘅
Ac68u好啲啦,價錢都貴啲
想問下我用緊hkbn bb500

modem直插router wifi有300mbps

經牆身接頭入房先插router就得返100mbps

但係唔係接頭接晒8蕊就理論上上到1000mbps?

啡藍線我係自己接返 唔知有無做錯

lan線都係cat5e 但牆身入面既就唔知咩cat

屋企4百零呎, 舊版ac66U 放廳
係房度用iphone 收5Ghz得兩格, 間唔中會斷
2.4Ghz 就都穩定兩格至full
想問下如果轉第二款router 會唔會有幫助
定係唔好諗用5Ghz 買隻快d 既2.4Ghz 黎用就算
66u係咪b1款?
本人使用Linksys Velop 3頻Mesh WiFi 配合1G網上行!
但Wi-Fi速度只有150MB左右!
請問有什麼方法可以解決速度問題
係咪150MB係主機定分機?
如果分機接收得弱的話,得150MB唔出奇

呢個係主機速度
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞