《小松奇妙物語!》(5)

947 回覆
550 Like 7 Dislike
玩完QTE到小松
出文機器
「三位都嚟齊。」爺爺的肉,都剛剛放好了。

「啲肉好香‧‧‧好香‧‧‧!好香呀──!!!!」那個叫吳爹的流浪漢,十分激動。

「可以嚟到杞家府下,係在下嘅榮幸。」扇柔點一點頭。

至於假道學仙人,則沒什麼好發表。

「就算我哋杞家喺傳聞中咁危險,各位都願意過嚟,老納真係無揀錯人,眼光精準。」爺爺滿意地,橫視各位。

「傳聞終歸傳聞,不實不真,除非我有眼看見。」扇柔答。

四個人坐在高級燒烤爐旁,而爺爺就像分配食物的人,站在一邊翻轉新鮮的肉扒。

「我哋好危險嫁咩?」小松無知一問。

「老木,你個孫唔知?」吳爹好奇一問。

爺爺搖搖頭,說:「唔知,但佢係時候要知。」

於是,吳爹對住小松,續說下去:「杞家啊,喺超自然界、驅魔界、陰陽界入面,都流傳住一個駭人嘅傳聞。」

「嗯‧‧‧」

「就係接近你哋家族嘅人,都會下落不明。」吳爹說出。

「咁‧‧‧咁你又‧‧‧‧‧‧」

「咁聽見有肉食!我死都喺露宿者之家死過嚟喇!!」吳爹十分激動,在摘掉花園一顆蘋果來咬後,才稍為回復冷靜:「但宜個傳聞,我當然視而不見,因為我識咗你爺爺幾十年。」

下落不明?

意思是,跟小松母親的詛咒有關嗎。

杞島博子,那個會讓人失憶、失蹤‧‧‧‧‧‧

的詛咒。
「當時,你媽媽失蹤之後,有好多界別嘅人士,都紛紛想搵到佢。」吳爹續說這段往事:「因為,佢都算係「紫魅第一人」。當時佢提出世界仲存在第二個超空間──「紫魅世界」嗰陣,大家都好震驚。」

「杞島博子小姐嘅才智、膽量,當今世上,可能再難出第二人。」扇柔面帶可惜:「自從佢失蹤之後,關於「紫魅學說」就完全停止,無人繼承。」

「我都唔知宜啲事喎‧‧‧‧‧‧」小松貼靠椅背,感嘆地說。

「哈哈哈,生於喺咁幸福嘅家庭,爺爺係最出名嘅大驅魔者,外公係最出名嘅大陰陽師、母親仲係新世界學說嘅提出者,當然活得好富足。」吳爹抓抓髒亂的頭髮,說:「點似我‧‧‧‧‧‧為咗驅魔,驅到自己都破產,要流浪街頭‧‧‧‧‧‧」

「邊個叫你當年買咗粒,刻咗十萬字經文嘅子彈。」爺爺訴說舊事,不禁泛笑。

「唔買嗰粒彈,點擊退德古拉‧‧‧!」
咁究竟小松爸爸爺爺嫲嫲公公婆婆,係咪都一樣姓杞
定係墨巴解釋過我睇漏大一
左*
小松唔係食素架咩
吳爹, 之後有 吳吊 ?
日本人結咗緍唔係會跟父姓咩?可能係咁所以一樣姓
「就算我哋杞家喺傳聞中咁危險,各位都願意過嚟,老納真係無揀錯人,眼光精準。」爺爺滿意地,橫視各位。

小松屋企果然多寵物
一睇到吳爹就響起右だ左だ
滅潔達

小松屋企會唔會都係咁
左だ左だ左だ!
星期六例牌俾我抖下
又同女女去玩

同一個人?
什麼網站?
push
紙言
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞