《小松奇妙物語!》(5)

947 回覆
550 Like 7 Dislike
墨巴我愛你啊
皮已正
咁遲先劉明
新post留名
歡迎黎到小松妙妙屋
Lm
要相信一個不曾憶記的真相,到底有多困難。人們寧願活在虛假的美夢,還是殘酷的真相,都有待探究。

翌日,「小松奇妙社」正式成立。

沒想到⋯⋯

是真的。

「你喺面臨大考嘅時期,先搞啲咁嘅嘢。」我帶半訓話的語調,說。

「過下癮啫~」小松擺出別那麼小家的手勢,說:「而且我呢啲Nobody!邊有人識喎。」

「叮叮──」手機傳來震動。

生芥草:「小松⋯⋯你開咗個專頁叫「小松奇妙社」,感覺好有趣,可以入去參觀下?」

杞小松:「傻的嗎芥草,睇睇簡介先。專幫人解決靈異現象同事件,提供不專業意見,唯一優點係不收費。」

生芥草:「哈哈,都肯定好有趣,如果由你嚟查案。喺食人魔事件之後,我都冇點同你聯絡。」

杞小松:「我迷茫咗一段時間啊,分唔清真真假假。後嚟我知道唯一可以確信嘅事實!」

「係咩?」偷瞧小松手機的我,於現實問。

小松在手機繼續回覆芥草:「就係接近宜啲事情,就可以有機會搵番媽咪!」
生芥草:「有個目標係好事,一個前進嘅動力。」

杞小松:「係吖,所以你想唔想成為我其中一名成員?」

生芥草:「義務幫下你忙就得⋯⋯正式員工就,等你真係成立到間公司先!」

杞小松:「兵貴神速!宜家我傳送一個地址過你,即刻去會合。」

如是者,小松就更衣出門。

直至去到會合處,我才得知小松是想返回江小姐的單位,因為地點就在她的大樓下。

「突然叫我出嚟⋯⋯有啲急趕。」生芥草喘噓噓地過來:「小松⋯叫我嚟係?」

「想同你去調查。」小松指住大樓,某一個單位。

根據她所指的單位,應該就是江小姐那一層。
墨巴又爆肝
徒步前去時,小松給他說起事件因由。

「就係咁嘅,前幾日有個人委託我幫佢驅邪,最後好似成功咗,但同時揭露咗佢係個殺人犯⋯⋯」小松雙手合十,訕笑:「我有啲驚,想有個男仔陪我。」

「居然揀中我⋯!?」生芥草喜出望外。

「因為你同我一齊經歷過食人魔事件嘛,你又好似係做乜嘢靈異報社?所以你好似可靠啲啲。」

「咁就啱,我宜部「金山」單反,可以拍攝到好多靈異現象。」

「咁勁⋯⋯?!你之前無同我講過嘅?!」小松很激動地拉住他手臂,彷彿嚷著看相機。

「之前我驚嚇親你,哈哈哈⋯⋯」

「叮」已到達樓層。

「其實我想搵番江小姐,係仲想了解件事,包括我媽媽嘅事,琴日心情太亂太驚⋯走得太快。」小松踏出升降機門。

「放心,我之外仲有葵陪你。」生芥草癢弄我的肚腹。

「嘶~」我對他發出警告的聲音。
「哇⋯對唔住。」生芥草立即縮手。

「垃圾。」我說。

「咦?佢喵我?」生芥草問。

「佢話你好靚仔喎。」小松作出虛假翻譯。

「哈~」他竟然真的尷尬地抓頭,說:「一般啦,但中學都叫做收過情信。」

有時候,活在虛假的美夢,果然好一點。

一轉眼,我們已到達江小姐單位。

可是⋯

單位被封鎖了。

一條黃色的警告膠帶,禁止任何人進入,而警告膠帶是屬於政府的物品。
「封咗?」生芥草問。

「果然⋯又係咁。」小松卻像料到般。

「又係咁?」

「上次羅蘭事件嗰陣,同類嘅事已經發生過一次⋯⋯睇嚟同爺爺所講嘅專業人士有關。」

「你係指,佢講嘅專人處理?」我說。

「係,無錯。」小松托鄂深思,說:「社會⋯似乎有班政府人員,係專門掩飾超自然現象嘅真相。」

「呢啲睇電影先有⋯⋯」

「咁江小姐會被帶佢邊?佢仲係個活人,同羅蘭嗰次一樣,隻食人魔羅蘭又俾人捉咗去邊呢?」小松點點頭:「好值得思考!」

「要唔要⋯⋯入去?」生芥草忽然鬼祟地問。

「咩料啊芥草先生,唔通你有方法入到去?」小松也配合他,悄悄細問。

「對我呢啲下流記者嚟講,小問題。」說畢,他從口袋取出一些開鎖工具:「爆門再快照宜種事,我哋經常做。」
「你唔係淨係需要影靈異現象嘅相渣咩?」

「都要影啲八掛新聞嚟搵吓飯食,始終呢啲事唔係成日發生,我都唔想成日見到⋯⋯」生芥草無奈地說。

「咔」

一番轉折後,門鎖終於被扭開了。

生芥草踢門進入的第一步,就是拿起相機無差別拍攝。

入面看來,跟昨日無異。

只是早已人去樓空,包括江小姐和床上那具乾屍,都早已消失不見。餘下一大堆曾經生活過的證明,如書籍、罐子、被褥等⋯⋯

「影唔影到啲咩?」小松拍拍他的膊。

「暫時影唔到⋯⋯」生芥草打量周圍:「應該俾人清空咗,感覺好乾淨。」

推呀
我想問有冇墨巴啲故嘅timeline
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞