【互動】【喪屍】《凌晨三點,我屋企門口有敲閘聲》(6)

1001 回覆
86 Like 6 Dislike
多謝大家
一開始話一日三更 再去到一日兩更 日更
明白大家追文一定無之前咁熱衷同爽快
會棄故 少咗上嚟睇係好合理 亦十分感激大家肯上嚟reply話我聽
下面想解釋翻點解會愈出愈少 當係俾翻個交代 大家睇完就算

第一 如果大家有睇翻嘅話 其實依家一篇嘅篇幅係以前嘅兩倍左右 我明大家覺得好似愈出愈慢咁 但其實我係想加快進度先唔整選項

第二 可能係我能力有限 由0開始到出到文咁樣寫一篇要用成個半至兩個鐘 如果一日三更我要有六個鐘坐定定係到 如果照落選項會再拖長

第三 臨近midterm 走得嘅堂都走曬 上堂又好難打到文 之後一星期有三日要補習 真係搞掂曬自己嘢已經凌晨 為咗出文我都放棄咗好多娛樂同埋同朋友玩嘅機會

一句講曬 都係好多謝大家一路支持 無大家無我
我會守承諾唔爛尾的
我支持你
加油呀樓主
樓主加油
支持樓主!
繼續支持樓主
加油呀!
我都唔會棄故架!

就當你既回應=標題既互動

真係唔好爛尾呀
加油考埋個試去
最緊要有頭有尾,唔好爛
yes!
明白樓主寫故都要有自己生活,加油!

你走數嘅話上嚟吹下水都可以當有啲嘢睇嘅
加油樓豬
「如果初步證實SJ05嘅血清對SV00的確有某種催化作用,下一步就會嘗試用作……」趁莎姐還專注於實驗之時,你趕緊又往下望。

跳過那些看不懂的專業學名的病毒資料後,你注意到對於項目「SJ04」的一段描述:「SJ04為女性,年齡為18歲……於12月13日18時34分被緊急轉移並收容於大埔某商埸地庫B1層停車埸內……」

你馬上意識到這份報告的實驗對像,極有可能就是被綑在停車埸B2層裡的那隻女喪屍。雖然你並不清楚她生前的真正身份,但記憶中金仔曾說過在她轉化為喪屍之前,本來也算是他們的一員。

「……係呢,你肚餓未?」莎姐的聲音馬上打斷了你的思緒,抬頭望去,幸好她還在操作著錄影機的設定,因此也一直背向著你。「哇,依家都差唔多成十點鐘啦原來,不如我去整啲嘢比你食先?」她轉過身來望著牆上的鐘說道,而你也早已把剛剛抽出的文件重新推了回去了。

「嗯……嗯!好啊。」你隨口答應,莎姐隨即面帶從笑地走到實驗室的另一邊,伸手推開了另一道門,白霧一下子從本來被堵得密不透風的門縫之中釋出,由此可推測那應該是冷藏庫。

為免她再故技重施,以準備食物為名暗中監察你的一舉一動,找機會讓你落得個招人口實的下埸,你這次便決定乖乖地坐在一旁等候,自然是不敢再胡亂翻看文件及電腦檔案了。

大約過了五分鐘後,那道厚實的鋼門再次被推開,莎姐緩緩地捧著兩包銀色的反光包裝袋子走了過來。「同你介紹,依啲就係我哋呢到庫存嘅壓縮食物啦,嗱,一人一包。」她把其中一個袋子遞向你。

雖然和你想像之中的「晚餐」差距甚大,但在肚子一直抗議的情況之下,你似乎也沒有其他更好的選擇了。

「唉……早知就係停車埸個到帶啲嘢食過嚟啦……」你不滿地伸手接過袋子,同時不忘抱怨道。
push
Push
頭痛早訓 聽朝上完堂再出 會補翻
諗好先出
慢慢來
我唔會放棄睇故嫁
寫一個故一啲都唔易
諗好曬個結果㗎啦~放心
有好多嘢已經build up咗
5日 3篇 真係睇到無心機
改變心態
等一星期先入黎睇文
一次睇3編啱啱好
我已經係幾日入一次黎
同一開頭個速度落差太大
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞