《小松奇妙物語!》(5)

947 回覆
550 Like 7 Dislike
敏敏本身唔姣架 係純粹嘅愛
但我鍾意佢種姣
咁死神唔算女童軍系列吖嘛
等緊離魂記
成晚冇訓,拜完年訓一陣之後出
訓到夠先好同我出 身體要緊
文阿
文阿
今晚有
兩人原地靜站,不敢胡亂妄動。

「唔係講笑喎‧‧‧‧‧‧」小松慢慢把手指縮回。

「呢到好多嘢都唔係講笑。」吳爹招一招手,上到二樓一處玻璃展示箱前。

即使放滿古色古香滿佈歷史故事的物品,仍然洗脫不掉屋子外在摩登式的設計。

「玻璃櫃好多隻戒指。」小松眼睛閃閃,貼近玻璃幕。

「小松!宜啲都要小心!」吳爹卻警告。

「Why?」

「呢啲戒指,全部都係邪典之物。」吳爹解釋。

我跳上小松膊上,終於夠高望望那玻璃箱子。空間不大不小,總共有三行列,擺放住一隻又一隻款式不同的精美戒指。
「左上角第一隻,係「三日月神殿戒」,你爺爺對付某隻大魔頭得返嚟嘅戰利品。」吳爹又指另一隻銀環鑲珠的戒指,它正散發暗淡的紫光:「呢一隻係闇騎士之戒,墮落黑暗嘅光騎士,先特別擁有。」

「以前真係唔知,以為佢兩老同我一樣古古怪怪,鐘意買啲無厘頭嘅嘢。」小松傻傻而笑。

「呢啲,都係你爺爺同外公嘅戰利品,喺驅魔界、陰陽界打滾咗超過五十年嘅戰績!」吳爹激奮地握拳:「一個人,畢生只要擁有宜間屋其中一件戰利品,就可以享有無盡嘅榮譽同聲望。」

那戰利品掛滿全屋,看上去亦的確挺厲害。

「但我一啲都感受唔到榮譽同名氣喎!!」小松抱手。

「點解咁講?哈哈哈哈。」吳爹見小松像氣又不怒的樣子,就想笑。

「首先冇豪華禮車接送、身邊無保鑣、爺爺有時都悶到要同狗狗兔兔玩,完全無一啲驅魔者嘅江湖味道!」

「哈哈哈哈哈,呢啲咁傳統嘅佬大形象,小松你睇電視先會出現。」吳爹扭一扭頸骨,順道細想:「對你爺爺宜種名成利嘅驅魔人嚟講,或者退隱江湖,不理世事,唯愛孫女,先係佢宜家真正嘅目標。」
「真係大開眼界。」扇柔正觀視,一張被釘於牆上的符咒:「難怪,數十年以嚟從來冇惡魔妖怪,敢走入杞家一步。」

扇柔續說:「單單係戰利品散發嘅微弱邪氣,都已經可以令靠近嘅妖魔邪道得到警告。」

「原本我同嗰個杞樹~都唔會公開宜啲嘢俾外人睇,但見你哋受邀到府上,無可能要你哋眼福空空。」吟笑的爺爺,緩緩現身。

「咦,假道學呢?」小松見三人皆在,唯獨神秘的他不見綜影。

「嗰條友好似成晚無講過嘢?咁怪都有。」吳爹說。

「搵吓佢先。」小松捉著我,一起前去尋找假道學。

小松先是進入廚房,將廚櫃、雪櫃、櫃子、垃圾桶、焗爐通通打開,並細心查看。

「你認為‧‧‧‧‧‧」我有些無奈,說:「佢會匿喺咁嘅位置?又唔係同你玩捉迷藏,小松‧‧‧‧‧‧」

「搵吓,順手望一眼啫,唔洗死嘅。」小松把櫃門都逐一蓋上。

「我聞到,佢陣味喺樓上。」我的鼻子比人類靈聞,是貓優勝處之一。

「佢去樓上做乜鬼啊?上面係我間房同阿爸間房。」小松步上梯級,先踏進自己房間。

搜索過一遍後,發現是沒有的。

「即係‧‧‧係我阿爸間房?」小松望向門外,那陰深的轉角。
好似打緊RPG啲神器咁
二樓的結構,是倒轉的「L」形。

如要前往爸媽的房間,需經轉角行到盡頭。但那轉角之後,長年累月都是關上燈光,因為父親很少回家。

「小松,你都無點見過你行過去。」我望向房門外,那熬人的轉角。

有一段時間,我對「轉角位」有過恐懼。因為,突如其來的人,突如其來的畫面,會打亂安寧祥樂的腦袋。

特別是,從前我經常遊走小冷巷的轉角,一行過去總覺得會發生什麼事情,不祥的轉角。

「驚驚喎‧‧‧」小松終於捨得將我放下:「小葵,go!」

「???」我擺出問號的神情。

「扮傻!?養你咁耐,就係要你幫我開路,行去睇睇先。」小松拍拍我尾。

「???」接著,我翻肚扮傻。

「扮可愛都要go嫁!」小松卻忍不住手,要蹲低捏癢我幾下。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞