【互動】【喪屍】《凌晨三點,我屋企門口有敲閘聲》(6)

1001 回覆
86 Like 6 Dislike
……完了。

很快你就會變成那群怪物的一員,漫無目的地在街上游盪--到時候的你還會有意識嗎?還是淪為失去靈魂的行屍走肉?

「哈哈哈哈!」在你正徬徨失神、六神無主之際,莎姐又突然笑了起來。

「……你……笑啲咩?」你語調沒有絲毫起伏地問道。

「你真係信我啱啱講嘅嘢?」她捧著肚子,整個人仰後笑說,「呃你㗎咋!」

你聞語頓時鴉雀無言,卻也在心裡頭暗自鬆了一口氣。

「你唔應該咁易相信我嘅說話至係㗎--尤其是係你睇完部電腦入面嘅資料之後。」她把雙眼瞇成一條線線,嘴角微微上彎。

……她是怎麼知道的?

「……你……一早就知?」你望向回復原狀、正顯示著螢幕保護程式的電腦螢幕,不禁生出疑惑之意。

「唔係擋住個mon就呃到人㗎。」她伸手指向你背後的上方,你遁那方向看去,即看見一個嵌在牆角的小圓罩。「個間『洗衣房』係CCTV房嚟……下次你做啲唔見得光嘅事之前,記得要四圍望吓先。」她越過呆立在原地的你,徑自走到一旁拿起了幾個塑膠試片。

「的而且確,睇完啲report之後又好難怪會驚比我抽針嘅……不過我可以同你保證,支針筒真係無嘢㗎。」她把試片抬高至你雙眼的水平線,你隨即看見一個個貼在其上、寫著不同名稱的標籤,分別為「SV01」、「SV02」、和「SV03」。

「SV……係咩意思?」你皺著眉頭問道。

「Solanum Virus,蘇蘭林病毒 --即係喪屍病毒;而後面嘅編號……」她回到電腦桌面之前,控制著滑鼠快速點擊幾下打開了幾個圖片檔,然後才又接著說:「分別係佢哋。」

你慢慢走近,目瞪口呆地望著螢幕說不出話來。

……它們……也稱得上是喪屍嗎?

「當然,official嚟講佢哋係以01、02同03命名……但我哋自己通常用另一個花名叫佢哋。」她指著顯示螢幕上的圖片,逐一介紹著說。

「『先知』、『哥利亞』、『鬥牛梗』。」
push
小推
說好的三篇?
last一篇埋緊尾
高高高
那三張照片雖然都是由航拍機或閉路電視所攝下的,但仍然無礙你辨認它們。

「先知」,即「SV01」--相信就是那隻雙目全黑、外型瘦小,在照片之中獨自站在高處的喪屍。你根據莎姐所說的別名判斷,它可能具有某種類近於預知未來的能力。

而「哥利亞」,即「SV02」--無容置疑的就是足足佔了照片三分之二的巨型喪屍,與旁邊的車輛作比較之下,可得知它身高約兩米;它的肩膀、脖子以及顎骨自下而上的呈一斜線,四肢及肚子異常肥大,看起來並沒有甚麼特殊能力,但外表卻與一般的喪屍有著巨大的差異。

最後的「鬥牛梗」,即「SV03」--身高雖比「先知」更為矮小,但藉著其身上的肌肉線條判斷,它顯然要強壯得多。總括而言,你推測它可能更傾向是敏捷型的喪屍,而且還擁有極強的攻擊性。

「『SV00』……顧名思義,即係喪屍病毒嘅原形,亦即係最常見嘅普通喪屍。佢哋雖然會根據宿主嘅身體能力產生個體差異,但大致上唔會有太大分別。但呢三隻喪屍--相信你都睇得出--係受病毒感染之後突變、而又俾我哋成功發現嘅變異體。」

「……『成功發現』?唔通仲有其他?」你驚訝得合不攏嘴,並不敢低估事情的嚴重性--普通喪屍已經足以對正常人造成巨大威脅,更何況是這些變種後的特殊變異體?

「『先知』係我哋最早被發現嘅變異體,佢可以得知幾百米之外、身處半空嘅無人機接近自己,所以我哋推斷佢有一種接近預知嘅感知能力。」她輕按左鍵播放一條短片。

片段中,無人機的鏡頭對準著公路上的一輛翻側巴士,隨著距離拉近,那隻喪屍的身影也愈來愈清晰。原先被一大群喪屍簇擁的它背對鏡頭而立,但感知到無人機的存在後,它突然轉身面向鏡頭,張開血盆大口作咆吼狀--然後短片便定格在它那雙黑眼作結。

此刻的你雖然只是望向定格的圖片,但卻有一種正隔著螢幕與它對視的感覺,眼框之內的漆黑像是隨時要吞噬而來似的,使你心寒得在原地顫抖起來。

「……而對於另外兩種變異體『哥利亞』同埋『鬥牛梗』嘅能力,我哋暫時仲未有充分嘅認識,所以仍然要不斷咁去做研究,希望盡量掌握更加多嘅資訊,用嚟應對嚟緊好大機會會繼續出現嘅病毒變異。」莎姐把圖片逐一關掉,重新面向著你。「所以我哋先需要你,麗琪。」

「點解係我?」你依然感到十分不解。「我同變種病毒有咩關係?」

「無,只不過你應該同病毒原形有某種關係。」她從衣袋中又掏出了兩片圓形的塑膠試片,然後一併放到你眼前。「呢兩片分別係從你同埋喪屍身上抽取嘅血液樣本,只要放係顯微鏡下面睇嘅話,就會發現喪屍嘅血液樣本會係你嘅樣本附近變得異常活躍。」

「我仲係唔明……咁即係點?」經過她的一番解釋之後,你倒是更糊裡糊塗了。

「換句說話講……基於某種緣故,喪屍病毒會令佢哋身處係你周圍嘅時候變得更加有攻擊性。亦都因為咁,我哋認為你對病毒嘅研究相當重要。」

「『你哋』、『組織』……到底係咩人?」(a)

「點解我要幫你哋繼續病毒研究?」(b)
今晚呢三篇質量都有齊㗎 麻煩大家多啲幫我推post
重返熱門~~
A
push
a
A
A
A
終於有文
A
a
A
A
A
好耐冇睇到咁爽
a
A
終於有文
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞