【狙魔人】我係一個驅魔師,專幫人驅散妖魔鬼怪(二)

970 回覆
244 Like 4 Dislike
多一篇
樓豬真識揀位停
好同意
我自己認為宗教同秘教、主義核心價值差距非常大
所以唔會以信仰嘅切入點講,會著重提及神秘知識
咩位停都係呢句
試下出多d睇下會唔會又係呢句
咁你每次出文都會睇到呢句
原來係楊過同小龍女
Push
姑姑
過兒
個處邊個攞左?
我繼續睇落去。

無論係降神定降魔,目的都只有一個——藉由強大靈體附身己身,從而獲得超乎自然嘅力量。

喺各地神話,人類將神明描述為不問凡間世事,只要凡人信仰,而魔鬼則會主動誘惑人類,狡猾地向人類提出交易。

呢個就係神與魔嘅分別。

降神術係透過信仰向神乞討力量;降魔術係透過交易向魔獲取力量。

然而,魔鬼交易往往要付出沉重代價……

「小凌!」若兒嘅叫聲忽然從我身後傳出。

我回頭一望,若兒氣沖沖咁向我走過嚟,將我手上本書搶走。

「唔可以睇呢本書!」若兒露出非常憤怒嘅表情。

我從未見過若兒咁嬲。

「……對唔住。」我低頭道歉。

「你啱啱睇咗幾多頁?」若兒拎住本書問。

呢本書記載嘅似乎真係非常禁忌嘅知識。

「無。」我搖頭,「我啱啱打開本書,若兒你就衝咗入嚟。」

若兒瞇起雙眼,再問一次:「真係嘅?」

「真。」我擔心會俾若兒責罰,所以講咗大話。

若兒聽完,過咗幾秒後,表情放鬆返落嚟。

「下次唔好再亂入我間房摷書喇,有嘢問我就直接搵我喇。」

若兒將本書放返原位。

「嗰本書……」

「係記載異教嘅禁忌法術同儀式,比起所有秘教都更加邪惡嘅嘢,係一次我同穆樞機執行委託時得返嚟。」
「比起所有秘教都更加邪惡嘅嘢,係咩嘢……?」

「你都係唔好知,有啲嘢知道咗,就無得返轉頭。」

然後,若兒就趕咗我出房。

我第一次見若兒咁嬲,愧疚嘅心情一直喺內心徘徊。

但比起呢樣,我更著重另一樣嘢——

書中所記載嘅內容。

「阿壹,點解你唔嚟救我啊?」

求救嘅叫聲再次傳入耳中。

「我成世人求神拜佛,點解佛祖要咁懲罰我啊……?」

「哥哥……救命呀……啊啊啊啊啊啊啊啊啊!」

明明……明明已經好耐無聽到,點解又突然間出返嚟……

渾身浴血嘅爸爸、媽媽同妹妹企喺面前,表情呆滯,目光怨恨地徑直盯住我。

「阿壹……爸爸救你,幫我執仇……」

「阿壹,神佛根本唔會理我哋凡人,但係魔鬼唔同……」

「哥哥,我真係好痛啊……救……救……我……」

我赫然察覺,原來我沉淪於幸福嘅時間太耐,耐得連自己犯過嘅罪都忘記。

罪孽如同刻喺靈魂上嘅烙印,無論過咗幾耐都唔會抹走。

因為我,而害死全家人。

但我竟然咁幸福生活落去,實在罪大惡極。

……唔係。

而家已經唔同。
我再唔係手無縛雞之力,而係一個驅魔師。

為咗贖罪,為咗報仇,我必須要親手手刃殺我全家嘅黑斗篷男人。

純白嘅光芒的確溫暖,卻無法照亮漾黑嘅過去。

我向前撥一撥,眼前三個血人頓時化為血霧散去。

「放心,我一定會報仇。」

之後,每次若兒唔喺度嘅時侯,我都會偷偷地入去佢間房,拎嗰本書落嚟睇。

若兒曾經講過,黑斗篷男人係個沉淪巫術而被魔附身嘅人。

所以我估計,嗰個人係根據呢本書記載嘅降魔術召喚魔。

或甚,呢本書嘅主人就係黑斗篷男人。

呢本書除咗降魔術,仲記載咗其他禁忌法術同儀式。

不過我只專注於閱讀降魔術內容。

書中記載,高維度嘅靈體必須要以物質作媒介,先可以喺物質世界嘅現實發揮力量。

但構成佢哋能量過於異常,愈強大嘅魔就愈難以搵到適合嘅物質媒介。

一旦附身喺唔適合嘅物質媒介時間過長,將會破壞宿主嘅身體。

附身適性係取決於宿主同靈體,就好似玩俄羅斯方塊,書中亦有記載「完全適性宿主」,但無詳細提及。

因此,崇拜魔嘅人會透過儀式召喚魔,但甚少人會將魔附於己身。

呢個係降魔術禁忌嘅緣由。

書中多番強調,擁有軀體嘅魔非一般人能敵,愈強大嘅魔得到軀體後力量會幾何上升。

喺魔之中嘅最上位存在——惡魔,得到軀體嘅話等同於世界末日。

世界依然存在嘅原因,係至今為止仍未人類成功俾惡魔完美附身。

就好似西方驅魔片一樣,被惡魔強行附身嘅人類都會表情痛苦,行為怪異,跟住肢體扭曲,精神失控,最後自我滅亡。

我繼續翻查,嘗試翻查破解降魔術嘅方法。

但睇晒成個章節,只有召喚某幾個惡魔嘅降魔術法陣。

唔係……

方法係有。
以毒攻毒。

只要同為被魔附身之人,就可以互相匹敵。

即使犧牲生命。

有一日半夜起身去廁所,經過走廊時,我聽到房內嘅若兒同穆樞機嘅對話。

「我已經搵到……將小凌全家殺死嘅嗰個人,佢叫龐亮,以前係驅魔師,自從老婆同個女俾妖尋仇殺害之後,就開始走火入魔鑽研巫術,最後被魔附身。」

「原來係咁。」

「我哋要趁佢未轉移藏身點,盡快捉住佢。」

「對方係被魔完美附身嘅人,等支援到達之後先開始行動。」

「嗯……」若兒喃喃自道,「今次終於可以幫小凌報仇。」

我企喺房外聽完佢哋嘅對話後,默不作聲返房。

機會……終於到。

終於可以為爸媽妹妹報仇。

第二日,我偷偷入若兒間房。

翻查到有關黑斗篷男人嘅資料後,我獨自一人向目的地出發。

於是,我再一次犯下無可挽救嘅大錯——

若兒親眼死喺我面前。
無人拎
Masako表示 比返塊處女膜我呀
Who is masako
推爆你
今次咪停得幾好囉衰鬼
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞