【狙魔人】我係一個驅魔師,專幫人驅散妖魔鬼怪(二)

970 回覆
244 Like 4 Dislike
仆街了 今晚夜d一定無文
唔夠喉啊~~~~~
因為我係一口氣更晒
Btw 每100正皮會加更
想更快啲視乎大家
我叫佟逸霖迫你更
我叫諾亞同你玩遊戲
今晚9半準時見
有文推一推
「小凌,右邊!」

我將太陽燈電筒照向右邊,怨靈頓時淒厲大叫。

若兒趁機喺怨靈腳底完成法陣,消滅怨靈身上瘴氣,將怨靈驅散。

「成功喇……」我大汗淋漓企喺原地喘氣。

「做得好。」

若兒拎咗條手巾幫我抹去額頭上嘅汗。

「雖然未到完美,但都叫做合格。」

據若兒所講,呢個世上僅有少部分人擁有天生望到靈體嘅眼睛,俗稱「陰陽眼」。

雖然坊間有唔少開眼嘅方法,但實際上望唔望到靈體係取決於視錐細胞,普通人除咗借助外物並無任何方法可以望到靈體。

我係屬於無陰陽眼嘅人,而若兒就有。

聽講穆樞機除陰陽眼外,擁有比若兒更特殊嘅體質,不過若兒無提及過。

「雖然你無陰陽眼,但只要畀心機一樣做得到。」

「哼!我一定會成為一個稱職嘅驅魔師!」我向若兒宣言。

「有決心係好事,不過比起我仲差得遠。」若兒彷彿安慰咁搭我膊頭。

「唔好再搭我膊頭,我已經唔係細路!」

「但喺我眼中,你永遠都係個細路。」

若兒派咗張好人卡畀我……唔係,應該係「弟弟卡」先啱。

最初我話成為驅魔師時若兒非常驚訝,佢擔心會勾起我過去嘅事。

「點解小凌你想做驅魔師?」嗰陣若兒咁問我。
「因為……我想盡可能去救助其他人,唔想再有同樣嘅悲劇發生喺其他人身上。」

若兒呆咗呆。

「小凌……你真係決定要咁做?」若兒再一次問。

「係。」我堅決點頭。

若兒猶豫咗陣,最後決定收為我徒,正式教授所有有關驅魔師嘅知識畀我。

「呢本係我特登為你寫嘅筆記。」若兒拎出一本簿皮非常殘舊嘅筆記簿。

「咁舊嘅本嘢。」

「作死你啊!」若兒一拳打落我個頭,「竟然話我特登寫畀你嘅嘢舊!你知唔知我寫咗幾耐,同埋簿皮舊舊地先更加有feel,你懂不懂?」

「不懂。」

同若兒吵鬧時,一張相從筆記簿跌出嚟。

我執返起張相,望住張相講:「呢張相……」

「係小凌拜我為師時影嘅相,我特登拎起曬相店曬出嚟㗎。」

「無聊。」

然後,我個頭又食多下拳頭。

我跟隨住若兒完成各種委託,慢慢熟習驅魔師嘅工作。

而不知不覺,我對若兒萌生出另一種情感。
快!
並非恩人,並非父母,並非家人,並非師父……

一種難以言喻,卻非常在意嘅感覺。

我諗……

我……可能鍾意咗若兒。

但我同若兒年齡相差十幾年,似乎……無咩可能。

我……會唔會太妙想天開?

但如果我能夠成為一個大人,若兒……會唔會對我另眼相看?

青春期嘅少年總喜歡胡思亂想,憑感覺去做啲想做嘅事。

於是,我去學習點樣去做一個大人。

首先,衣著打扮係個重點,著住啲又卡通又logo嘅衫,就好似長唔大嘅小朋友。

於是,我就買咗純色嘅樽領衫同洗水爛牛,但咁樣係唔夠。

我參考咗貓王,用晒若兒畀我嘅零用錢買咗件復古皮褸。

仆街,已經窮了。

然後,髮型對外觀影響非常大,一定唔可以再梳住個薯仔頭。

但讕係成熟嘅all back配上過於白淨嘅臉孔反而有種韓仔乸型feel,所以我選擇咗比較凌亂而多層次嘅髮型。

再者,樣貌先係致命傷,十四歲嘅我太過青靚白淨,塊臉顯不出蒼桑,只顯得出暗瘡。

既然係咁,就留多啲鬚同整乾啲塊臉,捱多幾晚通宵加深啲黑眼圈,咁應該睇落會老啲掛。

最後,行為係真正反映出大人嘅氣質,配上大人嘅外觀做小朋友嘅行為,依然係小朋友。

今次我都無諗頭……

就喺呢個時侯,啱啱到港嘅穆樞機喺屋企門口出面食煙。

無錯!食煙!

我趁穆樞機無為意,偷偷入佢房拎咗支煙食。

「咳!咳!好難食呀!」

唔得,要做大人就要忍耐,呢條一定係決定做唔做到大人嘅線!

我鼓起勇氣,將手上呢支煙食晒去。

「咳!真係好難食呀!」
踏上大人嘅階梯之後,我就準備展視我截然不同嘅造型。

我企喺屋企門口點著煙頭,若兒返到屋企時呆若木雞望住我。

「若兒,你返嚟喇……」

「作死你啊!」

若兒一個重拳車落我個頭。

「……邊個教你食煙㗎?」若兒氣沖沖咁問,「唔使審,一定係穆爾泰條馬甩佬!」

「唔係,係我自己想食。」

「你做咩無啦啦食煙?屎忽痕得制無嘢做?」

「因為……我想做一個大人。」

若兒聽完之後愣咗愣,幾秒之後開始捧腹大笑。

「你……笑咩?」我不解望住佢。

「我笑你啊!白癡低B!」若兒恥笑聲令我紅都面晒。

「我——」

「唔好再食喇,食煙對身體唔好啊!」

若兒伸出手,將我嘴巴上支煙拎落嚟。

「想做大人唔係咁做,真正嘅大人就算唔食煙都型過食煙嘅人。」若兒收斂笑容之後話:「你離大人仲差得遠呀,小凌小朋友。」

就係咁,嗰日發生一件無比羞恥嘅事。

自此之後,我放棄咗追求若兒嘅想法,專心做一個驅魔師。

有日我將若兒畀我本筆記睇晒,於是無所事事嘅我行去若兒間房。

咯咯咯——

我推開門,若兒唔喺度。

裡面有個書架,上面全部都係有關神秘學同科學嘅書籍。

我隨手拎咗幾本書落嚟,裡面記載住比我認知遠深奧嘅知識。

睇嚟,我同驅魔師嘅距離非常遠。

我睇咗一個晏晝,睇到非常眼瞓。

正當我諗住返房瞓時,我唔小心撞跌咗一本書。
——一本封面無字嘅書。

有種奇怪嘅感覺。

好奇心驅使下,我打開咗本書。

書頁早已殘舊泛黃,裡面嘅文字東歪西倒,彷如手寫一樣。

唯一確定嘅,呢本書記載嘅嘢同我睇過嘅所有書籍唔同。

係專門記載禁忌嘅知識。

當我翻到某一頁,標題寫住三個字——

降魔術。

若兒寫畀我嘅筆記,曾提及過名為赫耳墨斯主義嘅秘教。

赫耳墨斯主義係建基於古埃及同古希臘嘅神秘學,其內容大大促進中世紀科學發展,係神秘學中地位非常重嘅秘教。

秘教中記載宇宙三大智慧——煉金術、占星術,以及降神術。

降神術,係透過某種儀式召喚高維度嘅神靈,令其附身於己身嘅法術。

不過據若兒所講,唔知係咩緣故,降神術早已失效。

而且並唔係法術失效,而係並無神靈有任何回應。

因此古代嘅神話可信性同重要性愈嚟愈低。

然而,魔依然存在。

換句話……

將魔召喚附身於己——就係降魔術。

唔通……殺死我全家嘅黑斗篷男人……
差6個正評
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞