【狙魔人】我係一個驅魔師,專幫人驅散妖魔鬼怪(二)

970 回覆
244 Like 4 Dislike
木書機?
加油
龐亮
班+人間道
點解係斑
黑袍+穿透
帶土先係
無穿透呀
樓豬
終於放新年假 今日更兩篇補返尋日個篇
聽日更兩篇 補加更個篇
加速
過去兩道痛楚再次於心中浮現。

奪去我全家人性命,然後又奪去若兒性命。

我一直追尋著嘅人終於喺我面前出現!

「……龐……亮!」

怒火頓時冒起,甚至令我無法平靜講出嘅名字。

我忿然衝過去,再向龐亮條頸斬多一刀!

但斬到一半,銀刀俾血肉吸實,無法拔出!

「嘻嘻!唔撚係啊……咁耐無見,一嚟就斬我個頭?」龐亮嘻皮笑臉地講。

唔係……有種奇怪感覺……

「你……唔係龐亮?」我訝異咁問。

「嘻嘻嘻!你估下!」

龐亮舉起指甲尖銳嘅手向我個頭插過嚟,我即刻鬆開握住銀刀隻手,後退避開!

嗖—!

指甲插中右眼眼角,鮮血頓時飆出!
我合埋被鮮血模糊嘅右眼,拎出另一把銀刀。

眨眼間,龐亮消失眼前,不知所蹤。

我細心聆聽周圍聲音。

「喺呢邊!」

我轉身向後捅過去,捅穿打算從背後襲擊我嘅龐亮隻手!

但龐亮好似無痛楚一樣,將被銀刀捅穿隻手打橫拉出嚟,然後捉住我手臂將我掟落其中一架車!

背後受到強勁衝擊,呢一下甚至將車頭掟到凹陷!

我瞓喺車頭,強忍痛楚準備企起身,但下秒鐘龐亮咚一聲踩落車頭,企喺我面前!

佢第一下手成手刀形狀向我捅過嚟,我馬上側頭避開!

車頭響起火花聲,龐亮隻手捅穿咗車頭蓋!

佢並無停手,馬上舉起另一隻手向我捅過嚟!

千均一發之際,我拎起銀刀將龐亮睪丸齊整切落,然後穿過佢褲襠從佢面前逃離。

「嗚……」龐亮痛苦咁撳住下體,「玩埋呢啲小把戲……」

沾染血水嘅肉色睪丸跳落地下,但龐亮彷彿唔介意一樣。

比起被魅魔附身嘅Heidi,龐亮更加異類。

而且,龐亮嘅臉容同八年前一模一樣,絲毫無老化過。

我壓低重心,警戒咁望住佢講:「我今日一定會殺死你。」

「嘻嘻嘻嘻……」龐亮又發出恥笑聲音,「你殺得到咪試下囉!」

頓時,龐亮化成一團黑影向我飛過嚟!

我完全反應唔切,俾龐亮一手捉住條頸,邊向前衝邊將我撳落地下不停磨擦!

千刀萬剮嘅痛楚從背後傳嚟,我雙手捉住龐亮隻手,但完全掙扎唔開!

突然重心一變,龐亮將我拋起!

我連續撞上幾架車之後停低落嚟,眼前天旋地轉,痛到我企都企唔起身!
「就咁樣?」龐亮慢慢行過嚟,「嘻嘻嘻!實在太令我失望,失撚望。」

實力差距太懸殊。

同魅魔嘅程度截然不同。

就算無好似八年前毫無還手之力,亦依然不敵。

但僅係普通驅魔師嘅戰鬥方式。

我一手撳住地下強行企起身,全身肌肉用唔上力,只能用骨頭支撐身板。

已經夠。

我將手放落褸袋,拎出一把白色嘅刀刃。

「呢把係……」龐亮睜大雙眼,驚訝望住我手上把刀。

「今日係你嘅死期。」

龐亮見狀馬上向後跑,我拐下拐下咁追過去!

只要昆迪拉鎖定目標,就可以向目標施展詛咒!

「嘻嘻……嘻嘻嘻嘻!身為驅魔師竟然用埋啲咁邪惡嘅法術!」

「呢個就係你嘅遺言?」

砰—!

正當昆迪拉鎖定龐亮之際,響鳴嘅槍聲突然響起!

龐亮俾子彈射穿太陽穴,倒在地上!
而射出呢槍嘅人,就係企起停車場入口,雙手握住手槍嘅霍靜。

「……霍靜?」我訝異咁望住佢。

「Sorry,我嚟遲咗。」霍靜並無放低槍,仍然將槍指向龐亮。

唔係,而家唔係驚訝嘅時侯。

我即刻拎起昆迪拉指向龐亮,但車輛卻遮蔽住龐亮嘅身影!

「唔……!」我扶住隔籬架車,但無力行過去。

啱啱受嘅傷太嚴重,已經到咗極限!

就喺呢個時侯,龐亮瞓低嘅位置冒起濃濃黑霧。

「嘻嘻嘻……話說,嗰個驅魔師小姐依家點呀?係咪就喺把刀入面?」龐亮嘅聲音從四方八面傳出。

「唔關你事!」我大喝一聲,「究竟你係邊個?你係咪龐亮?」

「嘻嘻嘻……下次見面我就話你知。」

黑影從車後跳出,我馬上舉起昆迪拉,但剎那間龐亮已經逃離停車場。

「唔係掛……打爆頭都唔會死?」霍靜一時太過驚訝,無開槍截擊龐亮。

我雙腳脫力,頓時跪落地下。

「喂!凌寧壹!」霍靜即刻跑過嚟,「你點樣?」

「未死……不過就死……」我喘住氣講。

「識講笑即刻無事喇!」霍靜將我隻手搭落佢膊頭,「嚟!我送你去醫院!」

實在太強。

就連繪畫法陣嘅時間都無,眨個眼就被佢打到殘破不堪。
之後,霍靜call咗白車送我入院,而工廈現場亦被警方封鎖。

但因為太過驚動,俾附近嘅人察覺到,蘋果動同HK01即刻執導,連登亦開咗post瘋狂討論。

秘密封鎖,神秘巨響,連環槍聲……愈嚟愈多有關呢次事情嘅嘢被揭出。

我瞓喺急症室病床上,等待醫生報告。

「身體多處擦傷瘀傷,角膜出血,腦部輕微震盪,不過無骨折……但要做個詳細檢查先可以知道有無事。」醫生拎住份報告同我講。

「唔需要,我好正常。」我從病床起身。

醫生一臉吃驚咁反駁:「吓?先唔講你身上嘅傷,你之前仲有好多舊傷無好好處理,左手手臂皮膚燒傷,肌腱撕裂……你仲企到起身已經叫唔正常!」

「我會自己處理,總之我無時間同你慢慢檢查。」

「咁樣……咁樣唔得……」

「凌寧壹。」霍靜拉開幕簾行入嚟,「你就乖乖聽醫生養傷。」

「無時間養傷,我要去殺……」我醒起醫生喺我隔籬,「我要去處理龐亮。」

「唔使。」霍靜搖頭。

「……唔使?」

「我已經搵咗第二個去追尋龐亮,我哋之間嘅委託已經完結,酬金我會過數畀你。」霍靜冷冷咁講,「由依家開始你再同呢單案無關連,就咁。」

「喂!等等!」我喝停霍靜,「你搵咗邊個人?」

一個身穿黑色乾濕褸嘅中年男人從霍靜身後行出嚟。

「佢係隸屬教廷嘅神父兼任驅魔師,有二十年驅魔經驗,所以你唔使擔心。」

「係你……?」我訝異地望住眼前呢個人——
木書機
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞