【互動】【喪屍】《凌晨三點,我屋企門口有敲閘聲》(6)

1001 回覆
86 Like 6 Dislike
佢地講還講
樓主唔好亂咁改名
一陣搞到亂晒龍就唔想睇
放心唔會的
隨著槍聲響起,那人的面罩底下突然潑上一片暗紅,瞬間如斷線木偶般倒在地上。

「你咁嗌法,全世界都知你係邊啦。」站在不遠處的榮叔隨手丟掉抽剩一半的煙,熟練地把步槍清膛並拔下彈匣檢查。「竟然得翻兩彈,唉……真係唔認老都唔得。」他搖搖頭說著。

「榮叔!」你見狀大感高興,正要跑近他身旁之際,卻隨即發現了他腳邊的血跡。「……你受咗傷?」

「少少擦傷緊有㗎啦,無捱子彈咪叫好彩。」他苦笑著甩了甩被劃破滴血的右臂。

「咦,係呢……唔見黑柴嘅?」剛上心頭的喜悅又再轉化為擔憂,你開始在視野中搜索著高瘦黝黑的身影。

「係到!」只見不遠處的山坡忽然站起一人,細看之下雖然不能清楚分辨五官,但以身高體形來說倒是與黑柴有幾分相似。當他往你的方向走近時,你才看見他的臉上原來塗了一層特殊化妝。

「狙擊手野外作戰第一課:隱藏自己。」榮叔邊說邊伸手往他臉上一抹,隨即把沾到手上的那層略帶濕潤的物料在指間來回搓著,很快便化作碎屑掉落地面--你這一看就知道那是泥土了。

「……準備唔切,唯有頂住先啦。」他笑著對你說,又拍了拍黑柴背後,「你呢個見習狙擊手都做得幾好啊,至少無比人發現,係咪?」

「但就無一槍打中呢……哈哈,我諗都係左輪啱我多啲。」黑柴撓著頭,一臉不好意思地說。「係喎,你哋個邊點?」他似是突然回想起些甚麼一樣的問道。

「喔,個邊都已經解決咗啦,我已經叫咗MK妹看住佢先,嗰個人唔係好識點用步槍,對我哋應該威脅唔大,所以我啱啱只係叫佢交哂啲裝備同槍出嚟就算。」你想了想,又再補充了一句:「但有樣嘢好奇怪……明明佢本身都好聽話,但就有一部平板電腦佢死都唔肯交出嚟。」

在簡單交代情況之後,你又領著他們重新回到MK妹和那個「IT狗」的所在位置,幸好在你走後一切仍是安然無恙。

「咦,你哋翻嚟啦!」MK妹和另外那人面對著席地而坐,因此當看見她站起來並興奮地跑向你們之時,那人也跟著轉身望來。

「……黑柴?」他驚訝地喊道。

「你係……阿桂?」
push
今日exam 翻到屋企先有文
加油樓
警察
幾乎全部都唔識 好波
btw噚晚通咗頂溫書 今日出文唔會早得去邊
大家做定心理準備~
平穩合照咪得
當年ive仔考試,最快舉手走

同你當然無得相比喇
今日exam 翻到屋企先有文
加油樓
幾乎全部都唔識 好波
btw噚晚通咗頂溫書 今日出文唔會早得去邊
大家做定心理準備~
平穩合格咪得
當年ive仔考試,最快舉手走

同你當然無得相比喇
我由你第一篇開始睇 一直追到而家
我本來冇開ac
為左你呢個故 我決定開反個連登ac
感動!
不過呢
你出文既頻率愈黎愈慢同少
唔係放假有嘢做嘛我都想快啲完故
加油
你個名
希望聽朝有文
聽朝出 我食完飯頂唔順要訓了
推推推
唔係阿桂 係假髮
樓豬呢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞