【狙魔人】我係一個驅魔師,專幫人驅散妖魔鬼怪(二)

970 回覆
244 Like 4 Dislike
……咩話?

「其實……我哋一早知白師妹收留咗你喺佢屋企,雖然師父極力反對,但白師妹堅持咁做。」

嗰個傻妹……

「如果你有佢消息,記住同我講!」肥師兄好緊張咁講。

收線之後,我即刻打畀白寧。

嘟——嘟——

嘟——嘟——

無人聽。

我邊心急咁喺大廳來回行,邊繼續打電話畀白寧,但依然無人聽。

究竟佢去咗邊?

「小凌。」若兒出現喺我面前,「點解你咁擔心白寧?」

「……吓?」我呆咗呆。

「明明……明明我講過會同你戰鬥同底,點解你要搵埋白寧幫手?」

若兒……果然有啲奇怪。

自從佢返嚟之後,就一直有種違和感。

而且,佢對白寧嘅稱呼改變咗。

「就算……到最後係點,我都會喺你身邊,同你永不分離。」

「……若兒你究竟做咩嘢?」我忍唔住問。

鈴鈴鈴——

係白寧來電!

我即刻接聽,但電話另一端卻一片寂靜。

「喂!白寧!」

「嘻嘻嘻嘻……」電話傳出卻係竊笑聲。
「你係……龐亮?點解白寧部電話會喺你度?」我緊張大叫。

「因為呢個小妹妹身上嘅秘密實在太有趣,從第一日見到佢,我就已經對佢好有興趣。」

果然,嗰日我送白寧落樓下之後喺街遇到嗰道黑影係佢!

「你唔好亂嚟,如果唔係我殺死你!」

「又係呢句?你會唔會太悶呀?想威脅人都畀啲心意啊!」

「你條仆街!」

「好喇好喇,我唔會殺呢個小妹妹住嘅,佢係預料之外發掘返嚟嘅寶物!不過呢……過咗今晚,可能就有大把人會死啦!」

今晚……唔通就係嗰個法陣?

「嘻嘻嘻嘻!我知你知我喺邊嘅,我好期待同你,仲有驅魔師小姐再見面!嘻嘻嘻!」

「喂!喂!」

收咗線。

白寧俾龐亮捉走咗。

但有件更加嚴重嘅事情——

睇怕龐亮設嘅係屬於一旦啟動可以奪去大量人命嘅法陣,以佢嘅性格甚至係奪去靈魂嘅法陣。

鋼煉裡面將成個城市所有人命煉成嘅劇情唔係天荒夜譚,只要畫到咁大個法陣,自然就對咁大個區域有效。

當然要將一個法陣畫到成個區咁大係好難,但若然繪畫多個有規律排列嘅連鎖法陣,亦能做到同樣效果。

後果不堪設想。
之後,我打電話畀霍靜同佢講呢件事。

「竟然發生啲咁嘅事……放心,我哋會救返白寧小姐。」

「我都要去。」

「我講過你要喺醫院好好休養,你傷患一個去到又有咩用?呢度交畀我同穆樞機就得。」霍靜始終態度強硬,唔准我插手呢件事。

好彩,佢唔知我偷偷從醫院逃走。

就算佢唔俾我介入,我都要插手呢件事,親自將白寧救返嚟……以及殺死龐亮。

銀刀、噴霧、電筒、鎂粉……我拎晒所有嘢,將所有派得上用場嘅嘢都帶上。

包括昆迪拉。

「若兒。」我將昆迪拉放入褸袋,「我需要你,同我並肩作戰。」

若兒呆咗呆,又驚又喜,臉頰微微泛紅。

「放心,我同小凌永不分離。」若兒化成白煙,竄返入昆迪拉入面。

執拾好驅魔工具之後,我就出發去目的地。

我跟住地圖,夜晚八點到達一個棄置嘅工地。

繼續向前行,喺最裡面位置有個廢棄工廠。
多謝
若兒俾人催眠/控制咗?
推推推
push push push
車閘並無閂埋,但濃烈嘅黑霧從車閘不斷湧出。

我打開電筒行入去,見到裡面有個人瞓咗喺地下。

「……霍靜?」

我即刻行過去,但幾道黑色嘅能量喺我面前竄動,阻礙我過去。

「殺……殺……殺死你……」

係怨靈。

我將電筒照向佢哋,佢哋即刻痛苦慘叫,喺我面前退散。

「你見點?」我扶起霍靜。

「凌……寧壹?」霍靜眼皮半開,「點解……你喺度……?」

「你係唔俾我插手呢單案,但我有我一定要插手嘅理由。」

「我知……」霍靜卻好似知道一切咁,「穆樞機已經將所有嘢話晒畀我知,所以我先唔想你插手……」

「穆……樞機,佢喺邊?」

「樓上,佢去消滅龐亮。」

「明白。」

龐亮必須要由我嚟消滅。

但而家要做嘅係先將眼前怨靈驅散,然後安置好霍靜。

「凌寧壹……」霍靜伸出手,遞咗樣嘢畀我。

「呢個……」我接過之後,驚訝咁話,「果然黑警啲黑科技係唔同。」

「殺……殺……殺死你哋……」嗰幾隻怨靈回復原狀,包圍我哋。
太陽燈雖然可以抑制怨靈,但無法徹底驅散佢哋。

不過佢哋智商無陳伯咁高,能量亦無陳伯咁旺盛。

可能係控靈術嘅後果——控靈術就係操縱鬼魂嘅法術,西方稱之為死靈術,簡單咁講其實養鬼仔就係控靈術一種,而高階嘅控靈術可以完全支配鬼魂。

不過咁樣做唔會無後果,人手強行驅動佢哋會加快佢哋能量消散,令佢哋崩壞。

「殺……殺死你哋!」

幾隻怨靈同時向我衝過嚟,我再拎起電筒照住佢哋,然後趁機跑到工廠角落,將霍靜畀我嘅嘢放置。

「霍靜!」我大叫一聲。

「收到!」

頓時,周圍空間變得波動,就好似火焰尖端見到嘅空氣扭曲映像。

「啊啊啊………嗚嗚嗚啊啊啊啊啊啊啊啊!」幾隻怨靈停低落嚟,雙手痛苦撳住個頭。

係磁場。

霍靜畀我嘅係一個黑色小儀器,佢已經喺工廠三個角落放置咗,剩低最後一個。

當四個角放置好後,再由霍靜啟動儀器,就可以喺工廠製造出一個小形磁場結界。

鬼魂係能量,會受到磁場干擾,就好似鎖羅盆村時若兒一樣情況。

我趁怨靈被牽制,拎出硝酸銀噴霧喺工廠中心畫出大曼陀羅法陣,將怨靈身上瘴氣通通引導出嚟,然後驅散。

好快,工廠回復一片平靜。

霍靜受到怨靈攻擊,我將佢扶起牆邊挨住。

「凌寧壹……你拎住嗰把骨刀,係屬於驅魔師嘅禁忌之物。」臨走之前,霍靜忽然講。

「嗯。」

「有啲嘢,做咗就返唔到轉頭。」

「無所謂。」

我轉身離開,跑上去搵龐亮。

但一上到去,就見到慘烈嘅畫面。

「嘻嘻嘻……你終於到喇,但已經太遲喇……嘻嘻嘻……」

龐亮單手捉住渾身浴血嘅穆樞機條頸,舉起佢喺半空。

喺佢身後,係失去意識,手腳被綑綁嘅白寧。
快!
好好睇呀!!!!
穆樞機 一出頭係威係勢 點知 威都未威過 就比人打到咁
不如死埋佢做釘樞機算啦

講笑
係我心目中戰力
白寧師父=穆樞機>小凌>若兒>矮肥瘦>白寧
push push
主角光環>all
得兩篇
推推
咁小凌邊夠打呀 仲要帶住個白痴80
push
但小凌有把bug嘅刀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞