【狙魔人】我係一個驅魔師,專幫人驅散妖魔鬼怪(二)

970 回覆
244 Like 4 Dislike
有文未
白寧係唔係神獸黎
好少上連登 幫你push一下 我每日keep住有追
高登神獸
好耐無見 Dylan兄
白寧……!

「真係太愚蠢……區區神父竟然想挑戰上位嘅『魔』!嘻嘻嘻嘻!真係引人發笑。」

龐亮展現扭曲而猙獰嘅笑容,挑釁嘅恥笑聲如同廣播器一樣四方八面傳出。

「嘻嘻嘻……下一個到你嗚哇!」龐亮講講下,忽然慘叫一聲。

原來係俾佢捉住嘅穆樞機一腳踢落佢塊臉,將佢踢低。

「嗄嗄嗄……區區魔鬼,口氣真係大。」穆樞機半跪地下,喘住氣講。

「明明已將整斷咗你六條肋骨,竟然仲有力!」

被穆樞機踢中臉部嘅龐亮上半身後傾,頭掂地下,但雙腳依然企喺地下,姿勢十分詭異,彷彿無尾龍骨一樣。

然而穆樞機額頭冒汗,神情痛苦,似乎已經無力起身。

「哈!」龐亮上半身彈返起,然後舉起手刀,化成一團黑霧向穆樞機衝過去。

我拎出昆迪拉鎖定龐亮。

「去死。」

千均一發之際,龐亮停低腳步,避開我嘅咒殺。
「癲啊……真係癲!你真係毫不猶疑使出指骨術,你無諗過咁做會將同我同一軀體嘅龐亮嘅靈魂一齊消滅?」

「你果然唔係龐亮。」我並無太驚訝。

「無錯,殺死你家人同驅魔師小姐嘅係龐亮條,但佢係被我操縱全。當時佢妻兒被殺,我趁機入侵佢內心最脆弱嘅地方,但作為驅魔師嘅佢極力抵抗住我,所以我未完全控制到佢軀體。」

附身龐亮嘅天魔仰首望天,大笑一聲。

「但依家龐亮已經永遠沉睡,我成功奪去龐亮,得到人類軀體!哈哈哈哈!」

「真係可憐。」我緩緩講一句。

「咩話?」天魔皺起眉。

「如果你無嚟現實,或者可以喺你哋嘅世界好好生存。」

「我依家已經有人類軀體,可以永遠存活喺呢個世界!」

「唔係。」我搖頭,「你會被殺,而且永不超生。」

我舉起昆迪拉,再次向天魔使出指骨術!

天魔瞪大雙眼,跳上天花板,以倒掛嘅形式爬到我頭頂,再向我踩落嚟!

砰—!沙麈四散,我跳去側邊避開一擊!

但沙塵過後,天魔卻消去蹤影。

「若兒!」

若兒從昆迪拉冒出。

呢招已經睇過好多次,人係唔會憑空消失。

係同小黑一樣嘅擬態術,將自己隱形嘅法術。

但天魔同貓又唔同,魔本來係強大嘅能量體,佢所散發嘅能量對於純粹能量體嘅若兒係顯而易見。

「小凌,左面!」

我向左邊一斬,刀柄傳嚟實實在在嘅切肉感。
推呀
天魔顯現身形,邊後退邊用脷舐手臂嘅傷口,傷可見骨嘅傷口好似玩泥膠咁黐返埋一齊。

「嘻嘻……嘻嘻……」天魔四肢掂地,泛黑嘅雙目如同野獸一樣盯住獵物。

蓬—!

天魔向我飛撲過嚟,被我俯身避過,但撞上一刻佢如同蜥蝪咁爬上牆,飛簷走壁咁牆壁天花三角跳之後再向我撲過嚟!

蓬—!蓬—!蓬—!蓬—!蓬—!

快到肉眼望唔清嘅黑影喺室內靈活跳躍,我靠住反射神經不停躲避!

速度愈嚟愈快!

咁避落去唔係辦法!

天魔跳向我右眼視線,我右眼角膜受傷,剎那間跟甩咗佢嘅動作!

蓬—!

我即刻雙手交叉格擋,但依然俾天魔撞飛十米遠!

身上傳嚟劇烈嘅疼痛,天魔並無畀喘息嘅機會我,向我飛撲過嚟!

但下秒鐘,天魔忽然停低手腳。

「你……」天魔表情變得難睇。

龐亮嘅身軀除咗散發出黑霧,仲有另一團白煙包圍住佢。
「區區鬼魂,竟然強行附身控制我?」

天魔嘗試郁動龐亮嘅手腳,但俾若兒緊緊牽制住。

「小凌,係機會!」若兒向我大叫。

佢想我而家用昆迪拉將天魔連同佢一齊咒殺。

但我唔會咁做。

我向天魔衝過去,將佢個頭齊整斬落嚟!

若兒即刻脫離龐亮身體,大量鮮血從斷口噴出,無頭嘅身軀緩緩倒下。
「終於……殺死佢……」我停低落嚟,邊喘氣邊講。

係喎!仲有白寧!

我即刻跑過去鬆綁白寧,然後大大力拍落佢塊臉。

「喂!醒喇傻妹!」我不停拍。

「嗚……邊個打我?」白寧睡眼惺忪,「師……父……?」

見到白寧無事,我露出安慰嘅笑容。

「小凌,我哋成功咗。」若兒行到我身邊。

無錯,天魔已經被殺死。

一切已經完結。

同場除咗若兒同白寧,仲有穆樞機喺度。

我哋三個互相對視,帶傷嘅穆樞機慢慢企起身,露出十分訝異嘅眼神。

若兒膽怯望住穆樞機,欲言又止。

兩人對視一陣後,若兒緩緩開口:「穆樞機,我——」

「嘻嘻嘻嘻嘻嘻嘻嘻嘻嘻嘻嘻嘻嘻嘻嘻嘻嘻嘻嘻!」
尖銳嘅笑聲四方八面響起。

點會……

我回頭一望,身首異處嘅龐亮慢慢企起身,然後抱返起個頭,放返落頸上面。

「師……師父!」白寧瑟縮捉住我手臂。

「大團圓結局,少年一雪前恥成功報仇,然後一齊去BBQ。」

天魔露出奸險笑容,頸上傷口慢慢癒合。

「嘻嘻!發夢喇你!」

有咩可能……連斬頭都唔會死……?
我又嚟喇
咁攪法,2076都未殺得死
要斬咗頭之後用指骨術打個身?
點解個正評製只可以禁一次嘅?
要問連仔
今晚仲有冇
push
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞