【狙魔人】我係一個驅魔師,專幫人驅散妖魔鬼怪(二)

970 回覆
244 Like 4 Dislike
Cafe嗰個係若兒嚟
得咁少嘅今更
LM
太高難度 香港無呢方面產業
今晚更多啲
Lm
爭少少就100正評喇!
留名正評
其實冇乜點理若兒,戲份少又冇存在感
黑貓
「師父!」

我差啲揸唔實手上嘅錢。

叫法咁熟口面嘅。

唔會咁啱得咁橋,次次都喺度撞到佢掛。

師父師父,水喉師父咩!

但係,把聲好似真係有啲熟……

「喂!」

突然有隻手拍落我後腦枕,大腦頓時受到衝擊。

「屌……邊撚個呀!」

「登登登登,就係我喇!」白寧攤開雙手,表情浮誇咁講。

「哦,原來係你。」

「點解今次師父好似唔係好驚訝咁嘅?」白寧唔知點解有啲失落。

「已經慣咗。」

我畀完錢之後,行去白寧面前問:「你做咩又喺度?你唔會又係特登嚟搵我呢啲咁弱智嘅理由嘛?」

「唔係呀,今次我真係咁啱經過。」白寧邊飲住手上杯嘢飲邊答,「不過諗起師父成日嚟呢度,於是就好自然入咗嚟買咖啡。」

「但你手上嗰杯係抹茶嚟。」

「因為咖啡太苦啦。」

「小朋友。」
見到白寧,忽然醒起一件事。

「無見你成個月,我以為你決定放棄做驅魔師。」

「唔係呀,其實係……我最近有啲嘢忙。」

「原來蠢材都有嘢忙,比著平時你實三日唔埋兩日又嚟煩我。」

「喔?」白寧疑惑咗下,「雖然係有嘢忙,不過無搵師父最主要嘅原因唔係因為咁。」

「咁因為點?」

「因為……」

白寧一臉尷尬撓頭。

「電話跌咗落屎坑,壞咗。」

「……無咩事我返出去先。」

「等陣啊師父!」
推推先
冇喇?
一打開門,忽然有陣寒風吹過。

唔講都唔記得,原來而家已經冬天,一到夜晚就會愈嚟愈凍。

「哇!好凍啊……!」

而呢個傻妹永遠都係牛仔道袍加牛仔短褲。

我記得每逢天氣轉涼,若兒總會出嚟提我著多啲衫。

有時我自己一個打邊爐,佢就會變成白煙出嚟同邊爐嘅蒸氣融為一體,據若兒所講呢種叫做鬼式搞笑。

雖然一啲都唔好笑。

咕嚕——

諗到呢度,忽然感到肚餓,俾霍靜搞咗成日仲未食晚餐。

「喂,傻妹,我啱啱諗到樣嘢。」

「咩……咩啊?」早就縮埋一舊嘅白寧震住咁問。

「你想唔想真正學習點做一個驅魔師?」

「嗯……?是壺尼中魚行首禾為逃拉?」白寧已經凍到口齒不清。

「我肚餓,上嚟同我打邊爐。」
Happy friday 掛住打機
師父你終於肯收我為徒啦
Pish pish pish
白寧失踪一個月,感覺上同上次結界單野有關
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞