【互動】【喪屍】《凌晨三點,我屋企門口有敲閘聲》(6)

1001 回覆
86 Like 6 Dislike
麗沙病毒屬?
瘋狗症?
A
B
nope
8b 7a
慢推
快推
B
B應該會搵到先知嘅料
SJ03係浩南個老豆?
b

追到live

樓主個彩蛋應該係講緊唔知邊個,但印象中故入面無年齡,子女特徵相乎既人

影射緊現實人物?
唔係年齡
定係學生妹老豆?

最大線索就係有個女呢點,前面都好似無提學生妹有無兄弟
重點係喺附錄無錯~但比較開門見山的
可能浩南係佢個仔 而學生妹係女失散兄妹
佢係自願做實驗
yes
start after dinner
咁夜先DINNER?
「……喂,你幫我search吓有無病毒變異嘅資料吖。」你從後拍了他肩膀一下。

「變異?」阿桂望著你們呆了半晌,這才一邊向電腦輸入指令,一邊疑惑地說:「啲喪屍仲識突變?唔係啊……」

此時螢幕上突然有如jump scare般跳出一張雙目全黑、蒼白如紙的臉,把阿桂被嚇得整個人從座位上跳了起來。「哇屌!屌你老母!屌!」正如你設想的一樣,螢幕上自然會出現黑眼喪屍的照--

「……咦?」

在他仍然驚魂未定之時,你和MK妹卻同時感覺到了違和感。

細看之下,你們才發現那是幾乎接近靜止的監控畫面,並不是「一張照片」--那隻黑眼喪屍近距離地注視著鏡頭,若非畫面右下方那一行正不停跳動的數字,你們根本就無法察覺到那是動態影像而非照片。

哪怕帶著心理準備之下,那種初次與它四目交投的震憾感覺或許已剩下不到一半,但你仍能藉此想像出金仔當下的恐懼--那雙漆黑得深不見底的眼睛……有如死灰一樣的面目……

無一不使你背上發寒。

「屌!你哋係咪夾埋嚟嚇我㗎?」馬上從電腦面前離開的阿桂先是破口大罵,但看到你們二人懵然不知的表情後,很快就意識到這不是一埸有意為之的惡作劇。「呢隻……嘢……係咩嚟?」

「『SV01 Pro……prop……het』……」經過多番嘗試,你一字一頓地唸出螢幕上顯示的文字,「額……你哋知唔知個英文字係咩意思?」

MK妹和阿桂一起搖頭。

「『先知』囉,」阿桂一臉不能置信地搖著頭,「……唔係吓話,咁簡單你哋都唔識?」

這下則輪到你和MK妹一起搖頭。

「係咪得我覺得……佢好似……望住我哋?」MK妹戰戰競競地問道,好像生怕它能聽見一樣。「我意思係,佢……好似可以隔住個mon睇到我哋咁……」

「……哎!唔好自己嚇自己啦,亂咁諗!」阿桂勉強地彎起嘴角,但當他的視線與那雙眼睛對上後,臉上的笑容卻瞬間僵住。「嗯……不如我哋都係閂翻佢?」他說罷便向滑鼠伸出手去。

「咪住!」你突然發現到了甚麼,第一時間便把他喝停。「你哋睇吓,背景應該係一間實驗室嚟……」把目光掃過喪屍背後的落地玻璃以及白得發亮的地板後,你又再往螢幕的右下角望去。

「02:19 AM 17/12/2018」

也就是說--

麗淇現在很有可能正與一隻,甚至是更多的病毒變異體……共處一室。
屋企慣咗遲開飯~
深宵一推
樓豬未眼訓呢
應該出多篇
小推唔會衰
Push
真係有?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞