《小松奇妙物語!》(5)

947 回覆
550 Like 7 Dislike
糖果女孩呢
等文中
就黎朝早啦!!墨巴快點
在兩人對話時,老太婆的兒子依然沒有停止大叫,一貫保持住驚慌不已的神色,汗都濕透全身,衣物格外骯髒。

「佢好似幾十日冇洗頭、冇換衫咁⋯⋯」小松把重點,放回那男人身上。

「老太婆⋯都肯定好攰,要照顧個精神失常嘅仔。」生芥草走到衣櫃,搖搖頭:「好人好到底!」

生芥草不理厭惡,決定動手為老太婆兒子進行清潔、更衣等,原來這個年紀輕輕的記者,都有顆善良的心。清潔時,小松都有盡搬送之勞,助他換水、取水、遞水。

「到換衫,解一解佢啲帶先。」生芥草逐條解開,說:「綁到咁⋯⋯同喺精神病院有乜分別。」

料不知!帶子一解,對方就發狂推走生芥草,並瘋掉般衝向窗戶的位置!

「呯」他推開了窗戶,一副準備要跳的姿態。

「唔好啊!」小松及時拉住他的手。

「佢想跳落去⋯!」生芥草都趕來,將對方抱住不放,以防他跳玻窗自殺。

「啊啊啊啊啊啊!!!!!」他的叫聲,引來了老太婆火速前來。

「仔!!!你哋做咩解開啲帶!!」老太婆激動責罵。

我們管不得太多,先合三人之力將她兒子放回床上,用那些帶子將他再次束縛住。
「嗄⋯嗄⋯嗄⋯」突發的事情,讓生芥草大汗淋漓。

「佢啱啱⋯好似想自殺⋯」小松正回想著。

「走!!!!」老太婆激動地,將他們二人趕走。

也是的,差點害人家的兒子自殺死。

「仲有你哋隻貓!」老太婆將我掉出門外。

「呯」大門緊緊關上。

「咁點算⋯?」小松呆呆地問。

「無嫁啦⋯⋯咩資料都無,唯有寫《農場發生不明現象,數名居民相繼中招》。」生芥草無可奈何。

「吓!!咁廢,同內容農場有咩分別啊?」這次換小松驚訝。

「小松⋯對唔住。」生芥草話語充滿歉意:「其實比起偵探,我更加只係個記者,調查出不明事情嘅真相,唔係我範圍之內⋯⋯」

「咁報導嚟你有咩用啊?」

「吸引,驅魔人去。」生芥草簡而直接地說。

「驅魔人⋯爺爺?」小松想起家中廢老的職業。

「驅魔人。接受過各種驅魔嘅專業訓練,行事原因各有不同,有啲為錢、有啲為復仇、有啲為興趣,但目標都只有一個,就係清除妖魔惡鬼。」生芥草語重深長地,嘆氣一聲:「所以比起解決者,我更似嗰召集者,無自己情報網絡嘅驅魔人,就係要靠我哋份「墨報」嚟知各地超自然現象嘅事情,否則香港咁大,佢哋可能成世先遇到一隻邪靈。」

「我又突然間覺得你高尚咗。」小松又舉姆指給個讚。

「哈哈⋯」生芥草苦笑。

「哎啊⋯!」

忽然,不遠處傳來小孩的痛叫聲。
二人同樣懷著好奇的心,走過去查看。

聲音源於大屋外的田野小徑上,兩人行到過去,駭見一名小孩坐在地上,像是摔倒。

「有冇事啊?小朋友。」小松過去慰問。

那小朋友戴住黑眼罩的:「無⋯無⋯只係撞到樹。」聲音聽起來,只有六、七歲。

「做咩戴住眼罩行路啊你?」小松試圖伸手,脫他眼罩。

可是一觸碰到罩邊,小孩就立即轉頭,不讓小松摘下眼罩,十分淘氣。

「你帶住眼罩行路,緊係易撞到嘢啦。」小松沒好氣地插腰。

「我唔可以見其他嘢⋯嫁⋯」小朋友低聲說。

「點解呢?你眼睛有問題?」小松深入地問。

「因為⋯⋯會見到郁嚟郁去。」

「郁嚟郁去?」小松不明。

「佢好⋯奸嫁,會不斷引你注意,令你望住佢。」

「你係指⋯⋯「郁嚟郁去」,係佢個名?」

「係啊!佢成日都喺田上面郁嚟郁去,想吸引我去望嘅⋯⋯」小朋友嘻皮笑臉地說:「不過我先唔會!」

「咁你宜家去緊⋯⋯?」生芥草眼波泛起一絲疑惑。

「不斷走、不斷同佢玩捉迷藏咁,哈哈哈,佢會不斷引你注意嫁哥哥姐姐,你哋要小心呀!」說畢,小朋友摸摸路面,就繼續蒙眼奔跑。
其實個小朋友就係
「小朋友⋯!佢係點樣嫁?」小松追問。

「白色!」他只答了兩隻字。

「白色、捉迷藏⋯⋯」生芥草十分疑惑,說:「佢見到「面麻」啊?《那朵花》嗰個。」

另一邊,小松也是眉頭深皺,似乎是想起什麼:「唔通⋯⋯」

「小松?」生芥草望向她。

「怦」霍然,我的心強力跳動抖到一下。

隨之,我開始感受到小松當下的思想。

「係「扭」!」小松忽地確切地說。

「扭?」生芥草以為小松都發生什麼事,上前看看她面色。

「杞島博子⋯⋯即係我媽媽,曾經喺電視節目上講過呢隻怪物。」小松開始解釋怪物的由來:「根據我媽媽講,「扭」係一隻全白嘅人形生物,佢特性就係吸引任何活人,將目光投放到佢身上。」

「扭⋯⋯嗰名咁得意。」生芥草續問:「咁佢有咩目的?」

「目的⋯?」

「每隻惡魔、鬼怪、邪靈,都有佢嘅目的,咁「扭」又有咩目的?」生芥草先不理真假,問了再說。

「就係⋯⋯無目的。」小松回答。
「無目的嘅生物?⋯係怪物先啱。」

「因為「紫魅世界」嘅怪物,完全係無目的咁存在,佢哋就好似人類心中嘅惡咁,永遠都存在,單純咁存在住。」小松說下去。

「即係無聊咁害人⋯⋯?」

「唔係因為無聊,係真係「無目的性」。」小松捏一捏下唇,使小嘴嘟起:「如果真係要俾個原因,咁就係佢要吸引人注意,再令到對方變痴呆。」

「痴呆⋯好似老太婆嗰仔咁?」生芥草回望那橦兩層大的農屋。

「係!」

「嚟自紫魅世界嘅怪物⋯⋯」生芥草抬頭、凝想:「真係第一次聽。」

「你宜家報導更加豐富未!?」小松高興一問。

「有埋圖就更加好。」作為不為理想,只為薪金的低級記者,生芥草也是有要求的。
「難啲⋯⋯」小松搭住芥草的膊,讓他放棄:「你可能要為藝術犧牲生命,因為清楚望見佢嘅人,都係得一個下場,就係變傻。」

「你啲嘢可唔可信?小松。」芥草用認真的目光,問:「因為篇報導我一落筆,寫少寫多都可能影響到會嚟進行驅魔嘅人。」

「信我!唔信你就翻睇我媽媽嘅靈異節目《奇妙物語》第一集。」小松讓他下十萬個放心,胸有成竹地說:「我可能救咗好多驅魔人嘅命。」

「咁我哋盡快收工返去囉?」生芥草拍拍手腳,厭惡地說:「其實宜到都幾多蚊⋯⋯」

「郊嘢係咁嫁啦,我住石澳都唔少,唔好打喇,人哋好痛嫁。」小松舉起玉腕,吸引到一隻蚊子飛近吸血:「只要唔係白紋伊蚊呢,我都由佢哋嫁,反正人體有咁多血。」

「小松你果然好痴線⋯⋯」我開始明白,那個叫阿妤的女生感受。

兩人由田野小徑返回到馬路期間,又再次聽到剛才小朋友的聲音。這次,他更在田野裡,在跟某個人對話。

「你點都引唔到我~點都引唔到我~」小朋友在農作物高高的田地裡,得瑟地說。
好多文
Bird box
Kune kune
諗起professor powpow
Bird box ?
咩係birdbox 求指教
矇上你的眼
Thxxx

14天嘅時間發生喺2107年 周瑜嗰故發生喺2007年 咁其他故事呢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞