【互動】【喪屍】《凌晨三點,我屋企門口有敲閘聲》(6)

1001 回覆
86 Like 6 Dislike
留係身邊點都危險
一陣上網搵套教父睇吓先
「依家將『SV00』原形病毒注入SJ05嘅血清……」莎姐聚精會神地看著顥微鏡上方的接目鏡,雙手同時兼顧著固定吸管以及顯微注射器的操作。

「……注射完畢。」她俯後身子,稍稍放鬆了緊繃的雙手及腰部後又再靠前。「依家觀察病毒嘅反應……」

此後過了十數秒的寂靜,莎姐在放下手中的器具後,才終於帶著一絲動搖的語氣開口。「……原形病毒無活躍反應。」她只是輕嘆了一口氣,便馬上轉身去取另一個樣本。「依家進行第二次測試,將『SV01』變種病毒注入SJ05嘅血清。」

「注射完畢,」如是者,莎姐又把剛才的步驟整個再重覆一次。「依家……再觀察病毒嘅反應……」

一秒、兩秒、三秒、四--你在心裡逐秒數著,直至她失望的聲音再次傳入耳鼓。「……『SV01』變種病毒……無活躍反應。」

這時莎姐把工具扔在一旁,整個人順著電腦椅從桌前溜後,她顯然對實驗的結果感到十分迷惘。

「……點解會咁?」她仰望著雪白的天花唸道。「到底差咗啲咩……」

「不如試吓用翻之前個樣本?個嗰頭先係work㗎嘛。」你提議道。

「啱……啱!用翻一開頭個嗰!」重新燃起鬥志的她立即在另一件外套的衣袋中翻著,不消片刻便找到了那份還在停車埸時便已經自你身上抽取的血液樣本。

「……雖然已經有一段時間,不過應該仲work嘅。」她把試片小心翼翼地放置在顯微鏡的載物台之上,又以兩側的固定夾將之妥善地壓著。「依家會進行第三次測試,由於樣本已經凝固係膠片表面,我會改為將『SV00』原形病毒直接滴上膠片。」

「完畢……呼……依家我會觀察病毒嘅反應……」她眨了眨過度用神的雙眼,微微彎腰望向接目鏡。

一秒、兩秒、三秒……八秒、九秒……十五、十六……

「……同前兩次一樣,原形病毒並無任何……咦,等等……」本來正要脫去手套的莎姐突然定住。「唔係啊!病毒……開始攻擊緊白血球嘅細胞膜!」

雖然不知道有甚麼值得高興的,但鑒於自己居然誤打誤撞地助她解決了難關,你還是跟著興奮了起來。
push
好多文呀
幻覺
谷埋谷埋幾日一次過睇好撚爽
由其近呢幾篇咁撚長
學生妹救全世界?
定係害全世界
唔記得咗講 今晚屋企人生日
停一日
樓主加油!
多謝~
樓豬唔理我地
返黎啦
留名再續
近視2000度以上
散光500度以上
其實個故進度大概幾多?
六成半
miss咗添
um都叫會開估
嘿嘿
補祝樓主屋企人生日快樂
樓主屋企人生日快樂
樓豬,唔洗感到大壓力架~
你無義務趕稿俾我地,你既故事好高質,所以我點都會keep住睇
反而我有時候忙到唔記得上黎睇更新
加油啊!仲有好多CD-ROM支持你
多謝
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞