【狙魔人】我係一個驅魔師,專幫人驅散妖魔鬼怪(二)

970 回覆
244 Like 4 Dislike
我馬上捉住若兒隻手,原本表情猙獰嘅若兒愣望住我。

「我無辦法因為自己嘅罪而犧牲無辜嘅人,但係……我唔會再俾你孤身一人。」

我從褸袋拎出銀刀,指向頸動脈。

「呢個,係我唯一贖罪嘅方式。」

掉低你八年,我先知原來你一直係咁諗。

今日,我終於搵到我旅行嘅終點——

堂堂正正贖去我所有罪孽。

「我哋,會再見,然後,永不分離。」

「小凌!」

嗖——

鮮血伴隨銀刀四濺周圍。

溫熱嘅液體緩緩滴落地下。

「若兒……?」

若兒的確舉起手握住刀刃,阻止我自刎。

但係做出呢個舉動嘅人,唔係附喺白寧身上嘅若兒。

「師……師……父……」
加速
黎啦黎啦
我嚟喇
而個量正正正
Push
唔好停
加速!!!!!
加速阿
開工有大量文

若兒黑化咗,睇黎白寧有得坐正
白寧派
仲有無吖
Push
白寧
pushhhhhhh
推啊
又係呢啲位停
就算係咁,佢依然係若兒。

喺佢認知中,佢拯救咗童年嘅我,親手將我養育成人,為咗救我而犧牲自己條命。

而且喺死咗之後,繼續以鬼魂嘅形式陪伴住我。

佢,就係若兒。

「咁點解……」若兒身旁白煙伴隨情緒而波動,「你要阻止我佔據呢個身體!」

「因為,我要守護若兒嘅全部。」

「我嘅……全部?」

「我所認識嘅若兒唔單止係我嘅救命恩人,更加係一個心地善良嘅驅魔師。」

「心地善良……驅魔師?」

「你可能唔記得,但依家我都仲記得好清楚——若兒曾經因為救唔到我屋企人而自責,甚至因見到我痛苦,自己痛苦埋一份。」

「咁係因為——」

「因為若兒係個溫柔嘅人,而我想守護嘅係溫柔嘅若兒。」

若兒呆咗呆。

若兒係第一個溫柔對待我嘅人,至今我仍記得一清二楚。

「原來係咁……」若兒失落低頭,「我明白喇,你由始至終想守護嘅係真正嘅若兒,而唔係我呢個繼承佢記憶嘅代替品。」

「唔係。」

我行上前,輕輕抱住一臉錯愕嘅若兒。

「我想守護嘅係依家陪伴住我嘅若兒。」
若兒舉起手指,指向自己——白寧塊臉。

「我……同佢唔係咁嘅關係。」

「如果唔係,佢又點會好似當年嘅我一樣,奮身咁救你呀?」若兒微笑住講。

不過今次嘅微笑,唔係開心嘅微笑,而係衷心嘅微笑。

「所以啊……我嘅使命已經完成,可以安然離開。」

白煙慢慢從白寧身上散去。

「話說,其實你暗戀若兒,若兒一早已經察覺到啦。」

竟然……係咁!

「但係嗰陣嘅你乳臭未乾,又點會知真正嘅『愛情』係點呢?」

我……駁唔到……

「不過如果依家嘅你,應該可以領悟到愛情係咩一回事。」若兒壞笑住講。

「我都話同傻妹唔係咁嘅關係。」

「嘻嘻!傻妹前傻妹後,邊個知道呀?」

若兒露出狡猾嘅笑容,喺佢面前我就好似變返當年嘅細路一樣。

「你已經唔係孤獨一人,所以……就算俾我稍微休息一下都係允許㗎嘛?」

「……嗯,你就好好休息一下。」我輕輕撫摸若兒背脊。

多謝你,陪伴咗孤獨嘅我八年旅途。
你就喺終點等住我,我諗……我要暫時任性一番,掉低你一個人住。

「唔緊要,已經足夠。」

若兒依舊睇穿我內心嘅諗法,無論咩事都瞞唔過若兒。

「不過臨走之前,我仲有嘢想同你講……唔係,係代我呢段記憶嘅主人同你講——」

若兒抬起頭,明明臉上滿佈淚痕,卻笑得如同世上最幸福嘅人。

「——我,龍若兒,對你嘅愛,始終無停過。」

淚痕慢慢蒸發成白煙,纖柔嘅身軀合上雙眼,緩緩瞓落我身上。

我收到,我確實收到——

來自兩個若兒嘅愛意。

多謝你,龍若兒。

陪伴我生命如此漫長時間,若兒化作光點轉瞬即逝。

我永遠唔會忘記……唔會忘記……唔會忘記……

你一直喺我左右,從未離開過。
若兒竟然比主角用嘴遁就成功感化
新讀者live左
樓主個故好正好過癮
繼續加油!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞