【互動】【喪屍】《凌晨三點,我屋企門口有敲閘聲》(6)

1001 回覆
86 Like 6 Dislike
唔接受
奇撚怪
有份design2359dead
搞撚掂食碗麵
兩篇文=一篇文
一篇文=無文
無文=真係無文
不過我都係會等㗎樓主
又話有兩篇,宜家得一篇
今日會補翻 搞緊外傳
有架
巴打加油
自網絡及電力供應中斷以來,你根本無法接收任何資訊,然而根據莎姐的口吻來說,她似乎並沒有這個煩惱。

「你點知病毒嘅感染範圍淨係得香港?」你瞇著雙眼仔細觀察她的臉部表情,試圖找出她露出馬腳的瞬間。

「唉吔,」面前的她卻只是十分從容地笑了笑,又作勢摀著自己的嘴巴。「唔小心俾你發現咗添……女人嘅直覺果然好準,睇嚟我都要小心啲講嘢啦。」

「我想聽嘅係答案啊,」你呼了一口氣,端起認真的模樣。「你係咪知道啲咩?」

「啊……講起又幾得意,你個朋友啊浩南都有問過我呢樣嘢,不過個陣你唔係卡車到所以唔知啫。」她稍作停頓後點著頭說:「香港依家已經被列為疫埠……所有航班取消、邊境全面封鎖,海、陸、空都無辦法進入或者離開香港。」

「……直到幾時?」

「直到佢哋發現人變成喪屍之後唔再需要食物掛,我都唔知。」莎姐擺了擺手。「最好嘅情況係聯合國會派人嚟協助疫苗同解藥嘅研發;而最壞嘅情況,係直接派地面部隊入嚟逐步清除喪屍。」

看來情況並不如你所想般樂觀……在人口如此稠密的香港,三天時間已經足夠讓超過半數人受到感染或者被殺死了--而如果把時間更進一步拖延至一周的話,恐怕就連那些目前仍在緊閉家門的倖存者們也將被活活餓死。

「所以我哋就乜都做唔到?就淨係可以困係呢到,等一兩個月之後先再出去,睇住全個香港死淨幾千幾百人?」你無法控制的無力感湧上心頭。「一定有啲嘢係憑我哋嘅能力而又可以做到㗎,係咪?」

「無錯係有……而我已經做緊啦。」莎姐彎起了一個神秘而堅定的笑容。「信我。」
「照咁睇嚟,病毒似乎係對SJ05血液樣本入面嘅白血球產生某種攻擊性反應,具體原因未明。」莎姐對鏡頭說著,「如果有辦法搵出背後嘅原因,我哋就有辦法可以……」

她先是呆了半晌,回首看了你一眼後,又重新望向鏡頭說道:「或者就可以研發病毒嘅解藥。」

「大慨要幾耐時間?」你斬釘截鐵地問說。

「好難講。其實我到依家都唔明點解你嘅白血球會刺激病毒。你同SJ04都係係AB型血,但佢保留落嚟嘅血液樣本就無出現呢種情況……照咁睇,解藥嘅研制好有機會涉及基因工程,而我唔係呢方面嘅專家。」她抿著嘴側了側頭,示意實在是無能為力。

「SJ04……即係停車埸入面個個女仔,係榮叔個女?」你低聲說。

她緩緩轉身望著你,臉上卻沒有半分驚訝。「你係喺枱頭到搵到嘅?」

你點了點頭承認。

「如果隔咗咁耐,有無可能救得翻佢……」她笑著說,「你係咪想咁問?」

「嗯,」你回憶著當時在停車埸之內,從旁偷聽到浩南和榮叔之間的對話。「佢個名叫……叫--」「阿Ann。」莎姐把正在腦海中搜索著記憶碎片的你給打斷了。

「我好好奇……點解你會想救佢?」

「如果我真係可以幫到手嘅話,我想救每一個變做喪屍嘅人--每一個人嘅屋企人。」你握緊了拳頭,想起了那些已經無法挽回的人。「任何一種病毒都應該有佢嘅弱點㗎嘛……喪屍病毒都唔會例外㗎,係咪?」

「前提係喺我哋成功搵到治療方法之前,病毒仲未將全香港嘅人變曬做喪屍,又或者殺死。」她笑了笑,「包括我哋,同埋個班專家。」

你眉頭一皺,突然間注意到她用字的細節--

「全香港」,而非「全中國」、「全亞洲」、「全世界」。
「我明啦……」你按著額頭,一直而來在心中的疑團終於煙消雲散。

「浩南,你講緊咩?」榮叔嚴肅地問道。「Sabrina點會係特工?佢係醫療軍官--」

「而佢同時係陸軍通訊兵……佢對你哋每個人講嘅嘢都唔一樣,榮叔你明唔明?」你毫不留情地打斷了他。「莎姐係特工、間諜!呢到寫得一清二楚,唔係我一廂情願靠估。」

「但係……」本來榮叔還想要說點甚麼,但一看到證據就擺在眼前之時,只好又把說話吞了回去,默默坐到一旁。

如今看來,莎姐的確如你所想的一樣為那個神祕組織效力,更為了某種目的而選擇掩飾身份,從而接近榮叔一行人並取得他們的信任。

究竟他們想要從榮叔、金仔、帕奇等人身上獲得甚麼東西?而莎姐又是為甚麼要冒不必要的風險來救你和麗淇的性命?

--你仍然是茫無頭緒。

那份屬於莎姐的個人檔案底下,正排列著數十份井井有條的病毒報告。

「阿桂,你幫我搵吓有無一份叫做『AMMS045』嘅文件。」你搭著他的肩膀說道。

「零四五啊……你等我一陣啊……四七、四六……有啦,『AMMS045』,係呢份啊嘛?」他回首望向了你,在你點頭確認下,他把文件打開。

研究項目編號:AMMS045
授權人:IBJSDCMC
測試員:KC
日期:2018年11月28日
時間:14時06分

病毒資料:
蘇蘭林病毒 (Solanum Virus)
麗沙病毒屬 (Lyssavirus);炮彈病毒科 (Rhabdoviridae);單股反鏈病毒目(Mononegavirales);反鏈核糖核酸病毒組 (The negative-sense ssRNA Viruses)

項目編號:SJ03
項目SJ03為男性,年齡為63歲,血型為O型;其身高172公分、體重64公斤;於11月28日早上被送到位於港島區某實驗室,於14時06分正式開始實驗。感染途徑為經針筒注射病毒,並於15時20分正式宣佈轉化為SJ03-A。

項目行為報告:
14時10分:SJ03出現包括全身不適、噁心等症狀,心跳及呼吸加速;右臂明顯有發癢、刺痛的感覺。
註:SJ03頗為……健談。

14時25分:SJ03出現發燒症狀,身體出汗。

14時35分:SJ03開始出現嚴重痙攣,呼吸困難等症狀;臉部扭曲、表現煩躁不安,會突然出現衝動行為如發狂大吼等行為。

14時50分:隨著痙攣抽搐逐漸停止,SJ03短暫出現好轉且恢復意識的跡象,但似乎喪失語言能力或者其說話意欲。其後意識逐漸模糊,並迅速陷入昏迷;血壓逐步下降至不可測水平、呼吸明顯減弱。
註:老天爺,他終於閉上嘴巴了。

15時05分:SJ03所有生命表徵停止,無法再經儀器測得脈搏。皮膚呈慘白色,指甲變為灰黑色。

15時20分:SJ03正式轉化為SJ03-A,對聲音、氣味等等外界刺激極之敏感,視覺及觸覺幾近喪失;犬齒從牙齦推出、部份牙齒脫落;皮膚因血液氧出現變化而發黑,對生物表現出強烈的攻擊性。

附錄1A

項目對話節錄:
項目:SJ03
地點:港島區某實驗室
時長:70分鐘

節錄(一)
SJ03:「我屋企有兩個仔、一個女,依家全部都做緊嘢啦。其實如果我想醫嘅話,都唔係話無經濟能力……但係我唔想佢哋一出社會就要揹住咁大條數,唉……我都六十二啦,夠㗎啦……倒不如(消音),你話係咪?」
KC:「……喔!是嗎,哈哈……不好意思,我有點(消音)。」

節錄(二)
KC:「能聽見嗎?」
SJ03:「……(目光散渙)」
KC:「如果能聽見的話,可以請你哼一聲,又或者點個頭嗎?」
SJ03:「……嗯(點頭)」 

節錄(三)
SJ03-A:「(大吼)……」
KC:「(消音)。」
SJ03應該係62歲 太長唔quote改了
不過其實唔重要
係邊個嚟
莎姐有份散播喪屍病毒但又想整解藥?
外傳之後先找數呀
找曬三篇啦
你睇錯咗啲嘢啵
無諗到咁就live咗
用咗幾耐?
樓主加油 好多連登仔等緊你呀
係咪要重睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞