【狙魔人】我係一個驅魔師,專幫人驅散妖魔鬼怪(二)

970 回覆
244 Like 4 Dislike
唔係話今次係若兒專訪咩 做咩變左3個麻甩佬
之前講過係矮肥瘦 無話若兒呀
我自膠左 今晚幾點更呀 等埋文先訓
八點左右 如果無入結界
追住西鐵故等
幫推
我並無忘記過嗰種感覺。

人生之中,我經歷過兩次痛。

我出身喺一個中產家庭,爸爸係個收藏家,自己開咗間古董店,而媽媽就係個家庭主婦。

聽講以前爸媽只係小康之家,爸爸出嚟做咗十幾年嘢,儲第一桶金自己搞生意,賺到錢之後生活慢慢好起嚟。

我嘅過去同其他人無咩特別,甚至比其他人幸福唔少。

用遊戲嚟比喻,係一個好靚嘅首抽。

呢種幸福嘅生活一直去到十歲。

爸爸係個好迷信嘅人,成日拎啲古靈精怪嘅嘢返屋企,話用嚟旺下風水,沖下財運。

佢話可以有咁嘅生活,全都因為呢啲收藏品。

媽媽係個虔誠嘅佛教徒,佢話只要誠心拜佛,一定會得到福祉。

細個嘅我對妖魔鬼怪無概念,亦對呢方面嘅嘢無興趣。

就同其他細路一樣,見到鬼會好驚,攬住媽媽喊。

鬼,就係一樣好恐怖嘅嘢。

就只有呢個概念。
有一日,爸爸從泰國帶咗一件收藏品返嚟——

——一條裝住死人嘅骨骸嘅玻璃棺。

東南亞一帶興借用骨骸施展法術,以獲得強大嘅力量,養鬼仔就係其中一種。

而爸爸更係帶咗一條成人屍骸返屋企。

當然作為佛教徒嘅媽媽係反對,利用死者係邪門妖道,唔應該咁做。

嗰陣迫於無奈之下爸爸只好掉咗條屍去,但其實爸爸偷偷地收埋咗。

爸爸千叮萬囑我千祈唔好話畀媽媽知,佢話只要有呢條屍,就可以賺到更多嘅錢,生活就可以更加好。

「以前爸爸同媽媽窮又有乜所謂,但依家唔同,依家有你。爸爸想畀更好嘅生活你,所以無論用咩方法我都要賺多啲錢。」

當時我聽咗爸爸嘅話,無講出去。

「只係呢次,下不為例!」

我信任爸爸。

之後,生活就如同爸爸所講愈嚟愈好,更加有人睇中咗爸爸間古董店,諗住投資搞大去。

爸爸愈賺愈多錢,媽媽亦無懷疑過。

「一定係我每日虔誠拜佛,觀音顯靈啦!」媽媽雙手合一,跪喺神櫃面前。

我哋由私樓搬去獨立屋,多咗一層,大咗三倍,媽媽仲添多咗個女。

「我諗好啦,佢叫做……」

「好呀,同阿壹幾襯!」

「你兩個有無認真改過名?」我忍唔住問。

當人哋叫嘉俊、浩然嘅時侯,你會疑惑點解自己叫零零一。

因為一號機?咁點解無零號原型機?

美好嘅生活一直延續,我好奇嗰陣嘅骨骸爸爸有無搬埋過嚟新屋。

我熟知爸爸收嘢嘅習慣,沿住佢嘅logic喺新屋搵返條屍骸出嚟。

但當我搵到嘅時侯,我忍唔住大嗌咗出嚟。

除咗原先嗰條骨骸,仲有好多條破璃樽裝住嘅小童骨骸。

因為太恐怖嘅關係,我唔小心推跌咗其中一樽,碎散地下。
爸爸馬上跑到過嚟。

「邊個!邊個俾你過嚟呢度!」爸爸展現出從未見過嘅兇惡嘅表情,一手抱起返我出去。

我仲記得嗰日爸爸懲罰我,困住我喺間房度成晚。

自始之後,我就開始害怕爸爸。

「阿壹啊……尋晚對唔住,我唔係有心向你發惡,但你知嗰啲嘢好重要,因為呢啲嘢我哋先可以發達,所以絕對唔可以俾你媽媽知。」

爸爸喺度講大話。

但我選擇再一次沉默,聽從爸爸嘅話。

「阿壹乖,爸爸一定會錫晒你,買啲玩具畀你玩!」

我已經十歲人,唔係玩玩具嘅年齡,買畀妹妹仲好過喇。

我曾經問過媽媽嗰陣點解咁抗拒爸爸帶條骨骸返嚟,佢話:

「借助鬼神嘅力量係唔啱,因為呢個世上有借必有還,終有一日要還返畀佢哋。」

人只能向神乞討,絕不能與鬼交易。

當時我唔明白呢個道理。

直到我明白嘅時侯,已經太遲。

有一日,有個連環殺人犯闖入屋企,將爸媽同妹妹殺死。

呢個係我人生第一次痛。
80係001個阿妹?
追完西鐵故 夏舞
我又嚟喇
夏舞 完故一年了
人生會有好多無法忘記嘅情景,第一次返學,第一次邂逅,第一次返工,第一次親吻……好多好多第一次。

呢啲情景會深深烙印腦海之中,無論點樣抹都唔會抹得去。

至今依然記憶猶新。

一個著住黑色斗篷嘅人衝入嚟,手上拎住一把刀。

當爸爸好驚愕咁大問對方做咩,打算即刻閂埋門時,卻傳出水滴嘅聲音。

血污從爸爸身上嘅白色恤衫上漸漸散開。

我愣望住眼前情景,雙腳卻無法動彈。

發生咩事……?

尖叫聲喺屋內不斷徘徊,媽媽抱住阿妹不停逃走屋內。

嗖——

嗖——

本能永遠都優先過情感,生存本能蓋過恐懼,雙腳頓時恢復氣力。

我第一時間向後跑,但大腦一片混亂嘅我根本唔知跑去邊。

係喇……仲有嗰個地方!

我推開爸媽嘅房門,拉開床下底位置,裡面有個暗格,有個唔應該打開嘅暗格。

擺放骨骸嘅地方。

我攝手攝腳匿入去,小心翼翼拉返埋床下底,以免發出聲音。

漆黑嘅空間,我並唔知身邊有幾多道骨骸。

周圍空氣彷彿凝固,連呼氣聲亦一清二楚。

微弱嘅光線透入床下底,但無法望清出面嘅情況。

卟通卟通——

卟通卟通——

時間變得緩慢,世界如同靜止。

恐懼不斷侵襲我大腦,我竭力撳住住嘴,強忍身體上下嘅暖意,祈求時間快啲過去。
噠、噠、噠、噠、噠——

噠、噠、噠、噠、噠——

咚—!

黑影一瞬間遮蔽光線,但又好快移開。

眼前多咗一道通紅嘅身影。

唔知點解,手腳傳嚟濕漉漉嘅感覺,而且有啲黏稠。

難聞嘅鐵鏽味傳入鼻中,我舉起手不停咁望,終於望到係咩——

蓬—!

周圍突然變得刺眼,床下底被打開。

身穿黑斗篷嘅人企喺我面前,緩緩咧嘴一笑。

喺佢身後,係被割喉嘅媽媽,鮮血仍然從動脈如泉噴出,濺得牆壁一片紅。

「終於……搵到……」

黑斗篷男人舉起刀,準備向我刺落去!

暖意終於無法忍住,缺堤而瀉。
又係呢啲位停
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞