《小松奇妙物語!》(5)

947 回覆
550 Like 7 Dislike
墨巴筆下既日本妹係唔會有壞人
被馴服嘅野貓唔記咗本性了
杞媽唔係「妹」啦
遲啲惡魔貓上咗芳身
芳消失個時 附近唔係有白虎定玄武出現咩?芳唔通係四聖獸???
三十路算係妹妹
在小松讚美假道學名字時,我發生了突然的變化。

一息間,我重心下垂。

之後,變回隻貓。

「佢變番隻貓啊⋯」生芥草不忘替我拍攝幾張,這傢伙有職業病?!

「咁你可以坐番我大脾啦。」小松將我抱到腿上,續說:「講番啱啱先,假道學,頭先係你襲擊嗰隻黑貓?」

「嗯,因為佢係惡魔。」他怕我們不明白,多補充幾句:「佢係無辦法親自完成,搵真實之鏡碎片嘅事情,只可以依靠好似葵咁嘅「代理人」,去代佢完成。」

「我都奇怪,點解佢都似係識魔法,都要我宜個普通貓,去幫佢手。」我發表自己感言。

「因為惡魔貓一旦現真身,就會惹嚟諸多驅魔者追蹤,所以佢只可以一直靠「代理人」,好似你宜種跌入佢交易陷阱嘅無知生物,去代佢完成想喺人間做嘅事情。」假道學補充完畢。

「我宜個凡人,淨係想知一件事⋯⋯!」生芥草舉手、提問。

「請講,芥草先生。」小松揚手請示。

「出面俾小松綁住哂嘅村民,一陣點處理?無理由賴低佢哋喺到吧?」沒想到生芥草的心,仍然牽掛外面的村民。

「宜部份,唔關我哋事。」假道學冷冷回答。

「咁都真係要處理下嘅⋯話哂大家都係人,只不過佢哋啱啱想殺我咁解啫⋯⋯」經過死劫的小松,仍有心情說笑。
「一時間注入太多訊息喺你個腦,你應該接受唔嚟。」假道學對小松,認真訴說:「宜塊鏡碎片,暫時交由我保管,你去應付完嚟緊嘅考試,我自然會嚟搵你。」

「呃⋯你又知我就快有DSE?」

「咳⋯⋯」假道學聲線有些生硬:「好似你宜種年紀,都差唔多有宜種考試。」

「咁今日嘅事⋯⋯」小松和我,都望向了生芥草。

「交俾我,我會報導出嚟,叫紫魅怪物啊嘛?」生芥草點點頭,翻看今天拍攝的照片。

我們聽從假道學所言,沒理會到村民,就徑自離開。那裡發生的事情,都不再關乎我們了。

小松把今天的經歷,告訴了爺爺。

爺爺只當作聽故事,一邊點頭一邊和笑。

生芥草將新聞報導給超自然的各界人士後,他說都如既和,得不到太大回響或回應,只有一名超自然界的女作家,特別地讚揚他報導的內容。

時間轉眼到三、四月,小松作為一名十七歲少女,仍然以溫書為主要。

每每躺在床,眼望天花板時。

都深信,未來只要往著這方向走⋯⋯

總有日,會重遇母親。

「即使相見唔番,都感受過佢行嘅路,佢留低過嘅智慧。」小松合上眼皮,準備明天DSE的考試。
我也相信,總有天會重遇芳。

小松好幾個月前,已替我在網上製作尋貓啟示,只是一直都沒有得到過回應。

又是一個富有小松特色的早上,咬住方包出門的她,連鞋帶也忘了綁,頭髮的馬尾,也是我臨急臨忙跳到她頭上,幫她扎好的。

「你可唔可以搵一日舒舒服服咁出門口⋯⋯」居然要我這隻貓為她紮髮,我也是瘋了。

「嘻嘻哈哈,咁先刺激嫁嘛小葵!每日朝早都有挑戰性!」小松正跑往小巴站。

吵鬧、朝氣、活潑,陽光滲進客廳會感覺到一陣溫暖,跟晚上的客廳完全不一樣。爺爺如常,喜歡吃漢堡做早餐,不時就跟遠在日本的老外公通訊,這段時間成為照顧小松的一人。
考場內,不得攜貓進入。

因此,小松逼不得已的,要將我放下,叮囑我在外面好好等她,要像忠犬八公,做一隻忠貓小葵。

但誰不知,野貓不舒展筋骨,等於家貓不撒嬌那樣困難,所以我還是順住以前的本性,很自然地走入後巷裡,尋找些吃的、喝的。雖然現在的我,已無需尋找冷菜飯汁,但本性依然,無法抑壓我遊走這處的欲念。

「噹⋯」

一個廚子,隨手將空掉的雜果罐掉到冷巷,就返回廚房。

換轉以前,我已經衝上前面,舔食汁液和果渣。

現在,即使有半隻吃餘的雞腿,被掉在垃圾桶內,都無法再勾起我的食慾。

唯一不變,是我喜歡這裡的寂靜、這裡的偏僻、這裡的狹窄,在爛紙皮旁邊睡一會好了。

反正小松能依靠紅線能力找到我⋯⋯
這種陰涼的小巷,最多的就是老鼠,其次就是我們野貓。

正當我躺好,準備小休前。

一抹黑霧雲影,從不知何處飛入小巷之中⋯⋯

原本有三隻正在尋食的野貓,都被那黑霧吸引住視線,正至慢慢靠近到牠們面前時,牠們才意識到要逃跑。

太遲。

「蓬!」其中一隻,皮毛偏黑的野貓,被黑霧籠罩住。其餘兩隻逃的逃,跑的跑,沒有救走自己同伴的想法。

那隻黑野貓亂衝亂撞、原地翻滾一會後,漸漸靜下來,並疑似把黑霧都收進體內,小巷回復一片安寧。

如今,牠正凝視住著我。

「嘿~好耐無見。」

這把聲,顯然是總共在我面前,死過兩次的惡魔貓。
第一次,是爺爺。

第二次,是假道學仙人。

對於惡魔貓,他們都是毫無疑問地殺掉。

「仲以為你已經死乾死淨。」

「惡魔,係好難殺。」惡魔貓微笑。

「所以,你今次出現喺我面前,又想被殺?」有我在的地方,他的結局都是給殺害。

「上次俾假道學擺咗一道,我唔應該睇小你哋~」惡魔貓跳上垃圾桶,以居高臨下姿態,說:「我當日假如唔係有限制,我會毫不猶豫咁殺咗佢。」

「你唔可以親手完成事情,我已經聽講過。」我抬高頭,望向他:「難怪你要借我去幫手。」

「你已經知道?嘿,咁因為你同我交易過,你宜家差我一次借予能力嘅欠債,亦然係我嘅「代理人」。」惡魔貓提醒。
「你想再搵嗰塊鏡嘅碎片?恕我幫你唔到。」我冷笑。

「我出現係想你記住,你暫時仲係我「代理人」~」惡魔貓續說:「我委託嘅事,如果死前都完成唔到,死後你靈魂會交予我掌管,到時會比宜家慘一千、一萬倍喔,嘿嘿嘿嘿。」

「難怪佢哋都叫我唔好同惡魔做交易⋯⋯」我盯他一眼。

「有好多情況,你係無得選擇。」惡魔貓的目光,移向巷外對面街的學校:「似乎已經考完~?」

「叮噹叮噹~叮噹叮噹~」下一秒,校園果然響起鈴鐘。

「唔阻止你哋,你哋嘅秘密依然係咁誘人。」

我不禁踏前一步,問:「上次,你講嘅佐藤葵到底係⋯⋯」

「嘿,只係嗰普通女優,但一提到「葵」字,你似乎好敏感?原來你都會在意自己真正身份?」惡魔貓無奈地說下去:「其實我有好多便利可以俾你⋯⋯不過,我好需要一個合作嘅代理人。」
係文啊
惡魔都要打丁
係咪要改名
墨巴應該好努力咁諗點去兜
成篇文嘅出現就係為左解釋佐藤葵係AV女優
連向來喜歡站於高處的惡魔貓,都要抬頭望我:「唔阻你工作,佐野葵。」

「!?」

牠剛才,說了什麼嗎。

佐野葵喎 幾時變咗佐藤葵
AV女優既名都記得咁清楚
辛苦哂墨巴
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞