【狙魔人】我係一個驅魔師,專幫人驅散妖魔鬼怪(二)

970 回覆
244 Like 4 Dislike
都得 但纜車可以指一大架嗰啲 吊車係細架
柯南咁款,去到邊都有case
好睇~ 推!
文呢?
又係時候追文
咁死咗好多年都會喺原位嘅
pish
死神小凌
點知原來係海洋公園哈佬喂啲職員

再講哈佬喂啲妖魔鬼怪原來係真嘅
到時真係Halloween
文呀
點解咁好睇但係冇文
「小明,我哋去玩旋轉木馬好無呀?」

「好呀!我想玩呀!」

白寧帶住個細路周圍玩,仲要揀兒童專玩嘅機動遊戲。

「姐姐,我想睇大熊貓呀!」

「好呀,但我唔知大熊貓邊度有得睇……」白寧苦惱望過嚟,「師父你知唔知?」

「唔知。」

其實小明小朋友根本無玩到機動遊戲,佢只不過係飄喺啲木馬隔籬一齊轉,跟住個火車頭一齊跑,甚至坐喺空嘅碰碰車上面係咁俾白寧撞。

話說白寧長期對住空氣,加上啱啱不停撞空車嘅舉動,已經俾人當咗係癡線婆。

雖然本身都係。

所謂嘅海洋公園之旅,玩咗兩輪過山車之後就結束。

剩低嘅係天真少女幫助迷途羔羊嘅時間,我就無辜做咗苦力跟住佢。

「哇!我第一次見到熊貓呀!」

小明小朋友顯得十分雀躍,衝入去摸盈盈同樂樂。

但盈盈同樂樂好似感知到小明存在,表情驚恐咁匿返入窩。

結果小明小朋友失望而回。

原來熊貓嘅感官探知到靈體,一陣要mark返低先。

之後,白寧又帶咗小明睇海豚,睇完海豚就睇動物園,睇完動物園就睇園內表演。

唔經唔覺,個天已經黑。

「啊……原來咁快就夠鐘要走喇!」白寧愣望住離開嘅人群,「小明,睇嚟姐姐陪唔到你繼續玩——」

白寧講講下,先發現小明已經唔見咗。
「咦!小明呢?」白寧慌忙咁四圍望,以為漏低小明喺人群之中。

「佢已經消失咗。」我拍一拍佢後腦枕。

「消失咗……?」

「你都陪佢玩咗成日,帶埋佢去到出口,就算幾貪玩嘅細路都會攰。」

「佢唔係要搵返佢阿爸阿媽咩?」白寧驚訝咁問。

「佢根本唔係呢個意思。」

白寧一臉不解。

「佢只不過係期待去海洋公園,但蕩失咗路,所以哭爹哭娘嘅小朋友。」

我向白寧解釋。

「更何況亡魂記憶本來就殘缺,佢可能早就唔記得佢阿爸阿媽。」

心裡只有童真嘅細路,一次意外而喪命於此。

「原來……係咁……」

白寧似乎有啲失落。

「傻妹,你幫咗個小朋友,完成咗佢嘅心願。」我微笑住講,「而且唔靠任何人,憑自己嘅能力超渡亡魂,你應該開心先啱。」

白寧呆咗呆。

「你第一次解決鬼怪事件,下次你都要畀心機。」

「……嗯!我會㗎啦師父!」

陰霾從白寧臉上抹去,平日嘅白癡妹返嚟面前。

「我去廁所,等我。」我轉身向廁所行去。

呢個傻妹,寧願犧牲自己生日,都要帶住個細路。

雖然最後只係玩咗兩輪過山車,但呢一日佢經歷嘅嘢比過山車更有價值。

人傻真好。

而且有時望到佢啲白癡嘢,唔知點解低沉嘅心情會一抹而空。

明明晏晝先發生過咁嘅事。

去完廁所出嚟,只見傻妹坐喺度等我,周圍已經無咩人。

再唔走就真係阻住人收工。

就喺我諗住行過去時,我察覺到異樣。
升仙了
Sorry以為得一篇打斷咗
白寧唔好有事
不要
唔是冇啦嘛?
等你,不過我點都覺得若兒死後係自願俾001咁做嘅,但死前就諗唔到啦
絲打cam實咗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞