【狙魔人】我係一個驅魔師,專幫人驅散妖魔鬼怪(二)

970 回覆
244 Like 4 Dislike
呢個故事係講述一個熟悉各種宗教嘅驅魔師所見所聞,並以科學手法對妖魔鬼怪進行演繹同驅魔。

內容稍有驚嚇,帶點溫馨,有點日常,又有歡樂

開到Post(二)就唔怕厚面皮,覺得好睇嘅煩請留個正皮,當支持樓主又好,俾樓主打飛機又好,順手都好。

有興趣可以睇返上個Post
Post(一):https://lihkg.com/thread/922676/page/1

順便幫手like一like facebook專頁,荒廢多日,只求一讚
https://www.facebook.com/rooooseee/

紙言打包(改晒錯字)
https://www.shikoto.com/articles/173222.html
即推
然後為咗樓主打得開心,每100正皮加一次更

慣例新Po無文 等我一陣,文就快到
新post留名支持
文呢??
留名
1000正評樓主直播打飛機
lm
LM
離開警局後,我一個人喺街上沉思。

事情真係有咁啱得咁啱。

嗰個委託我嘅中年男人,就係霍靜委託之中其中一個受害人。

肉體無徵狀嘅死亡,係非尋常嘅事。

就算係使用法術奪人性命,點都會對肉體造成傷害。

就好似魅魔吸取Heidi生命力令Heidi精神萎靡,花妖盆栽吸取張伯生命付令張伯昏迷不醒。

呢個情況,只有意識或者靈魂死亡。

生物由肉體、靈魂同精神組成——肉體係物質嘅呈現,靈魂係能量嘅呈現,精神係意識嘅呈現。

然而西方秘教,例如猶太教卡巴拉同柏拉圖主義認為物質係處於最下層,靈魂處於中層,精神處於上層,而只有精神境界嘅生命先可以接觸到「神」。

用返科學嘅弦理論講,就係愈高維度嘅空間,就愈唔需要物質同能量,即係肉體同靈魂。

但僅限於我哋所唔認知嘅高維度空間。

喺我哋身處嘅現實,失去肉體就會「死亡」,失去靈魂就會無法以能量形式呈現。

而無論何時何處,失去精神意味生命終結。

永不超生。

俾霍靜咁搞一搞,而家已經天都黑晒。

我靜靜地行返屋企,沿路途經平時去開間café,順便去買杯咖啡。

最後我接受咗霍靜嘅委託,當然我有同佢講明條件。

「如果有任何一個人知道呢單嘢,包括你同事,呢個委託就正式終止。」

「放心,我半粒字都唔會講出去!」

「仲有目前為止資料太少,我無辦法主動去將兇手搵出嚟,只可以繼續睇情況,你唔好期望聽日我就幫你完成委託。」

「無問題。」

事隔一個月,終於有件大單嘢要搞。

不過今次好彩,隔籬再無個礙手礙腳嘅女人喺度阻頭阻勢。

耳根總算恢復清靜。

我行入café,準備買咖啡時,身後忽然傳嚟一把刺耳嘅叫聲——
比力推
師傅!
留名
我行入café,準備買咖啡時,身後忽然傳嚟一把刺耳嘅叫聲——

白寧bb
打斷埋你條飛機都得
大家都好在意若兒嘅動向,小凌又好似唔在意若兒消失呢件事

其實我喺結界篇後部分落咗個非常大嘅伏筆,不過睇嚟無人留意到

不過點都好,劇情已經入到大直路 若兒嘅動向會喺今篇揭曉
嗚啊好好睇
新po繼續留名繼續推
開左新po黎推推先~
拎去做動畫就正
推一推
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞