【狙魔人】我係一個驅魔師,專幫人驅散妖魔鬼怪(二)

970 回覆
244 Like 4 Dislike
唔係 我指聽日加更,但今晚會更,不過晏更啫
未完,一陣繼續
原來若兒同小凌係姐弟戀!
好正
推呀!!!
推!

過咗兩日,我收到白寧嘅whatsapp。

「我師父前排番左黎 佢話想見一見你」

「師父你黎唔黎呀」

我諗我應該要帶你去學中文先。

好彩天才如我,大概明佢講緊咩嘢。

佢應該想講之前收佢為徒,矮肥瘦三師兄嘅師父前排返咗嚟,想見我一面,問我嚟唔嚟見佢。

莫非因為之前我戲弄矮肥瘦佢哋,佢師父想代佢徒弟報復?

特別係我以驅魔師嘅名義羞辱矮肥瘦佢哋,通常信奉傳統宗教嘅人都經唔起挑釁,好易惱羞成怒。

但我無必要再故意去撩事鬥非呀。

當我思考緊嘅時侯,白寧又send多兩條訊息嚟。

「其實前排我話有野做就係去左探師父」

「佢話想請你食個飯 順便請教一下驅魔師」

原來係咁。

更加無必要去。

我以為佢師父為難佢,都尚且考慮使唔使出席。

但既然係無謂嘅social,咁我不如匿喺屋企瞓覺,或者留返啲時間做assignment好過。

我唔會去,不過為免白寧又嚟野生捕捉我,故且回覆下佢。

「唔去」

我輸入呢兩個字,然後發送。
覆咗佢無耐,電話忽然傳嚟震動。

係傻妹打過嚟。

「喂?做咩?」

「師父……」

電話另一邊傳嚟哭泣聲。

「師父話,如果師父你唔嚟嘅話,就唔俾晚飯我食……」

「……係咁多?」

「佢仲話,宵夜都無得食……」

「咁我收線先。」

「喂!喂!」白寧聲線由哭泣轉變為焦急,「師父,你點可以咁殘忍!你見到無辜少女喊住向你求救,都唔諗住畀晚飯佢食?」

「你都話過唔食晚飯有幾難,我相信你做得到。」

「咁無得食肥牛!」

「……你覺得我會在意你有無得食肥牛……唔係,你應該還返啲肥牛錢畀我先啱!」

「唔該你啦師父,師父真係好想見師父一面,佢會請你食大餐……有鮑參翅肚!」

「你確定你唔係隨口噏?」

「欸……當然真㗎啦哈哈!」

測謊機都唔使用,連IP都唔使check。

「時間。」

「喔……就依家,幾時上嚟都得!」

「係咁。」

「咁師父係咪即係會嚟呀——」

未等佢講完我就收線。

我望一望手錶,大概上完堂之後都仲有時間上去一轉嘅,當食個免費晚餐。

今日天氣比前幾日更加凍,除咗平時著開件皮褸,我仲圍多咗條頸巾先出門。
放學之後,我去到道居門口。

叮噹—!我撳落門鐘。

好快就有人打開門,係肥肉騰騰嘅肥師兄。

「咦?」肥師兄笑到四萬咁口,「凌大哥你嚟喇,請進請進!」

我行入廳,白寧就喺入面,矮師兄高師兄都喺度。

「師父!」白寧向我揮手。

「你師父呢?」

「師父佢——」

一陣腳步聲傳出,兩道身影從走廊行到大廳。

其中一個係身穿白色道袍嘅短髮中年女人,應該就係矮肥瘦同白寧嘅師父。

但我嘅視線落咗喺另一個人身上。

「點解……你會喺度?」

另一個人係個著住黑色乾濕褸,頸上掛住條銀色十字架頸鏈,身材高大,滿臉鬚渣嘅中年男人。

「咦?你哋識㗎?」白寧驚訝咁問。

「凌大哥同穆樞機都係驅魔師,識都唔出奇掛。」肥師兄講。

中年男人並無將視線放落我身上,只係冷冷咁講咗一句。

「我唔認識呢種邪魔妖道嘅人。」

「對唔住。」

中年男人眼神驟變凌厲,周圍空氣瞬間凝固,無人敢出聲。

「你殺死若兒呢件事,我一世都唔會唔記得!」

中年男人拔出一把銀色匕首,徑直向我衝過嚟!
新讀者留名+正評

樓主係唔係四月巴 d風格有少少似
阿壹竟然殺左若兒

會唔會好耐之後白寧收徒弟又有張相

係阿壹如白寧

然後寫住白痴白寧跟我拜師果日
一仔同零仔 人格分裂
多謝
唔係呀 點會係呢
零同一都係自己
咁真係好忙....
日日都要自嘟
雙重享受
腐女
零仔識靈魂出竅
可能就係咁樣自嘟
連套都可以慳返
落堂喇? 今晚係咪有文
我做緊社會人士啦 不過今日off 係會早啲更文同儲返稿
聽朝又有文睇了
今晚早更呀 唔使聽朝
咁就嚟啦,就嚟6點要訓覺喇!
咁早瞓 巴打係外國?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞