《小松奇妙物語!》(5)

947 回覆
550 Like 7 Dislike
「生芥草,你帶小松走。」我說下去:「有仲有事情要做。」

關於跟惡魔貓的交易,我有必要完成。

找到那塊特別的「鏡」。

「小葵,唔會拋低你一個。」小松戴上眼罩,嘖嘖稱奇:「咦⋯!?隻「扭」⋯⋯」

「做咩?」

獲得「扭」第一視覺的她,正說明著看到的畫面:「佢一瞬間,轉移咗去田地到。」

「我都睇下。」我亦戴上眼罩。

畫面中,可以看到「扭」正在農田上搖搖晃晃的,像永遠被風吹拂的稻香。驚人的是,它身邊那些農作物,正以非自然的速度成長。

它所站的農地,原本只是一片給散播過種子的泥土。不出數分鐘,泥土就開始長出幼苗嫩芽,以肉眼可看的速度生長著!

「邊有可能⋯」但這畫面,是確確實實的。
「莫非⋯⋯「扭」有令植物急速生長嘅能力?」我托鄂、推測。

「所以把村民,一直信奉佢係神。」小松接下去,說:「咁到底佢又係點嚟!?紫魅嘅怪物,唔會突然間出現喺現實世界⋯⋯」

「你哋唔好趕走佢⋯!」女村民抱住小松清幼的小腿,用力哀求:「我唔想再⋯捱嗰段窮到無飯開嘅⋯日子⋯⋯」

「搵到村長,應該可以知道所有事情。」我讓女村民,放開小松雙腳。

「嗰隻「扭」,居然唔理我哋?」生芥草有些愕然:「走去催化農作物成長⋯⋯」

「呢啲,就係所謂嘅「紫魅生物」。」小松點頭,再交代:「毫無目的性、行為本身都毫無意義、亦冇任何理性思想,因為存在而存在。」

「有啲難理解⋯⋯」生芥草抓頭。

從電視上學習過母親學問的小松,加以解釋:「就好似⋯你生而為人,就一定要入幼稚園、小學、中學、搵份工、結婚、退休,直到老死,好似每個階段都有個step。然而,紫魅嘅生物,係唔存在宜一點,唔存在咁有系統、規律嘅生存模式。」
「小松⋯你對佢哋都幾了解。」

「我識嘅,唔及媽媽嘅十分之一。」小松微微一笑:「不過我都盡可能解釋啦。」

「簡單嚟講,就係佢嘅行為係唔可以預測。」我隨口說一句:「可能下一秒,佢就想出現喺門口⋯⋯殺死我哋。」

「呼──」眼罩內的畫面忽然變動,視點變為農舍前。

「佢又瞬間移動,想去邊?」小松按住眼罩,才免得失去平衡。

這次「扭」一連瞬間移動數十次,一時在農地、一時在山上、一時在某間屋內、總言之,離不開附近。

直至有一次,「扭」移動到某個不透風的地方。

裡面,有村長。

還有個,被綁在床上發瘋尖叫的小孩。
魚腐好食
好緊張
快啲正皮
我地隔離要睇落雪
為左落雪 正評係必須
真係好恐怖
少數墨巴既故推得咁慢
可能有關靈異教都冇咩好討論掛...
好緊張
正皮數字直線上升
可能係因為小松啲福利太少,唔似糖糖嗰陣幾頁幾頁就有福利鏡頭俾讀者ff下
啱呀,小松福利得叫祖先
小松同葵遲下會唔會多返d愛情
糖糖對腳 墨巴成日形容
強烈要求墨巴加返依啲內容
其實係咪因爲樂仔係腳膠先成日描寫糖糖對腳

BTW糖糖真係好正
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞