【互動】【喪屍】《凌晨三點,我屋企門口有敲閘聲》(6)

1001 回覆
86 Like 6 Dislike
幾驚會就爛尾
「……哇!呢個係熱朱古力?」你十分驚喜地問道。

本來看見是壓縮食品的你頓時就失去了興趣,但在空腹感和眼神的雙重夾擊之下,你還是乖乖地接過莎姐遞向你的已開封袋子,半推半就地嘗試了一小口。

從封口往內望去,啡色的濃稠液體正隨著你的手腕轉動而攪動著,雖然從口感上還是能夠分辦得出那是即沖飲品,但是入口的暖和以及那超越期待的味道已經讓你十分滿足了。

「美國研發嘅壓縮食品嚟,本身係用嚟做軍糧……點?掂唔掂?」她邊說著邊把另一個袋子撕開,又從中抽出了兩個較細小的袋子,將其中一個撕開並倒進裡頭後,莎姐便重新把封口封好並開始上下搖晃著。

「嗯!掂啊!之前係七仔個陣無熱水,就算有杯麵個啲即食嘢都淨係得個睇字……我幾日無食過飲過熱嘢啦。」你說著又喝了一口。

「你個嗰係朱古力味,而我手上呢個就係……奶茶味嚟,啊!仲有塊包㗎。」她指向桌上的另一個小袋,示意你把它打開。

「提子包!」你抽出裡頭一塊乾巴巴的「麵包」--雖然口感和外形上更像餅乾,口味倒是不俗。「不過點解係凍嘅……係喎,你呢到有幾多呢啲咁嘅乾糧?」你一邊咀嚼著,一邊好奇地問說。

「夠我哋係到住一年囉。」莎姐笑著撕開封口,喝了一口她的即沖奶茶。「將就下啦,得流質嘢先有辦法用鐵粉加熱咋。」

「……一年?」你不禁咋舌。「呢到唔係實驗室嚟咩?點解會有咁多儲備?」

「講啱一半啦,呢到嘅另一個功用係避難所,無論水、電、食糧都夠我哋用一年以上。」她收起笑容說著。「而且要係外面攻入嚟,可以話係完全無可能嘅事--無論有幾多隻哥利亞、先知都好。」

莎姐把袋中的飲料一口喝光,隨手拿起壓縮麵包後便往她剛剛曾經進出的房門走去。

「講起先知……呢到都有一隻,你想唔想睇吓?」
樓主我仲睇緊㗎
多謝
push
「講起文……呢到都有幾篇,你想唔想睇吓?」

樓主加油
樓主加油 有時就算迫自己出文都未必寫得好同細緻 我會等你畢竟呢個係我第一個追同專登開ac睇嘅故
多謝!
樓主,我都係到架加油呀,我會好好地咁記住啲角色既名架
話時話,想問樓主宜家個故事大約去左幾成?姐係距離你心目中嘅結局仲有幾耐?
六成至七成
btw今晚會多一篇
Push
你知我時間表㗎喇
我淨係知我想翻屋企訓
搞咩
差唔多收工
咁chur 好傷身
有撚計
push
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞