【互動】【喪屍】《凌晨三點,我屋企門口有敲閘聲》(6)

1001 回覆
86 Like 6 Dislike
報到
帽事既,大家有時差姐
520仲未有文
打緊
我用左10個鐘上Live! 跟著仲要捭老師鬧
多謝支持!你上堂個陣追故?
係啊 仲要琴晚睇到三點半 跟住啱啱遲到
上堂先 落堂我要見到故!
A route(前半)

「你口口聲聲掛係嘴邊嘅『我哋』、『組織』……到底係乜?」你話鋒一轉,撇開有關病毒研究的話題。

「我哋係邊個唔重要……重要嘅係,我哋可以做到啲咩,而你又可以幫我哋做到啲咩。」莎姐手持著試管走近一張長桌。「病毒依家不斷自我進化緊……按照依家呢個速度,佢好快就會脫離我哋嘅控制,而目前為止做過嘅所有研究亦都會前功盡廢……」

她一邊說著,一邊熟練地把注有你血液樣本的試管放置到離心機裡,把它的蓋子關上後,又回到了電腦桌之前。「趁變種病毒仲未進一步進化,甚至去到一個已經同原形幾乎截然不同嘅地步之前,我哋一定要盡快搵到應對方案--呢樣就係你同我哋可以、亦都應該要做嘅事。」

話音剛落,她正要伸出手去按下錄影按鈕之際,又徒然把手收回,轉身望向猶豫的你。

「……唔通你想一隻一隻喪屍咁殺咩?無可能㗎……以佢哋感染嘅速度,除非你用核彈將成個香港夷為平地啦,如果唔係根本就無可能有完全將病毒徹底消滅嘅一日。」她語重心長地說道:「事實上……你唔係幫緊我哋,你做緊嘅嘢只不過係救緊你自己……同埋呢個地方。」
用mk妹嚟研究
有文
「你一路都唔肯比我知道你哋嘅身份,我又點信得過你講嘅嘢係真?」你再次追問。

「如果只係求其作個大話嚟呃你啊,我就無必要專登熄cam啦,係咪?」她眨了眨眼笑說:「……呢啲說話唔係Off record情況下講嘅話,會出事㗎。」

「車……你啱啱先講完呢到有CCTV,你熄定唔熄部機咪又係一樣。」你對她的說法嗤之以鼻,始終不肯相信。

「CCTV嘅錄影片段只會store係呢到嘅Server room,但錄影機就會直接經電腦即時上傳到雲端,只要係可以access到呢個伺服器嘅任何一個地方都可以同時睇到,例如係軍用卡車上面嘅個部電腦。」她又恢復正色道。

「但係--」「事實上,如果唔係出於保鮮問題,我根本就唔洗帶你嚟呢到;而係我拎到血液樣本之後,我亦都唔需要解釋咁多……你信又好唔信都好,悉隨尊便。」莎姐以冰冷的眼神直視著你。

……換句話說,無論你選擇繼續留在這裡與否,對她而言並沒有絲毫分別--因為從頭到尾,她都只是要把你的新鮮血液弄到手罷了。

你決定自行離開實驗室(a),

還是認為暫時留在這裡更為安全(b)?
B
樓豬咁鐘意B
順便睇下仲有冇活人

同等浩南搵餐死
B
B
B

睇下有無多啲資料
知道班人背景
B
留返係到啦 一陣浩南嚟到又走咗又搞一大輪
a
b
B
B
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞