【狙魔人】我係一個驅魔師,專幫人驅散妖魔鬼怪(二)

970 回覆
244 Like 4 Dislike
「啊!係呢師父……」白寧邊努力睇筆,邊問:「點解你突然會願意突然會願意教我嘢,仲帶我上嚟你度參觀嘅?」

「問嚟做咩?」

「因為你之前一直都唔肯承認我呢個徒弟嘛。」

「到依家我都唔想承認。」

白寧嘟起嘴巴,成個細路擰埋一邊自己睇筆記。

我無好氣理佢,而且唔知點解有啲肚痛,一定係同衰妹搶嘢食唔小心食咗啲生嘢落肚。

但連肥牛都未熟就夾上嚟食嘅佢就好似無事,果然白癡個胃都係白癡,唔會識肚痛。

我匿入廁所坐喺屎塔上面,準備蓄勢待發。

如果,真係要問點解嘅話,其實無咩原因……

大概,係一時興起掛。

當你望到一個蠢材向住目標堅持不懈前進,有時都會忍唔住伸出手拉佢一把,就係咁簡單。

反正,無論我點做都阻止唔到一個只會向前衝嘅白癡。

火山爆發完之後,我行出大廳,卻見白寧拎住一張相喺度睇。

「師父,呢個人係咪若兒姐姐嚟?」白寧指住相中人問。
呢張相……

「點解呢張相會喺你度?」我一手將張相搶返嚟,「你又入過我間房?」

「唔係呀師父,係張相無啦啦喺師父畀我本筆記跌出嚟!」

白寧一臉無辜,似乎係講真。

「Sor怪錯你。」

我望住手上呢張早已發黃霉舊嘅相。

「師父,呢個人係若兒姐姐,咁若兒姐姐隔籬嗰個細路係邊個?」

相入面係一個笑容燦爛嘅少女搭住一個似乎處於反叛期,非常唔情願被搭膊頭嘅細路。

「……唔關你事。」

我將張相收返喺褸袋。

「我要出去買紙巾,今日係咁先。」

「……喔。」白寧愣然回答。

執好嘢之後,我順道陪同白寧一齊搭lift落樓。

「你返到去之後要乖乖睇晒呢本嘢,如果唔係下次唔俾食晚飯。」我提點白寧。

「哼,唔食晚飯又有幾難!」白寧未開始就先放棄。

「咁唔俾食肥牛。」

「吓!有無搞錯啊!唔得!」

白癡嘅思維果然要用白癡嘅方法去解決。

分岔路口同白寧道別之後,我點著一支煙。

「呼——」

濃濃雲霧從嘴巴呼出。

我邊食住煙,邊沿住漆黑嘅街道慢慢行去超級市場。
但好似有啲唔對路。

有個人……唔係,有道氣息一直跟住喺我後面。

過咗兩個街口,對方依然緊隨身後,而且仲刻意保持住距離,嘗試唔俾我察覺。

我扮到無嘢咁繼續前行,直到差唔多到超級市場門口先停低腳步。

對方同樣停低腳步。

「係邊個?」

對方並無回答。

喺煙頭燒燼一刻,我轉身同時從褸袋拔出銀刀——

眼前咩都無。

「去咗邊?」

當我仲愣然緊嘅時侯,一道黑影突然冒出,向我飛襲而來!
文呀!
冇文訓唔著
小黑?
白寧冇屎痾係因為靚女唔痾屎
若兒係 姑姑 啊一 係過兒?!
真相竟然係咁
啊一要斷手了
小黑唔會無啦啦跑出嚟嘅
Push
聽日加 聽日放假全日打文
時晨到 到左(聽日)啦 可以出文
對方唔係人類。

因為佢係飛過嚟。

因為事情發生太快,我無睇清到對方嘅模樣,反射性向對方斬過去!

嗖—!

飛襲而來嘅黑影啱啱好錯開避開銀刀!

我馬上望向對方。

明明周圍有街燈,但光線彷彿無法照亮對方,映入我眼前嘅只係一團模糊嘅黑影。

雖則如此,黑影係有好清晰嘅人形。

黑影臉部仰起同我對視一眼,身軀震咗震。

「……嘶……嘶……」

佢嘴巴發出非常細微嘅嘶叫聲,突然轉身向後巷逃走!

我即刻追上去,但眨眼間佢消失喺漆黑嘅後巷之中。

霍靜曾經講過連環殺手會喺少人嘅街道後巷殺人,而呢帶街道算係偏僻,比較少人會經過。

我醒起一樣嘢……!

黑影逃走嘅方向,係通去白寧去搭車嗰條街!

我一手握銀刀,另一手拎出電話,邊打電話畀白寧,邊向住後巷跑過去!

「你所打嘅電話暫時未能接通,請遲啲再打過啦……」

仆街,唔記得白寧跌咗部電話落屎坑!

我焦急地沿後巷跑過去,跑到出光亮嘅街道時卻迎面撞上另一道黑影!
「嗚哇!好痛啊……」

黑影嘅主人跪坐地下,眼泛淚光咁撳住個頭。

「咦……師父?點解會係你?你做咩手上拎住把刀?」

白寧認出我後,一臉愕然咁望住我。

「你啱啱有無見到有人從後巷出嚟?」

「有!就係師父!」白寧威風凜凜指住我。

「食屎啦你。」

我一腳伸落個傻妹度,佢仲邊嗌「唔好停」邊用手擋住我隻腳。

無理由……啱啱跑過後巷時並無見到有分岔路,對方應該跑咗出街道先啱。

若果對方係靈體,或者可以憑空消失。

但我無戴隱形眼鏡。

「師父?做咩呆咗喺度?」

「無……無嘢。」我搖頭。

黑影嘅真正身份係咪連環殺手仍然得知,有可能係普通妖魔。

但為咗安全起見,我送白寧去到地鐵站。

「拜拜啦師父!」白寧喺地鐵站出口向我揮手。

我轉身,邊舉高手邊離去。

返到屋企,我拎出發黃嘅相片,凝視相中嘅少女同隔籬嘅細路。

我翻轉後面,白色嘅背面以十分端正嘅字體寫咗兩行字——

——可愛的小凌跟我拜師的一天。
——13/5/2007

我行入書房,從書架上拎出另一本一模一樣,但簿皮非常殘舊嘅黑色筆記簿,將張相攝入本簿,然後放返原位。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞