《小松奇妙物語!》(5)

947 回覆
550 Like 7 Dislike
原來只係昨天嘅事
「好麻煩⋯⋯明明只不過係一隻貓,搞到自己成間銀行咁。」

「只不過係互相幫忙。」惡魔貓泛起微笑:「喺你哋身邊⋯⋯出現咗一隻叫「扭」嘅生物吧?」

「⋯!」

「唔需要驚訝,因為我一直喺暗中監視你。」惡魔貓續說下去:「想借新債,就必須喺今日內還舊債,而事情亦好簡單。」

「你想⋯」

「今晚十二點前,你應該會搵到一塊「八咫鏡」,只有人類手掌嘅大細,可以照通一切真相外物,你拎嚟俾我就可以。」惡魔貓交代。

「你覺得,我可以突然搵到塊鏡俾你?」

「可以啊,因為要對付「扭」,你就必須搵出塊鏡嘅所在之處,嘿嘻。」惡魔貓以高姿態,笑問:「再問一次,今次都要幫你?幫咗,債務會累積到下次。」
唔好呀

還得到先好借
「⋯」我懷疑當中。

因為上一次,杞佐伯叫我不要再跟惡魔交易。

「放心,代價絕對唔會係你嘅靈魂,亦都唔會要你傷害任何一個人,主要都係搵物件為主。」惡魔貓又說:「如果可以暫時作為人,我諗開門、檢查物件、保護愛人,都會變成一件好容易辦到嘅事,唔需要依賴其他人。」

「只此一次。」我默然地接受交易。

被牠的一字一句,打動了。

下一秒張開眼睛,我視線的高度已經不一樣。

連向來喜歡站於高處的惡魔貓,都要抬頭望我:「唔阻你工作,佐野葵。」

「!?」

牠剛才,說了什麼嗎。
千萬不要google.....
佐野葵
墨巴曳曳
變為人形,我第一件事是先去確認閘口,出入口真的被鎖死了。

看來,村長有心不讓我們離開。

我返回原位,在農舍周圍調查,給我發現到一間文書房,入面擺放的大多是文件,不外乎是農作物收成報告、購入種子數量、農作物銷售情況等⋯⋯

沒想到,連電視機都沒一部的地方,會有這麼數據化的計算報告表。

「「開心農場」年度收入報告⋯⋯」我隨意翻了翻,發現農場在一年前,生意收益突然急升。

在香港種田都能賺錢?報告顯然結餘的錢,尚有很多。

我放下文件:「等等⋯」

到底在做什麼,我又不是他們的會計師。
好多文
推 佐野葵 好撚型
佐野葵女嚟 ,不過真係好撚型
 個名我根據 花樣少男少女小栗旬臨時作出嚟 咁都撞到 
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞