【狙魔人】我係一個驅魔師,專幫人驅散妖魔鬼怪(二)

970 回覆
244 Like 4 Dislike
多謝你呀 其實都唔係話特別花時間
因為本身就成日睇呢方面嘅野 所以就好熟悉
紙言有晒架啦
舊登都有出過故 但不看為妙 不堪入目
推呀
Push
今日夜少少更 會更返靈異專訪
pish
狂推猛撞
推到出文
現時二時正,樓主呢?文呢?
樓主出文未
已經等到你4點
樓主唔好唔出文阿
早晨
好彩冇等姐
到到而家都未有
樓主
唔小心訓著咗 等陣出返
push
唔好掛住喺夢入面返翻雲覆雨
去到邊阿樓豬
發春夢
食緊飯 4點左右更返尋晚個篇
跟住夜晚繼續
特別採訪—4

「Hello!我係夏舞呀!咁耐無見大家有無掛住我呢?」

「無……(觀眾噓聲)」

「喂!就算係真話都唔使咁直接講出嚟㗎!言歸正傳,今日好高興請到三位茅山派傳人,佢哋分別係矮肥瘦……唔係,不如等你哋自我介紹一下喇!」

矮:「各位好,貧道名為吳惜高。」

肥:「大家好,我係吳簡淝。」

瘦:「貧道叫吳薈半。」

「喔……果然係矮肥瘦……唔係,係茅山派傳人,話說你哋係咪真係三兄弟嚟?」

矮:「當然,貧道乃由細到大一同拜師嘅親兄弟。」

「話說我哋前幾次都係請驅魔師上嚟,今次係第一次請真正嘅道士,想必大家都對你哋好有興趣,不如你哋講下道士對其他神職人員嘅立場係點?」

矮:「貧道並不抗拒其他宗教,以往道教曾吸收佛教、儒教乃至薩滿教神明入教,若然他教有其理義,道教並不會排斥。」

肥:「但我哋並唔鍾意西方宗教,甚至以科學作名義嘅驅魔師。」

「喔?點解嘅?」

肥:「因為佢哋多番挑戰道教內容,侮辱道教教義,嘗試破壞道教存在性,係班連基本尊重都唔識嘅人。」

「但道教同其他傳統宗教經常被詬病為盲信,偽科學,無實質根據,特別喺處於依家科學發達嘅時代,而且身為驅魔師嘅凌先生曾經上去踢館添!」

矮:「貧道唔否認。」

「……喔?」

矮:「道教乃二千多年前創造嘅古老宗教,當中有好多事物或者無與時並進,甚至只是一些愚昧無知嘅人為解釋不明現象而胡亂吹趨。」

「既然係咁——」

矮:「只不過,宗教核心並不限於知識,而係個人修養、傳統儀式、價值觀念、道德規範,乃自古至今文化嘅體驗。」

肥:「無錯!舉個例,我哋驅鬼時會舉行一連串儀式,符咒會寫上『太上老君』等一連串符文,喺科學眼中係種不思變通,盲目嘅舉動。」

瘦:「但係,呢啲正係宗教嘅呈現,老子二千年前創立道家乃至道教核心,因此我哋尊佢為最高尊神。呢個係信奉道教嘅人對老子嘅尊重,亦係貧道心中嘅信仰。」

矮:「道教係宗教,而科學係知識,兩者皆不同。我哋不盲目反對科學,甚至認為科學某些地方比道教先進,但並唔代表科學有能力淘汰道教,或者其他宗教。」

「喔……睇嚟道教同我想像中係有啲差異。」

瘦:「當然亦有不思變通,閉門造車之徒。」

矮:「但宗教有其存在意義,當中真理無論科學家做幾多次量子對撞實驗都無法得知。」

「Wow,睇嚟你哋的確唔係盲目崇拜,連量子對撞實驗都識。」

矮:「貧道平時有睇美帝嘅科學雜誌。」

「嗯,已經明白你哋嘅諗法。不如轉下啲輕鬆話題啦,話說大家都知白寧小姐係你哋前師妹,所以白寧粉絲俱樂部托我問你哋——點解你哋要狗眼看人低?」

矮:「的確係貧道等人誤判,貧道已經向白師妹致歉,只不過……」

「只不過……?」

矮:「的確有一個不能說嘅原因,貧道其實希望白師妹可以好似普通人咁生活落去。」

「唔講得就由佢啦,不如講下你哋師父係咩人?佢喺邊度?」

肥:「佢係——(被撳口)」

矮:「恕無法回答,講咗就等於劇透。」

瘦:「畀啲提示你哋啦,佢係白寧嘅恩人,將白寧從地獄救出嚟嘅人。」

「……地獄?道教觀入面有地獄呢樣嘢?」

瘦:「啊……衰多口添——(被撳口)」

矮:「(撳住兩個劇透王嘅口)忘記剛才發生嘅事吧,師父交代過不能說。」

「喔……係同啱啱嘅理由有關?」

矮:「無錯,白師妹其實係——(被撳口)」

肥&瘦:「喂!叫人唔好講,你自己就想劇透緊最大嘅伏筆!」

「喔……喔……(搞乜鳩,呢三條友弱智㗎?)」

矮:「抱歉,你可以cut咗啱啱嗰part嗎?」

「哦(睬你都有味)……到最後一條問題啦,呢條都係白寧粉絲俱樂部托我哋問——你哋有無對白寧意淫過?」

矮:「(指住肥)呢條死肥佬試過對住白寧張相打J。」

肥:「我無啊啊啊啊啊!你兩條撚樣唔好me too我!」

瘦:「(指住肥)我都記得有咁嘅件事,結果俾師父罰到仆街。」

肥:「屌!我嗰陣係對住師父張相打J,俾師父發現之後驚佢誤會,先借白師妹過橋,我解釋過好多次啦!」

矮:「道士亦有七情六慾,還請夏小姐放過貧道不中用嘅師弟。」

肥:「(指住矮)屌你老母!明明你先係對白師妹虎視眈眈嗰個!」

瘦:「我都記得有咁嘅件事。」

肥:「(指住瘦)你都唔好扮嘢,你個M佬成日借機意叫白師妹鞭打你,你先係最變態嗰個!」

「……(癡撚線,呢三條友都癡撚線,我要報警……)」
更咗啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞