【狙魔人】我係一個驅魔師,專幫人驅散妖魔鬼怪(二)

970 回覆
244 Like 4 Dislike
「你唔會有下次。」

天魔止住笑聲,一副震驚嘅表情話:「你……你做得到咩?你如果咁做,唔單止我,就連龐亮嘅靈魂都會永遠消失!你自詡驅魔師,忍心消滅無辜嘅靈魂咩?」

「如果可以消滅你,就算付上任何代價都在所不惜。」

「哈哈……哈哈哈……」天魔無力瞓喺地下發出絕望嘅笑聲,「哈哈哈……為咗報仇,就算無辜嘅人永不超生都唔理,哈哈……」

「——你先係真正嘅魔鬼。」

「呢句就係你嘅遺言?」

我將昆迪拉指向天魔。

「停手,凌寧壹。」

霍靜舉起手槍指住我。
咁少

若兒好痴線
霍靜屌你老母
關佢鬼事咩 殺埋佢
殺埋霍靜咪算
諗住拜年冇野做時慢慢睇,點知等架小巴等到live左

推呀
咩事啊
殺一人救萬人
硬係要有個咁嘅仆街角色出嚟阻頭阻勢
各位新年快樂
新年快樂呀大家
暗黑版玉女素心劍法
唔講都唔醒起
恭喜發財
拜完年 有無拜緊年嘅巴打悶到無野做要睇文先

身體健康啊各位
等文中
我我我
「你咁做嘅話我就開槍。」

「點解你要阻止我……?」我不解咁望向霍靜。

「你知道原因。」霍靜眼神堅定,「導致一切悲劇發生嘅人唔係龐亮,而係佢體內嘅天魔。」

「咁又點?」

「你為咗報仇消滅無辜嘅靈魂,同天魔曾經所作所為有咩分別?」

「我終於可以手刃佢,無論付上咩代價我都唔會放手。」

「就算變成魔鬼?」

「係。」

霍靜合上眼睛,深深吐一口氣之後話:「我係警察,職責係保護無辜嘅市民。如果你執意變成魔鬼,我就一槍打爆你個頭。」

「我唔在乎。」

我將昆迪拉指向龐亮。

「師父!」背後抱住我嘅白寧突然大喝一聲。

「連你……都要阻止我?」

「我唔會阻止師父你。」

答案卻出乎意料。

「因為師父你其實……好痛苦係咪?」
白寧嘅話,如同箭矢刺進內心。

「師父咁多年嚟獨自背負一切,就算我知道所有嘢,但都只能夠企喺一邊咩都做唔到,眼白白望住師父你自己一個痛苦落去。」

身後傳嚟……泣聲?

「我無資格阻止師父……但至少,俾我分擔一下你嘅痛苦。」

分擔………我嘅痛苦?

「如果師父要用鮮血沾污自己雙手,咁就握埋我雙手一齊去沾污。」

白寧將佢雙手溫柔放落我手上。

「今次唔會再同以前一樣,我唔會再俾師父你孤獨一個。」溫暖嘅感覺從雙手流向全身,「無論師父做出咩選擇,我都會陪住你到最後。」

點解……

點解……

原本心中嘅恨意,卻被溫暖嘅感覺溶化。

一掃而空。

「點解……要對我咁好?」我緩緩垂低頭。

我想知道答案。

「因為……你係呢個世上最溫柔嘅人。」

又係呢句。

真係狡猾……

講到呢個份上,咪即係要我去充當一個溫柔嘅人?

真係……溫柔嘅話語,係最致命嘅毒藥。

「小凌。」

呢個時侯,若兒嘅聲音傳入耳中。
我周圍一望,若兒就喺我眼前。

「對唔住,小凌……對唔住。」

「點解要講對唔住……?」我不解咁問。

「如果嗰日我無死,小凌就唔使一個人背負晒所有事情。」若兒表情平淡咁講,「都係怪我,掉低小凌一個人。」

「我早就講過唔關你事。」

「你記唔記得以前?」

若兒嘅情緒再次入流入腦海,過去嘅回憶映入眼前。

係同若兒開心度過嘅每一刻片段。

「當時真係好開心,雖然小凌係個硬頸嘅細路,但喺我心中係我最珍惜嘅人。」

我不自覺再次握緊昆迪拉隻手。

「師父……?」

若兒垂低頭,舉起雙手繼續講。

「我好憎我自己,點解我摸唔到小凌塊臉,感受唔到小凌嘅溫度?」若兒表情徬徨舉起雙手,「點解……點解……」

我赫然發現,原來自己雙手早就沾滿鮮血。

殺死家人,殺死若兒嘅鮮血……鮮血早已沾污雙手,無法回頭。

「呢個只不過係我任性嘅請求,無論小凌最後點做,我都會支持。不過……」

若兒抬起頭,滿面淚痕嘅臉卻露出笑容。

「就算係一次……我都想再一次可以攬住小凌。」

「若兒……若兒……」

我垂低頭望住天魔,握住昆迪拉隻手不由然地顫抖。

「唔好啊,凌寧壹!」

「師父!」

「對唔住,我愛你,小凌。」

「啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊!」

我合上雙眼,將昆迪拉用咁捅入龐亮嘅心臟,然後發動指骨術。
心魔篇完結 最後三個委託

其實我一直仲考慮緊應唔應該埋尾 因為我諗大概會停筆出新故 所以就諗緊照原本咁埋尾定斬開一二季 (不過未諗第二季)

Anyway多謝大家一直支持 特別由西鐵故支持到依家嘅巴打
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞