【互動】【喪屍】《凌晨三點,我屋企門口有敲閘聲》(6)

1001 回覆
86 Like 6 Dislike
無 心情唔好 早抖聽日再出算 廢時影響到質素
對唔住大家
唔緊要 幾時都覺得重質不重量 好嘅狀態先有好嘅文
點解今日可以咁撚凍
係咪見到先知發寒
成個香港都發寒
3月10都仲凍成咁 痴撚線
12點後先出文
有deadline
又做deadline fighter 屌佢老母~
未食5月糭
交得切 爽
「榮叔!」你向外走去幾步,握著車尾的鐵杆探出大喊。

事態比你想像之中還要嚴重得多。

如果只是一兩隻普通喪屍--甚至再加上一隻先知也罷,以麗淇的運動能力倒是足以應付……但若然是不幸地對上那隻臂粗身細的怪物,相信就連榮叔也毫無勝算,何況是她呢?

那怪物不但懂得隱藏行蹤,細小的身驅更是能夠發揮出不合常理的力量;要是說「先知」的突變是為了補足其感知能力的話,那麼它的突變便是為了「殺傷力最大化」。

不……不對……它們一定有著其他方面的弱點。

「阿桂,你淨係搵到呢條閉路電視嘅片?」你重新跑到他的身後問道。

「係……就係,不過好似仲有其他file……」對著滑鼠快速點擊數下後,阿桂隨即開啟了一個帶有數張黑白圖片的檔案。

最後一次編輯於
--2018年12月17日 上午02時30分--

SV01 Prophet
特徵:
.眼珠變為全黑,以便吸收光線
能力:
擁有某種預知能力被動及主動感知紅外線的「熱成像視力」(12月16日 17:30更新)
.能以高頻的咆吼聲向其他喪屍傳達「訊息」(有待確認)
.據目前觀察,其移動能力似乎較普通喪屍大幅減弱

SV02 Goliath
特徵:
.高度平均達兩米或以上
.脖子及其上的部位被厚厚的脂肪包圍,以致頭部與肩部之間形成一條斜線
能力:
.擁有把整架巴士撞翻的力量
.感知能力較普通喪屍為弱(有待確認)

SV03 Pit Bull
特徵:
.身型細小
能力:
.攀爬
.似乎有某種「肌肉輸送」能力(有待回收確認,12月17日 02:30更新)

你的身體正在打顫--全因眼前這份文件附帶的三張照片,全都是你曾經去過的地方。

前天與帕奇分別的十字路口,接近傍晚時分經過的油站公路……以及離這裡只有數百米遠的山坡。

分別在於前兩者是從閉路電視的錄影片段所擷出的,而後者則明顯是使用無人機進行高空拍攝--而你也馬上認出那「Pit Bull」正是不久之前被MK妹一發爆頭的那一隻。

「阿桂,你哋啱啱出發個陣有幾多架車……」你不由自主地冒著冷汗。

「……兩架七人車囉,不過有一架係中途就同我哋呢邊分開咗。」

你這才恍然大悟。
「榮叔!」你向外走去幾步,握著車尾的鐵杆探出大喊。

事態比你想像之中還要嚴重得多。

如果只是一兩隻普通喪屍--甚至再加上一隻先知也罷,以麗淇的運動能力倒是足以應付……但若然是不幸地對上那隻臂粗身細的怪物,相信就連榮叔也毫無勝算,何況是她呢?

那怪物不但懂得隱藏行蹤,細小的身驅更是能夠發揮出不合常理的力量;要是說「先知」的突變是為了補足其感知能力的話,那麼它的突變便是為了「殺傷力最大化」。

不……不對……它們一定有著其他方面的弱點。

「阿桂,你淨係搵到呢條閉路電視嘅片?」你重新跑到他的身後問道。

「係……就係,不過好似仲有其他file……」對著滑鼠快速點擊數下後,阿桂隨即開啟了一個帶有數張黑白圖片的檔案。

最後一次編輯於
--2018年12月17日 上午02時30分--

SV01 Prophet
特徵:
.眼珠變為全黑,以便吸收光線
能力:
.擁有某種預知能力被動及主動感知紅外線的「熱成像視力」(12月16日 17:30更新)
.能以高頻的咆吼聲向其他喪屍傳達「訊息」(有待確認)
.據目前觀察,其移動能力似乎較普通喪屍大幅減弱

SV02 Goliath
特徵:
.高度平均達兩米或以上
.脖子及其上的部位被厚厚的脂肪包圍,使其頭部與肩部之間的輪廓形成一條斜線
能力:
.擁有把整架巴士撞翻的力量
.感知能力較普通喪屍為弱(有待確認)

SV03 Pit Bull
特徵:
.身型細小
能力:
.攀爬
.似乎有某種「肌肉輸送」能力(有待回收確認,12月17日 02:30更新)

你的身體正在打顫--全因眼前這份文件附帶的三張照片,全都是你曾經去過的地方。

前天與帕奇分別的十字路口,接近傍晚時分經過的油站公路……以及離這裡只有數百米遠的山坡。

分別在於前兩者是從閉路電視的錄影片段所擷出的,而後者則明顯是使用無人機進行高空拍攝--而你也馬上認出那「Pit Bull」正是不久之前被MK妹一發爆頭的那一隻。

「阿桂,你哋啱啱出發個陣有幾多架車……」你不由自主地冒著冷汗。

「……兩架七人車囉,不過有一架係中途就同我哋呢邊分開咗。」

你這才恍然大悟。

執一執歌利亞個part啲字
養左成個幾星期一口氣睇番好爽,樓主加油
有待回收確認
仆街了,一直比人mon住
PUSH
有待回收確認

即係俾人放咗出嚟?
比較下其他兩隻
有待回收確認

即係俾人放咗出嚟?
比較吓其他兩隻
btw 我係咪應該少食多餐
每篇少啲份量/斬兩part出
仆街原來同柏奇仔分開先係前日嘅事
比起walking dead個種末世觀 我比較鐘意紅van故嘅聚焦
我都幾鐘意你呢種方式 只係每次見到個timeline會嚇咗嚇
因為我覺得喪屍末日其實好難生存到咁耐
就算有軍隊 都要考慮長期補給 食物 乾淨食水 子彈
真正發展到去可以自給自足嘅地步真係難上加難
始終太多限制 無水無電
先知嘅數據都幾update
有機會其實比人mon住?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞