【互動】【喪屍】《凌晨三點,我屋企門口有敲閘聲》(6)

1001 回覆
86 Like 6 Dislike
live
等更新
等緊文
啱啱睇完波希米亞狂想曲 好睇
今晚會有兩篇
文文
ching,等到頸都長埋
睇黎樓主都係行美國時間
係 我有個frd去左exchange話我同佢無時差
說好的兩篇呢?
04:03,走數
打緊 唔走數
兩個鐘喇喎
still here!
加油
咁夜瞓
因為我噚晚訓咗 訓到頭痛
所以依家最精神
文呢?
「照咁睇嚟,病毒似乎係對SJ05血液樣本入面嘅白血球產生某種攻擊性反應,具體原因未明。」莎姐對鏡頭說著,「如果有辦法搵出背後嘅原因,我哋就有辦法可以……」

她先是呆了半晌,回首看了你一眼後,又重新望向鏡頭說道:「或者就可以研發病毒嘅解藥。」

「大慨要幾耐時間?」你斬釘截鐵地問說。

「好難講。其實我到依家都唔明點解你嘅白血球會刺激病毒。你同SJ04都係係O型血,但佢保留落嚟嘅血液樣本就無出現呢種情況……照咁睇,解藥嘅研制好有機會涉及基因工程,而我唔係呢方面嘅專家。」她抿著嘴側了側頭,示意實在是無能為力。

「SJ04……即係停車埸入面個個女仔,係榮叔個女?」你低聲說。

她緩緩轉身望著你,臉上卻沒有半分驚訝。「你係喺枱頭到搵到嘅?」

你點了點頭承認。

「如果隔咗咁耐,有無可能救得翻佢……」她笑著說,「你係咪想咁問?」

「嗯,」你回憶著當時在停車埸之內,從旁偷聽到浩南和榮叔之間的對話。「佢個名叫……叫--」「阿Ann。」莎姐把正在腦海中搜索著記憶碎片的你給打斷了。

「我好好奇……點解你會想救佢?」

「如果我真係可以幫到手嘅話,我想救每一個變做喪屍嘅人--每一個人嘅屋企人。」你握緊了拳頭,想起了那些已經無法挽回的人。「任何一種病毒都應該有佢嘅弱點㗎嘛……喪屍病毒都唔會例外㗎,係咪?」

「前提係喺我哋成功搵到治療方法之前,病毒仲未將全香港嘅人變曬做喪屍,又或者殺死。」她笑了笑,「包括我哋,同埋個班專家。」

你眉頭一皺,突然間注意到她用字的細節--

「全香港」,而非「全中國」、「全亞洲」、「全世界」。
香港已鎖國?
PUSH
下一篇要晏少少先出到~唔好意思
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞