《小松奇妙物語!》(5)

947 回覆
550 Like 7 Dislike
搵日一次過更 因為我係網頁即打 冇用WORD存文的
今晚有無文
等等
「咁麻煩咁,咁大牌嘅。」小松可謂有話直說。

「小松,你果然繼承住你母親嘅臉孔。」扇柔入來後室觀賞:「你穿好咗,都不失為一位美女。」

「你見過佢?」

「嗯,就算冇見聞,都有聽聞。」扇柔溫文一抿,訴說:「佢有「黑天鵝」之稱,因為佢冷美人嘅氣質,所以唔少電視台都搵過佢做節目。」

「但咁‧‧‧‧‧‧」這次,小松沒急著替母親高興:「啲人咪淨係留意佢外貌?」

「所以‧‧‧」扇柔說到一半,止口了:「小松,說回正題吧。茶道、插花、琴箏、圍棋、書法,你識邊樣?」

「我識飲黑糖珍珠奶茶、屋企種下花、玩下飛行棋同抄功課!哈哈哈哈哈哈‧‧‧‧‧‧」小松將相反的答案說出,還要笑得很開心。

「典型嘅好動女孩子。」扇柔點點頭。

「話說,間棋社你嫁?」小松試著穿這套日式傳統衣服,步出外面走走。

一行出去,七老八十都眼瞪瞪的,望著這位彷彿來自日本的女孩。

「對,正是本人。」扇柔樂然地答。

「以為你係全職陰陽師!」小松走到一檯空桌,摸看著那些黑白棋子。
早晨,正呀 一起身就有文呀
「現今世道科學昌明,宜一界別能夠生存嘅空間越嚟越細,人們都唔再相信鬼神學,所以我哋大部份寂寂無名嘅小人物,冇人供奉的話,只能做點小本生意為持日常。」扇柔雖感嘆,但從他落棋的眼神來看,他對圍棋有一份執著。

別問我為什麼知道,因為我對魚都有一份執著。

那是我望見魚時的眼神,多銳利。

「吓,原來咁慘嫁。」小松很自然地,將一顆白棋放到棋盤上。

接著,扇柔又放下一顆棋到棋盤上:「當然,好似你上次所見嘅吳爹,佢係業內出名嘅「破產驅魔人」,為咗捉捕一隻惡魔,而不惜傾家蕩產。世上有一個說法,人嘅人生,只為同一隻專屬嘅惡魔戰鬥,咁小松嗰隻‧‧‧‧‧‧又會是誰?」

「我每次都可以大步跨過!我係咪真係好有天份呢,其實讀哂中學,唔洗返學,我係一啲都唔開心架。」下棋聊著聊著,小松竟吐出心聲。

「何解?」

「因為一諗到未來唔知點行,就好迷茫。」小松憂心忡忡地,托鄂盯棋:「所以,你哋宜間搵啲嘢俾我做,我都好自然咁跟住做。喺學校個陣,連上堂嘅時間之類都幫你規定咗,幾唔洗用腦,幾容易。」
「每個人都經歷過少年少女,都迷茫過。」扇柔放下最後一手棋:「但最後,都總會諗通。」

「我就係個問題少女,你唔好介意。」小松抿嘴。

「唔會,不過你懂得下棋?」扇柔望向棋盤。

「唔識啊,憑感覺玩嫁渣。」

「但你思路‧‧‧感覺,似乎唔錯。」扇柔抬高頭,望著小松。

「呯──」一名男士,忽然闖進來。

「先生,要捉棋就一小時四十蚊‧‧‧‧‧‧」女店員沒說完,他就衝入到店家內。

「哇,咁無禮貌嘅。」一旁的老伯,說。

那名闖進來的先生,一言不發地走向棋社掛住時鐘的那面牆壁,並踮腳將它拆下來。

「先生請問你‧‧‧‧‧‧」扇柔上前詢問,對方卻不作理會。那人強行將時鐘扭轉到「3時33分。」才放下來,繼而離開。

大家都被這位不速之客的舉動,嚇到了。

「痴線嫁‧‧‧‧‧‧」下棋的老伯們,萬眾同心地責罵:「有病‧‧‧入嚟搞人間鋪。」

「幫你掛番好!」小松沒理會到服裝的不便,想幫他掛回到牆上。

「唔洗。」扇柔接過時間,自己掛回到牆上:「附近周不時有宜啲精神病人,你無需介意。」
「我真係少見,精神病‧‧‧‧‧‧」

其實我想說「你就是了小松」,但為免引起爭吵,所以我收藏到肚裡作罷。

「我最近唯一見過嘅精神病,就係小葵。」這是小松的下一句:「精神病貓,有日無啦啦係咁跳上我個頭。」

我差點噴血。

我刻意不說她,她居然就偏偏來說我‧‧‧‧‧‧

「其實,我哋宜到都有位類似徵狀嘅人,不過佢係一個細路。」扇柔帶小松走入棋社另一邊關住燈、空溜溜的下棋場。

「你睇角落。」扇柔指住角落那處。

竟坐著一位少年,大約九、十歲左右。

他一面冷然,在獨自一人下棋。
「原來宜到有人嫁‧‧‧‧‧‧」小松抬頭,問:「做咩唔開燈俾佢?」

「佢未付錢,但我見佢係細路,就俾佢入嚟玩下。」真不知扇柔是大方,還是小氣。

要人在昏暗的情況下捉棋,應該會對眼睛不好。

「你哋搵我有事?」那小男孩望向這邊。

「無事無事‧‧‧!」小松微笑。

然後,小男孩繼續自己下棋。

「其實佢好似幾慘‧‧‧‧‧‧呢種年紀唔係同朋友喺公園玩,而係同啲阿伯喺到捉棋。」小松表現感慨。

「佢自稱有個日本古代靈魂,喺背後指導佢捉棋。」扇柔苦笑:「但我就睇唔見。」

「喔,扮緊《棋靈王》!我小學睇嗰陣,都成日幻想背後有隻嘢,跟住自己,幫自己擋風擋雨之類。」小松一邊膊鬆下,聲線苦澀:「但我最後只係得到小葵呢隻肥貓訓喺我膊頭,嗚嗚嗚‧‧‧‧‧‧」
仲有無吖
明天開圖畫 回覆正常出文時間
開始*
明天開始 會正常時間出番
小葵已經淪落為肥貓
諗起史力加嗰隻貓變肥咗個樣
你確定唔係加菲貓
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞