【狙魔人】我係一個驅魔師,專幫人驅散妖魔鬼怪(二)

970 回覆
244 Like 4 Dislike
聽日繼續
戲肉先黎停?
RIP
獲獲個停頓位都
巴打你舊登係咪同一個名
特登斷
停一停好啦 唔好好似其他故咁
Cam住你
唔係,我無舊登ac
白寧
因為啱啱發生咁嘅事,我驚白寧有事,所以我陪白寧去到佢屋企附近。

沿途白寧亦無咩異樣,同平時一樣大吵大鬧。

「喂。」我皺起眉頭望住眼前,「做咩帶我嚟呢度?」

白寧唔知點解帶我行到道居樓下。

「我屋企就喺度呀,因為我住緊嘅地方係師父租畀我。」白寧解釋。

「哦。」

原來係咁,以為白寧特登同我玩嘢。

樓上有矮肥瘦同佢師父,穆樞機可能都喺度,所以我並唔打算陪埋白寧上去。

「走啦。」我留低一句就轉身離開。

「等陣呀,師父。」

「做咩?」

「點解……晏晝嗰陣你唔叫若兒姐姐出嚟?」

白寧突如其來向我提問。

「雖然唔知你同若兒姐姐發生過咩事,但你哋關係咁好,我覺得件事唔係佢哋講到咁。」

我一言不發。

良久,我先緩緩開口。

「若兒,已經唔喺度。」

「……唔喺度?」

「嗯。」

我將鎖羅盆村嗰日,若兒為咗救我而犧牲自己件事,同白寧講。
白寧聽完之後睜大雙眼,非常震驚撳住嘴巴。

「若兒姐姐……佢消失咗?」

「佢無消失,我相信佢會返到嚟我身邊。」

「但你唔係話……佢俾山魅吸食咗咩?」白寧十分詫異,「我記得……Zoe小姐都係咁樣俾山魅食咗。」

「我哋曾經立下誓言,永不分離。」

即使生死相伴。
所以無論如何,佢都會返嚟我身邊。

「師父……」

白寧好似有嘢想講,但欲言又止。

「將若兒姐姐條屍體煉成昆迪拉,係咪師父你嘅意願?」

白寧認真望住我,眼神懇求住我。

懇求住我給予佢一個佢期望嘅答案。

「係,我係主動拎若兒條屍去煉製,無咩苦衷,完全係自己意願。」

「點解……師父要咁做?」

未能給予一個善人應有嘅答案,白寧應該會對我呢個「溫柔」嘅師父好失落。

但我望過去,卻發現白寧對住我微笑。
「你……笑咩?」

我困惑地望住白寧。

「因為,師父第一次同我講佢嘅嘢,所以我好開心。」

「但係,我唔係你想像中咁……」我十分詫異,「我做過嘅事就同穆樞機所講嘅一模一樣,係個十惡不赦嘅人。」

「師父,先係真正嘅白癡。」

白寧負手企喺眼前,就好似我平時話佢咁話返我轉頭。
睇個戲先,最後一段夜啲更埋
終於追到啦
期待左打呢個comment 幾耐
前晚開始追驅魔師 3個post 都睇哂
大大力支持
真係好中意重要關頭黎停
樓豬之前西鐵故都係咁
睇咩戲啊樓豬
依度先嚟停
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞