《小松奇妙物語!》(5)

947 回覆
550 Like 7 Dislike
腳膠墨b
因之後劇情重要 會明天一氣呵成出
太好啦 出多d
正~
Lm
4點左右出
支持墨巴!

正評+1
倒數八個字!
墨巴又遲到
正常發揮
「宜到係⋯⋯」

「咩地方嚟⋯。」我都猜不透。

小松摘下眼罩,驚道:「木牆同柱好似同宜間農舍一樣!」

我將眼罩拉開一半,觀看工作室外的牆柱結構:「真係⋯差唔多。」

「咁應該喺附近。」小松閉目沉思,說:「會唔會係⋯⋯地下室之類?」

「地下室?」

「舊式農村,通常有呢啲地下室。」小松猜測。

「咁宜幅圖則!應該有寫地下室喺邊。」生芥草不知從哪個文件櫃,拿出一份農舍的設計圖則:「啱啱我抄襲資料嗰陣,無意間見到,佢哋嚟緊好似準備裝修⋯⋯」

「完全睇唔明。」我瞧了一眼,就無趣地走開。

「交俾我好無?」小松略略挪開我們兩人,雙手按住整幅平面圖,細心觀看。
「你睇得明?!!」我們問。

「睇唔明,不過憑我智慧應該可以無師自通!」小松金睛火眼,不放過圖則任何一處。

我抱著手:「得未?」

「小葵啊,你唔好再扮卡卡西啦。」小松將我戴住的眼罩扯下。

「呃⋯乜嘢卡卡西。」我重新整理眼罩。

一旁的生芥草,驀地偷偷而笑:「你真係嗰隻貓?」
「係。」我面向他。

「真係難以置信⋯⋯」芥草他又搖搖頭:「下期超自然專題,可以搵你做題目。」

「無興趣。」我對他不屑一顧。

「可以請你食大餐!罐頭放題。」生芥草試圖引誘我接受訪問。

「唔需要。」我轉身背向他。

「你兩個唔好嘈住⋯!」小松指住那張密密麻麻的圖則:「我已經疑似搵到入口⋯⋯!」

「你點搵到?」

「你見唔到咩!圖則打咗「X」喺宜到!」小松指的地方,果然被特別標記住。
陷阱嚟
唔夠喉
買咗你本書 出啲文嚟報答下
「咁簡單⋯⋯?」生芥草愣住。

「農村人,係咁上下。」我拋出一句。

「貓果然好勢利⋯⋯」芥草盯我一眼,點點頭。

在毫無頭緒的情況下,我們只能依小松所說,前往圖則標記「X」的位置所在。

「我係根據埋啱啱見到地下室四條嘅木造重心柱,同圖則對比番大約位置,得出結論喺宜到!」小松帶我們來到的,是座荒廢的馬舍。

在這裡,不難看到有設計過的介紹板。上面畫有可愛的圖案、介紹馬殿的日常運作,但馬舍入面一隻馬都沒有,只有散滿一地的牧草,

「佢嚟緊準備裝修翻新宜到,養隻馬喺到住,俾人參觀,佢工作室嘅文件報告到講。」生芥草不忘拍照記錄。

「即係重未重新經營?」小松問。

「未,佢哋最近宜一年先開始賺錢,諗住透過大翻新,嚟吸引遊客參觀。」
大量文
「照咁睇,隻「扭」幫佢哋賺唔少錢⋯⋯農舍翻新應該要好多錢。」小松仔細地查看周圍。

我的耳朵則聽到微弱的聲音,從馬舍下方隱約地傳來。

「!?」我踢開牧草,把耳朵貼住地板。

啊⋯⋯!!!

極為微細的叫聲。

「小葵做咩啊你,做咗人仲扮貓!!?」小松用力拍打我的背。

「我聽到⋯下面有聲。」我正留神地聆聽:「人聲。」

「真係有地下室⋯⋯」小松馬不停蹄地,踢開牧草:「入口喺邊!?入口喺邊!!??」

緊接,我將專注力放在鼻子,又嗅到了一陣果香味,位於馬舍某格殘餘下來的。

「應該喺到。」我將地上的牧草,通通搬開。

果見一道木造的入口,通往地下之處。
多羅羅
「聲音喺下面不斷傳出⋯⋯」我的耳朵,不斷因外界反應而微抖著。

「入去囉。」小松戰戰兢兢地說:「芥草,你留喺到。」

仍忙著拍地下入口的生芥草愕然:「我⋯點解?」

「如果我哋出唔到嚟,點都要有個人將呢個消息講出去。」

「明白⋯」

「小葵。」小松牽起我的手,示意一起下去。

「嗯。」一聲回應後,我們兩人一同往地下室前進。

大約二十多步樓梯左右,地面變回平直。

迎來我們的,又是一道木門。

在戴上眼罩,確認「扭」已移動到別處去後,我們兩人便雙雙推門入去。

眼前的,是正餵著小孩吃粥的村長。而那小孩確如「扭」的視覺畫面裡,是被人綁在床上的。
出街吃點東西 晚上回來再出
等你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞