《小松奇妙物語!》(5)

947 回覆
550 Like 7 Dislike
杞靚女
Lm
杞子
杞柒
墨b食完飯未?
慢慢食
lm
lm
之後的半天,小松先回去呼呼睡一頓。皆因爺爺籲她無需擔心,所有後事會有專人處理,她才能在驚歷完鬼怪之事後,安然入睡。

看起來弱不禁風,有點單薄的小松往往被祖先附身後,體力都會消耗殆盡,一躺上床就醒不到。

「啊⋯訓咗幾耐。」小松一起身,就打開電視。

因天色已暗,她想找些光源。

「成半日⋯⋯」小松又望望手機,並用食指戳一戳我:「小葵⋯」

「?」我尾巴動動。

「陪我落去。」

「你自己落⋯我好凍。」我睡在被窩裡,完全不想出來。

「嚟!」小松將我放頭頂上,然後開門出房。

「咁夜又有乜搞作⋯⋯」

「我想睇吓個留言信箱⋯」小松再次拿起,那部家庭式電話。

「你想睇江小姐有冇搵你⋯?」

「係⋯」小松陌生地按弄電話,一邊疑問:「咦⋯點睇嫁。」
「佢冇搵我喎⋯⋯」小松終於看到。

「咁就得,返去訓。」我拍拍她的頭。

「唔知爺爺講嘅處理,係點呢?報警拉佢?件事都過咗咁多年,都冇證據,點拉人⋯⋯」小松上樓梯時,自問自答著。

返回昏黑的房間,小松盤腳坐於睡床上。電視機的畫面,成為唯一的光源。

「又好似羅蘭件事咁⋯⋯」小松唸唸自說後,忽然道。

「羅蘭⋯嗰個食人魔?都隔咗好耐。」

這張床就彷彿是外太空的一艘戰艦,只要墜入床邊的位置都好危險。

「嗰次,我哋又係冇追根究底,白白了事。」小松凝視著電視,說:「到頭嚟,我乜都唔知,淨係得老豆、阿爺同外公三個小圈子咁,討論我嘅人生路向。」

「葉謝鄧偵探社,全力為你效勞!任何案件。」

電視機正播放「宣傳易」的廣告內容,凌晨時份應該只有這些看。

突然,小松一言驚貓。

「我都要搞個⋯⋯」小松突然用力點頭,站立於床:「奇妙社!小松奇妙社!」

我愣住幾秒:「咳,都夜。」

「真嫁!我要破解所有真相。」小松抱住腰,一副專業模樣。

「但你仲有考試⋯⋯」

「係喎⋯不過唔緊要啦。」她淺齒而笑。
醒來歸醒來,既然是夜晚,就必須繼續睡。所以在小松下定決心,辦不知什麼鬼妙妙屋之後,就拉起被子打算再眠。

「聽朝先再諗詳情⋯⋯」

「呵欠~終於有得訓。」

「小葵啊,嗰個男仔係咪你嚟?」

「⋯」

「答我~」她撫一撫我喉嚨。

「係~」

「你點解變成人咁有趣嘅?定係當我俾祖先附身嗰陣,見親你都會係人形?我記得之前羅蘭演唱會,仲有學校俾人捉走嗰陣,你都以嗰個少年嘅樣出現⋯⋯」小松開始懷疑我,問:「你到底係咪真係貓嚟嫁?定係外星人,想欺騙我宜啲純真嘅地球少女?不過原來你默默保護咗我咁耐,好啦,我暫時唔追究你點解可以變做人,不過你要諗定解釋呀。」

「你對於俾祖先附身嗰陣嘅記憶⋯就係得咁多?」我問。

「仲有咩⋯」
「好似仲提過⋯⋯「空白的記憶」?」小松不明不解地問。

「你祖先,懷疑你俾屋企人呃緊。」既然小松得知,我就直接訴出。

「呃?一家人有咩好呃⋯」

「你可能⋯⋯」我凝重地說下去:「有過一段,連自己都忘記咗嘅過去。」

沉靜。

「我覺得機會係零囉,我秒秒都活在當下嫁喎!」小松反駁。

「你點知自己秒秒活在當下⋯⋯」

真假難分。

「點會啊⋯」小松搖搖頭,否認:「無可能嘅。」

「如果我唔係入咗紫魅,我都唔知自己曾經係人類,即使我到宜一刻都未接受到、相信到。」我合上眼睛。

至少,有個概念。
留名
墨巴生理時鐘應該係正常人+8
英國時間
羅蘭事件真係過咗好耐
小松奇妙社係咪米奇妙妙屋啲同類
墨b
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞