《小松奇妙物語!》(5)

947 回覆
550 Like 7 Dislike
有文,正
老太婆安慰好兒子,即辛苦地嘆出一口氣,然後默默轉身,看見門外的我們。

老太婆憂心的神情,完全呈在面上。

轉眼間,我們由不速之客,變為特約嘉賓。老太婆從廚房拿些蒸饅頭、純豆漿去招呼我們。

「唔夠我再嚟啲⋯」老太婆放下茶點。

「多謝你⋯夠嫁啦。」小松雙手不客氣地,捧起饅頭細咬:「佢無事啊嘛?嗰位先生。」

「訓著咗,應該無事。」老太婆坐下來。

「但一醒咗,就有啲嚴重?」給生芥草的豆漿純粹裝飾用途,他眼尾也不瞧一下。

「我有諗住送佢去醫院,但醫院話要送佢入精神科⋯⋯所以我就寧願喺屋企照顧佢。」可以感受到老太婆的壓力。

「小松⋯教你。」生芥草於小松耳邊細聲道:「當你知道咗一個地方出現咗怪異嘅事情,而當中又出現咗精神怪異嘅人,咁對方好大機會係同「怪異」接觸過,通常線索就係咁樣一步一步搵。」

「你指嘅「怪異」係⋯⋯」

「本應唔會存在喺現實世界嘅事情。」

「你個仔大概幾時變成咁?佢以前好正常?」生芥草轉問老太婆。
「大概⋯兩星期前?佢仲係好勤力,日日早起晚訓幫我處理農務,直到有晚佢忽然慘叫,我落田搵佢⋯⋯佢就已經變成宜副樣,嘢又做唔到,即係好驚好驚咁。」

「附近得你哋住?」

「仲有幾戶人家,佢哋屋企都有成員⋯⋯變到我個仔咁。」老太婆說下去:「但佢哋有啲已經送咗去醫院,再轉到精神科。」

生芥草開始表明來意:「係咁嘅,其實我都係接到相關情報,要調查宜件事情。」

「我都想知咩事,點解好好哋,會有一班集體中降咁⋯⋯變到痴痴呆呆⋯!」老太婆十分揪心。

「唔洗激動,會無事。」小松撫她那皺老的手,安慰道。

「我真係有啲辛苦⋯⋯」老太婆灰心不已,說:「一陣仲要幫佢清理大小異便⋯其實送佢入精神科會更好嘅⋯⋯但我信唔過班人。」

「點班人?」小松問。

「政府⋯⋯佢唔幫我刊登宜種怪病俾外界知,明明成條村都有至少五、六個人中咗招⋯⋯淨係話咩係被蚊針到腦炎,或者寄生蟲入腦之類。」老太婆說。
小松老豆捉曬啲村民
有可能
「嗚啊啊啊啊啊啊──!!!!!!」上面又傳出慘叫聲。

「佢又醒啦⋯⋯」老太婆如被鬧鐘驚醒,慌忙地想要上去。

「交俾我哋。」生芥草輕輕按她肩膊,說:「你休息下。」

「之但係⋯⋯」

「放心喎婆婆,點睇我哋個樣都係天然無害嗰類型。」小松側頭、微笑。

「咁⋯好啦,我都有啲攰。」老太婆續說:「不過係要幫佢清理大小異便,你哋驚唔驚⋯⋯」

「有芥草喺到,洗乜驚喎。」小松搭住他的膊。

「哈哈哈係啊,交俾我。」生芥草的笑容,有點難堪。

上樓梯時,他就已經作嘔三分,似吐又不吐。

「做咩啊你?見都未見就驚?」小松安慰。

「我幻想到已經⋯⋯」生芥草嘆氣。
「已經好開心呢~?加油,因為男男女女授授不親,呢種咁私隱嘅事情,一定要交番俾你男仔。」小松將我抱到他的頭上,說:「我賜小葵俾你,一齊努力。」

如是者,我們兩個男的,就入去面對那位大叫大嚷的男人。他留有長鬚、頭髮有不少銀針,而那些銀針其實是白髮。

「啊啊呀呀呀呀⋯!!!」他只懂驚叫害怕。

「好,一入房就聞到陣難頂嘅味,睇嚟已經瀨咗。」生芥草捲起手袖,並順手掀起被子。

一掀,惡臭撲鼻而來。

他的褲檔內染了一片土黃,極之嘔心。

生芥草愣然一聲:「咦⋯」因為,那男人被各種束帶固定在床上,無法動彈。

「葵阿葵,幫我拉開佢條褲。」神經病的生芥草,意圖將我放到床上,我當然馬上逃走。

「唉⋯⋯」他見遠離自己的我,長嘆一聲就開始工作。

這就是,低級記者的苦。
到清潔完畢,已是半小時的事。

期間,那男人沒停過慘叫。

任憑生芥草問他什麼,對方都不懂得回應,彷如一個床上的廢人,失去思考的能力。

「芥草,點啊?」小松終於肯進來,但臭惡之味尚存,她需要用圍巾掩住口鼻。

「咩都問唔到⋯」生芥草凝思,說:「但佢應該係遇見咗,一啲好恐怖難忘嘅事情。」

「會係咩呢?」

「我都想知。」他苦惱抓頭:「如果問到少少嘢都得,至少可以根據線索查下資料,但宜家就頭癢。」

「哇⋯⋯突然覺得你工作難度好高。」小松對他另眼相看。

「哈,係咩⋯?」芥草一被稱讚,就顯得心如鹿撞:「一直以嚟⋯⋯我都係要咁搵新聞報導。」

「你宜家係做埋偵探喎!」

「就算狗仔隊記者都係咁,要搵到某啲明星嘅娛樂八掛,就要自己去調查個明星嘅一切。」生芥草打出比喻。
「你間報社,好似都有報一般嘅新聞?嗰啲係咪都係你做。」

「有一部分啦,不過之前都同你講過,報超自然事件先係真正嘅業務。」生芥草淺淺一笑。

「咁都幾辛苦⋯」小松點點頭。

「冇計,為咗掩飾。」

「有咩好掩飾?」

「政府唔會批俾我哋。」生芥草說下去:「就算暗地發行,都會受到封殺同調查。」

「因為散播妖言惑眾嘅訊息?」

「因為散播真相。」生芥草停頓一下,續說:「政府,唔會容許有人散播宜個世界嘅真相。」
好多文呀
出街食飯 一陣再出
大量
咁早食
乜你仲喺度呀
我支持墨巴睇文有咩問題
真相就係,現實世界其實係「紫魅世界」所製造出來的紫魅世界,原來的真實世界本來就是「紫魅世界」
如果我係有做成大家不快嘅咁當然抵屌啦,但係我睇文又得罪大家咩呢
Quote文死全家
已經唔想理你本身係咪想抄文 雖然連個topic都似 但我唔想深究 淨係想睇小松依個故姐 你唔好再出聲就ok 你睇還睇 唔好再出聲啦 出聲都係等俾其他人鬧架咋
好撚煩 乜都覆一餐係到r存在感
原來一早已經講咗小葵係黑色
正確來說,一隻毛髮漆黑如我的貓,站了在廟門前。
Facebook都有講過
之前好似有人judge過

不過自己FF嘅都係糖果女孩隻肥黑貓
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞