【狙魔人】我係一個驅魔師,專幫人驅散妖魔鬼怪(二)

970 回覆
244 Like 4 Dislike
同意
事情唔係咁簡單
個趨勢似加甜
「因為係print出嚟。」

我笑左
「print……?」白寧驚愕咁望住我,「符紙唔係要自己畫嘅咩?」

「用Photoshop就得,連字體都係用內置,懶得down。」

白寧愣然企喺原地。

可能我嘅知識太過超越白寧作為道士嘅認知,終於連佢都吃驚。

不過正常嘅,正常人聽到都會覺得荒謬。

正當我以為係咁樣時,白寧卻突然過去書架,拎起上面其中一支銀色噴霧。

「哇!師父,呢支嘢好似好熟口面咁嘅?」

前言撒回,白癡就係白癡,我唔應該期望佢會有正常人吃驚嘅反應。

「危險勿動。」我從白寧手上拎返支噴霧,「硝酸銀,學校嗰次我就係用呢支嘢繪畫法陣超渡陳伯。」

「咁呢支呢?」

「酒精。」

「呢支又係咩?」

「呢支係我支定型噴霧嚟。」

白寧就好似好奇心旺盛嘅小朋友,不斷喺書房左摷右摷,唔拎上手睇下唔心熄。

大概有太多白寧唔認識嘅嘢,終於佢愈睇愈驚訝,又愈睇愈興奮。

「睇夠,同我躝出去。」我扯住白寧衫角拖佢出去。

出去之後,白寧好好奇咁問我。

「點解師父可以識咁多嘢嘅?」

「驅魔師唔係三言兩語就可以做,得把口係無用,當然要美貌與智慧並重。」

「咁我都至少有一樣呀!」

「你真係夠厚面皮,小小羞恥之心都無。」

不論佢係想指前者定後者。
「不過做驅魔師其實最重要嘅唔係呢兩樣嘢。」

「咁係咩?」白寧露出疑惑嘅表情。

「面對一切嘅覺悟。」

白寧眼神愣咗愣。

大概佢好快就明白我講緊咩。

唔係每次都可以完美完成委託,有時我哋會力所不及,有時我哋會遲咗一步,更有時……

被迫要望住要被拯救嘅人親眼死喺我哋面前。

只要跨過屍體,先能夠成為真正嘅驅魔師。

「就算係咁,你係咪依然想去嘗試做一個驅魔師?」

白寧眼神堅定咁望住我,點咗下頭。

「接住。」

我掉咗本掌心大小嘅筆記簿掉畀佢。

白寧接過之後問:「呢本係咩嚟?」

「我以前寫嘅筆記,做得驅魔師就要學識從古至今各地神秘學知識同現代科學。」

「哇……好似好多嘢咁……」白寧邊打開筆記睇,邊驚嘆。

「淨係畫符紙係做唔到驅魔師,你可能會專精某一方面知識,但唔會應對到所有狀況。」

就以山魅為例,道士遇到妖市常都會會念經貼符紙,甚至揮劍殺敵。

但其實係好落後,同而家核武時代仲用弓箭射人無分別。

山魅大多由樹木雜草化成,有玩Pokemon都知火屬剋草屬。

既然係咁,只要利用科學搵出最佳生火方法,就可以有效消滅山魅。

當然放火燒山係犯法又另一回事。
100正皮加更記住數先 下次會加
另外今日嗰篇一陣繼續
G持加文推行佢
Pish
岩岩返到屋企
文呢?
慢慢 我睇住西鐵先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞