【互動】【喪屍】《凌晨三點,我屋企門口有敲閘聲》(6)

1001 回覆
86 Like 6 Dislike
屌那星 我一路以為自己出咗兩篇……
你講噚日下午仲同柏奇一齊緊個陣我呆咗一呆
以為已經過咗好耐點知只係喪屍爆發第4日
「即係話……我哋好有可能仲會遇到其他變異體……」榮叔深呼吸了一口,又從袋裡掏出皺煙盒來。「點搞……一隻都已經夠曬煩……」

黑柴、MK妹和你互望一眼,也想起剛剛為了擊殺黑眼喪屍的難度之高,甚至還間接讓金仔負傷昏迷。若然再次碰上同類變異體的話,對於現在缺少狙擊手的你們而言,恐怕就再也無法照辦煮碗,在一擊得手之後還能夠安全脫身了。

「睇嚟我哋今晚應該無辦法起行㗎啦……太冒險啦。唔單止金仔仲未醒翻,而且仲要小心唔知係邊到突然出現嘅變種喪屍……」榮叔閉上雙眼,以正夾著煙枝的手揉揉額頭,苦思著該如何是好。「最重要係我哋彈藥都已經所剩無幾……偏偏呢樣係最難補給嘅物資。」他邊說著邊點燃手上的煙頭。

「……差館!」MK妹忽然舉手喊著:「槍房入面有,啊……但係就未必有步槍嘅子槍……」

「但至少左輪用嘅點三八會有……」一旁的黑柴亦開腔接話,「前提係我哋搵到差館,而又有辦法入到槍房。」

「咁你哋識唔識呢一頭嘅路?」榮叔見狀向你們問道,卻想不到你們竟同時搖著頭。「依家無咗網絡用唔到GPS導航……但如果慢慢搵路又太曬時間,萬一因為咁而同Sabrina佢哋擦身而過嘅話……」--你們很可能就像兩塊落在漣漪兩頭的浮葉一樣,隨著波紋愈飄愈遠。

換言之,只要愈把前往實驗室的時間押後,你們所承受的風險就愈大……根本沒有兩全其美的方法。

「反正都係無子彈,我哋又唔識路……咁不如依家就出發啦?仲可以省翻啲時間添。」你們當中唯一的女孩子又說道。

「……唔得,咁樣太危險。我哋根本唔知出面仲有無變種喪屍係到……甚至乎只要俾一大群普通喪屍包圍嘅話,我哋就已經可以做定心理準備死無全屍。」黑柴反駁道。「夜晚係佢哋嘅主埸,如果我哋依家茂茂然行動就太蝕底啦。」

「係原地停留又有幾安全啫?萬一附近真係仲有其他變種喪屍,我哋咁樣只不過係坐以待斃。反正都係要搏,點解唔等架車係移動狀態嘅時候嚟搏?咁樣唔係先至最安全咩?」

公說公有理、婆說婆有理,他們再這樣爭論下去的話,你都快想要和金仔交換身份,索性一直昏迷不醒算了。

……彈藥補給……與莎姐會合……真的沒有辦法能同時兼顧兩者……嗎?

你突然靈機一觸,想到了一個可能有點冒險,卻比起大海撈針更為可行的方法。「或者……我哋可以嚟個草船借箭、借力打力。」

……沒錯,一個只需要一個晚上,而且以逸待勞,更可以借力打力的三嬴解決方法。
現實過咗成個月lu~
「即係話……我哋好有可能仲會遇到其他變異體……」榮叔深呼吸了一口,又從袋裡掏出皺煙盒來。「點搞……一隻都已經夠曬煩……」

黑柴、MK妹和你互望一眼,也想起剛剛為了擊殺黑眼喪屍的難度之高,甚至還間接讓金仔負傷昏迷。若然再次碰上同類變異體的話,對於現在缺少狙擊手的你們而言,恐怕就再也無法照辦煮碗,在一擊得手之後還能夠安全脫身了。

「睇嚟我哋今晚應該無辦法起行㗎啦……太冒險啦。唔單止金仔仲未醒翻,而且仲要小心唔知係邊到突然出現嘅變種喪屍……」榮叔閉上雙眼,以正夾著煙枝的手揉揉額頭,苦思著該如何是好。「最重要係我哋彈藥都已經所剩無幾……偏偏呢樣係最難補給嘅物資。」他邊說著邊點燃手上的煙頭。

「……差館!」MK妹忽然舉手喊著:「槍房入面有,啊……但係就未必有步槍嘅子槍……」

「但至少左輪用嘅點三八會有……」一旁的黑柴亦開腔接話,「前提係我哋搵到差館,而又有辦法入到槍房。」

「咁你哋識唔識呢一頭嘅路?」榮叔見狀向你們問道,卻想不到你們竟同時搖著頭。「依家無咗網絡用唔到GPS導航……但如果慢慢搵路又太曬時間,萬一因為咁而同Sabrina佢哋擦身而過嘅話……」--你們很可能就像兩塊落在漣漪兩頭的浮葉一樣,隨著波紋愈飄愈遠。

換言之,只要愈把前往實驗室的時間押後,你們所承受的風險就愈大……根本沒有兩全其美的方法。

「反正都係無子彈,我哋又唔識路……咁不如依家就出發啦?仲可以省翻啲時間添。」你們當中唯一的女孩子再次提議

「……唔得,咁樣太危險。我哋根本唔知出面仲有無變種喪屍係到……甚至乎只要俾一大群普通喪屍包圍嘅話,我哋都已經實死無生……」黑柴反駁道。「夜晚係佢哋嘅主埸,如果依家茂茂然行動,蝕底嘅只會係我哋㗎咋。」

「係原地停留又有幾安全啫?萬一附近真係仲有其他變種喪屍,我哋咁樣同坐以待斃有咩分別?反正都係要搏,點解唔等架車係移動狀態嘅時候嚟搏啊,咁樣唔係先至最安全咩?」MK妹也依然是寸步不讓。

公說公有理、婆說婆有理--他們再這樣爭論下去的話,你都快想要和金仔交換身份,索性一直昏迷不醒算了。

……彈藥補給……與莎姐會合……真的沒有辦法能同時兼顧兩者……嗎?

你突然靈機一觸,想到了一個可能有點冒險,卻比起大海撈針更為可行的方法。「或者……我哋可以嚟個草船借箭、螳螂捕蟬。」

……沒錯,一個只需要一個晚上、以逸待勞,更可以借力打力的三嬴解決方案。

小執
依家星期一至五暫時日更一篇 而根據當日得閒同眼訓嘅程度會再決定加唔加更
預定聽日後日都兩篇起跳先 想盡快找埋應承落嘅兩篇 總之有拖無欠!
外傳方面就差三篇 期望今個post之內出到至少兩篇
一齊加油!!!!

聽日晏就見
留言 推post 正評
推!
晏就
16正是小弟生日
再推
push
咁多位早晨
鐘意睇唐家三少?
仆街 今日晏就測驗
打文緊要啲
極速一溫
見到樓主翻黎打文 老懷安慰
有睇 斗羅1&2
但唔係因為佢 改呢個名
不嬲都係到 沒離開過~
跪求出文
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞