《小松奇妙物語!》(5)

947 回覆
550 Like 7 Dislike
Scp173
愈睇愈緊張
文呢
阿文
一陣出 岩岩返屋企
記得轉ac
等緊主角大戰高達
有文啦有文啦
「咩⋯咩事⋯」生芥草不敢踏前。

村民們反而步步進逼,將我們迫回到農舍裡。

「大家⋯!」小松想叫醒各位,但無人呼應:「嗰個都好似中哂降頭咁嘅⋯⋯」

「返入去先!不過唔好轉身,因為「扭」可能就喺我哋後面⋯⋯」我一步一步後退。

然後,退到工作室裡面。

「低級記者,去搵嘢頂住對門。」入到去,我馬上搜索可用物品:「然後小松,睇住小德,同埋企喺角位望實全間二作室,用視覺限制「扭」入嚟。」

手持農具的村民們,都小心前進,並聽聲移動,慢慢來到我們門前。此時,生芥草已將桌子、櫃子等重物,都推到門後,作為短暫的抵抗。

「呯呯呯!!!」村民們猛地拍門。

「啊⋯!!」小德怕得抱緊小松。

小松撫撫小德:「乖啊⋯」視線不敢移開。

「呢啲木板應該頂到一陣。」我在棄置的建築廢料堆中,搬出一些割餘的木板。

在農舍的工作室裡,輕易找來了釘子、木鎚等物,我就趁村民想推開矮櫃期間,快速將木板打橫釘上在門後封死。

由於整間工作室,都是由木搭造。

所以上釘等事情,都可短時內完成。

「噠⋯噠⋯噠!」最後一塊木板,都封好了。
一邊情故一邊獵奇,墨巴會唔會精神分裂
「開門呀!」、「你哋觸犯咗神明!」、「你哋要停止宜家嘅行為⋯!」、「我哋唔想再捱餓⋯⋯!!」

雖然只有十數名村民,但每個都手持武器,都不是不駭人。而且,每個都擺出一張喪心病狂的樣子,咬牙切齒的狠不得將我撕碎一樣。

「到底班村民點解會咁⋯」生芥草焦慮地,盯著被木板封死的門口:「一陣要點離開宜到!?」

「打極電話都無訊號⋯⋯」小松則不斷撥打電話。

而我,則不發一言地尋找可防身的武器:「⋯」

「小葵⋯⋯你咁冷靜嘅⋯講下嘢⋯諗吓辦法⋯」小松那可憐的聲線,像向我求援。

我用餘的鐵釘,都敲入一根木棍上,拋給小松傍身:「等陣如果有人襲擊你⋯⋯就用佢嚟毆死對方。」

「吓!!?殺人!?」小松驚訝。

「宜家係佢哋想殺你。」接著,我將一根從木櫃找到的鐵鏟,交給生芥草:「你就用宜枝,你應該夠力用。」

「咁你呢?」他見我兩手空空。

「我用拳頭。」

不得不說,這副身體充滿力量⋯⋯

包括拳頭。
「啪!呯呯!!」村民持續的破壞下,木門開始有破裂的感覺。

「點解佢哋要咁做⋯完全唔知侵犯咗佢哋咩嘢⋯」生芥草雙手緊握鐵鏟,姿勢十分菜鳥。

「我諗⋯佢哋蒙住眼睛,會唔會係因為⋯⋯」小松說出那隻怪物的名字:「「扭」。」

「你意思係⋯⋯」生芥草表情看來,已經明白她的意思。

「佢哋咁多人一齊蒙住對眼,咁就唔會有視線範圍,咁「扭」就自然可以無拘束咁行路。」小松的推理,近乎正確。

「但點解,呢班人要任佢行動,明明佢係隻⋯⋯怪物。」生芥草亦存疑問。

「Be careful what you pray for⋯⋯」小松臉側帶些少陰沉,學著母親電視上的口吻:「宜個世上,會有愚昧嘅人會視「怪物」為「神明」,而宜種行為,將會招致嚴重嘅惡果。」

「小心你拜嘅係神⋯⋯定係鬼?」生芥草恍然,說:「可能出面班農民⋯⋯根本一早知道隻怪物嘅存在,否則唔會發生到咁多次目擊意外,令受害人變痴呆,佢哋有心隱瞞,呢隻怪物。」

「但點解要咁做?」生芥草又疑問起來。

「你哋睇,宜個田園「開心農場」嘅每年業績⋯⋯」我突然,想起一件事。

於是,把那份看似平平無奇的報告,指給他們看。

小松細心凝視,審視當中的問題:「喺幾年前⋯⋯佢哋收成量突然變好⋯⋯近乎係幾何級數咁上升⋯」
「我覺得⋯隻怪物話唔定,同農田嘅收成量有關連。」我大膽估計。

「呯!!!」木門破掉了。

村民裡狼狠的模樣,從木板的空隙透露出⋯⋯

「佢哋就快攻到入嚟!」一直背對門身的生芥草,嚇了一跳。

「準備做好⋯覺悟。」我擺好戰鬥的架式。

「小葵原來你打架姿勢咁似人⋯⋯」到這種情況,小松還是不禁一問。

「盡可能我都唔想殺人⋯⋯」生芥草最為緊張。

我們三人,一同盯住快將破裂的木板。

「呯呯!!!」木板破裂!

村民一湧而至,一進來將我們重重包圍。

「小松,企我後面。」

我低語。
高潮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞